Het etnische taboe

Foto:

Waarom mogen we niet weten dat mensen verschillen?

Er zijn van die dingen waarover je niet hoeft na te denken. Mannen zijn anders dan vrouwen. Negers zijn anders dan blanken. Chinezen zijn anders dan Japanners. Nederlanders zijn anders dan Grieken. Ja, qua uiterlijk natuurlijk. Maar er is meer dan alleen uiterlijk. Want vrouwen hebben een andere rol in de maatschappij, en dat is niet alleen hier en nu in het Westen, maar dat is al eeuwenlang zo. En Afrika is een ander continent dan Europa. Japan lijkt niet op China. Nederland niet op Griekenland. Er zijn verschillende soorten mensen en die hebben verschillende soorten werelden gemaakt.

Het kan domweg niet ontkend worden. Het is traceerbaar voor iedereen. En de verschillen bestaan al zolang sinds… nou ja, heel lang. Al in de Egyptische hieroglyfen werden blanken, negers, vrouwen mannen niet alleen met een ander uiterlijk afgebeeld, maar ook in een andere rol. Ze verschilden groepsgewijs van elkaar. En dat was gewoon zo. Dus daarom werden ze ook als verschillende groepen afgebeeld.

Het is eigenlijk pas heel recentelijk dat we vinden dat zoiets niet hoort. De werkelijkheid, vinden we, die hoort niet. Daarom zeggen we nu: Alle mensen zijn gelijk. En als dat niet zo is, dan maken we de wereld steeds meer zo dat het lijkt alsof de mensen gelijk zijn.Het resultaat is natuurlijk precies het omgekeerde, want hoe meer je mensen op elkaar probeert te laten lijken, des te beter zie je dat ze juist verschillen. Kleine meisjes (niet allemaal) spelen toch liever met poppen, ook al vinden we dat niet verantwoord. Negers blijven beter in sport en muziek en seks, ook al vinden we dat eigenlijk racistisch. Nederland is toch rijker en eerlijker dan Griekenland, ook al zitten ze in dezelfde EU.

Omdat we dit vandaag de dag niet kunnen uitstaan, dwingen we groepen niet alleen steeds meer in een klemmende gelijkheidsmal, maar gaan we ook de werkelijkheid steeds meer vertekenen. Als allochtonen meer stelen, verkrachten, slechtere schoolcijfers halen, vaker werkloos zijn en meer overvallen plegen, dan lossen we dat op door het woord ‘allochtoon’ op te heffen. 

En als bijvoorbeeld Marokkanen vaak op wrede wijze binnenvallen bij de mensen thuis, dan lossen we dat op door in de media hun etnische kenmerken zoveel mogelijk weg te poetsen. Want dan zou het in principe iedereen kunnen zijn.

Zo stond gisteren in het AD het gruwelijke verslag van een welgesteld Nederland echtpaar, dat urenlang gegijzeld werd in de eigen woning door een drietal ‘mannen’. Toen de overvallers na uren eindelijk met de buit vertrokken waren, en het echtpaar durfde te gaan geloven dat ze het hadden overleefd, zette het dappere echtpaar alles op alles om de overvallers te laten vinden, en ze loofden daarbij tips uit. Dat zou uiteindelijk leiden tot het oppakken van de ‘mannen.’

Mannen? 

O, wacht, als je heel goed oplette kon je in het AD verhaal een vermoedelijke hint vinden:

Zelfs op vakantie in Zuid-Frankrijk is niet aan de greep van de overvallers te ontsnappen. Als hij en zijn vrouw daar bij willen komen van alle heftige ervaringen, krijgen ze doodleuk een ansichtkaartje. Op de ene kant staat een muilezeltje afgebeeld, in het Arabisch staat op de andere kant geschreven: ‘We hebben je gevonden’. ‘Ik ben met dat kaartje naar het haventje in de buurt gelopen, waar ik aan een Marokkaanse man heb gevraagd de tekst te vertalen. Natuurlijk schrokken we, maar we zijn gebleven. We laten ons niet bedreigen.’

Hé, een tekst in het Arabisch. Zou het soms… ja, je durft het niet te denken hè, want dat is racistisch, maar zou het soms om… Arabieren gaan? Eén ding is zeker: Het AD onthoudt ons die informatie, want ze vinden bij het AD dat we daar maar slechte mensen van zouden worden. 

Gelukkig is er in dit geval ook nog een andere informatiebron: Quote. Dat meldt:

Op 16 november vorig jaar wordt het drietal eindelijk opgepakt. De politie is hen op het spoor gekomen nadat in de Rotterdamse wijk Hillegersberg een gezin met jonge kinderen is belaagd. Het trio staat vandaag voor het hekje. Reda N., Moustapha El-L. en Mohammed O. hebben allen al een lange reeks van delicten. Variërend van het kaalscheren van een vrouwelijke portier die Reda en Moustapha toegang tot een feest weigerde, tot inbraken en vernielingen.

Nou goed. We weten nu tenminste iets. Het waren niet Jan, Piet, Joris en Corneel. Maar wat waren het wel? Mannen met arabische namen. Kan natuurlijk nog van alles wezen. Maar ik gok op Marokkanen. Dat zal wel weer heel racistisch van mij zijn, want straks blijken het Algerijnen te zijn en dan zat ik toch mooi fout.

Het etnische taboe zit heel erg diep. Bij de politici die het woord ‘allochtoon’ willen afschaffen. Bij wetenschappers die onderzoek weigeren naar etnische verschillen en genetische kenmerken. Bij journalisten die maar blijven doorlullen over een ‘voetbalprobleem’, ook als half Nederland al weet dat er een ‘Marokkanenprobleem’ is.

Wat al die fatsoensrakkers die het zogenaamd zo goed met onze maatschappij voorhebben maar niet in hun domme hoofdjes gestampt krijgen is dat het effect van al die censuur precies het omgekeerde is: je krijgt een maatschappij die extreem gespitst raakt op etnische verschillen, puur omdat hen de waarheid onthouden wordt.

Van krampen krijgt je spanningen.

Snappen jullie het nu? Nee hè?

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!