‘Wilders stigmatiseert, foei.’

Foto:

Subsidieclub Marokkanen mobiliseert fractieleiders tegen Wilders. Stille lobby.

Wilders riep op tot een Marokkanendebat in de Kamer. De reactie van de Kamer: Geen. Zoals we weten hebben we in Nederland allerlei problemen, zoals voetbalproblemen en jongerenproblemen en scholenproblemen en overvalproblemen, maar geen Marokkanenproblemen, dus de politiek ziet niet in waar we het over moeten hebben.

Ondertussen zijn er al sinds jaar en dag semioverheids instanties in het leven geroepen, die, met een aanhoudende stroom geld bureaus in stand houden, vanwaaruit zogenaamd bijvoorbeeld Marokkanen vertegenwoordigd worden. Het is de werkelijke taak van dit soort bureau’s om de problemen onder het kleed te vegen.

Zo is er in Nederland al sinds jaar en dag een van bovenaf ingestelde subsidieclub die SMN heet: Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Onder de vroegere naam SMT bestaat deze club al sinds 1987, en zoals we weten gaat het sinsdien een stuk beter met de Marokkanen in Nederland. De SMN buigt zich over allerlei dossiers, maar het dossier ‘criminaliteit onder Marokkaanse jongeren’ zit daar niet bij. Dat scheelt, want zo heb je gelijk een probleem minder.

Er is natuurlijk volgens het SMN overigens wel een groot probleem in Nederland, en dat is het Wilders probleem. Volgens voorzitter Aissa Zanzen is dit zelfs een ‘acuut probleem.’ Ze doet dan ook een oproep aan de fractievoorzitters:

Het gevaar voor de Marokkaanse Nederlanders zit in de polariserende en discriminerende uitspraken van Geert Wilders. Zijn uitspraken hebben de kloof tussen de Marokkaanse Nederlanders en de Nederlandse samenleving alleen maar vergroot. Als er geen halt wordt toegeroepen, zal die alleen verder groeien. Dát is het gevaar. Al geruime tijd vraagt het SMN van politici aandacht voor het probleem van discriminatie en stigmatisering van Marokkaanse Nederlanders. Begin december ontbrak het de andere partijen aan lef en durfde niemand op de stigmatiserende uitspraak van de PVV te reageren. Ook het kabinet zwijgt in alle talen.

Right. Een grensrechter wordt doodgetrapt op een voetbalveld. Scholen in Amsterdam zien zich gedwongen om een vaste agent in het schoolgebouw aan te stellen. In buurten waar toevallig veel Marokkanen wonen, worden naar verhouding ook meer vrouwen verkracht. Maar we hebben dus een Wilders probleem. En daar zwijgt de politiek over. En dat wordt gezegd door een club die door dezelfde politiek, inclusief Wilders, onderhouden wordt, zogenaamd als overlegorgaan. Een club, die, zoals gezegd, de werkelijke problemen op straat met Marokkaanse jongeren niet onder ogen wil zien. Een club die dus niet in staat is tot zelfreflectie.

Kan er nu niet echt eens eventjes naar die subsidiestroom gekeken worden? Ik zou zeggen: genoeg is genoeg. 

Maar, nee, van het tegendeel is eerder sprake. Dit is zomaar even een typerende uiting van een stille lobby voor het grote zwijgen in Den Haag. Je leest er weinig over. Het gaat gewoon voort, jaar in jaar uit.


 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!