Barre tijden voor groene onheilsprofeten

Foto:

Veel van de jobstijdingen van groene goeroes blijken niet uit te komen. Het publiek haalt er zijn schouders over op.

Onder de titel, ‘Not easy being green. Series of disasters for the climate doomsayers’, schrijft Lawrence Solomon:

It’s not easy being green these days, especially if you’re a die-hard doomsayer of the global warming persuasion. Arctic ice has made a comeback, advancing so rapidly that the previous decade saw less ice at this time of the year than exists today. And previously balmy Arctic temperatures just nose-dived, according to the Danish Meteorological Institute, which has tracked Arctic temperatures since 1958. …

The Holy Grail of proof to most doomsayers, of course, is the temperature, which global warming models insisted would rise in lock-step with increases in carbon dioxide. When the temperatures started to plateau in the late 1990s, doomsayers scoffed at the skeptics who noted that the models failed, taking comfort from the global warming leadership who explained every which way that the skeptics were torturing the statistics to falsely show warming had stopped. Now the leadership itself — the U.K.’s Met Office, NASA’s Jim Hansen, and the IPCC’s Rajendra Pachauri — all admit to temperatures having reached a standstill for the better part of two decades. The lowly global warming believer is left with little but the promises from their leaders that, sooner or later, those temperatures will rise again.

In perhaps the cruelest blow of all, the believers learned just this week — in a study released by the National Opinion Research Center (NORC) at Barack Obama’s University of Chicago no less — that the skeptics haven’t been marginalized as science-denying ignoramuses all these years. To the contrary, unbeknownst to the doomsayers, they themselves have been on the margins of society in their belief that the global warming threat to the planet is the most consequential issue of our times, if not all times.

As documented in painful detail in Public Attitudes towards Climate Change & Other Environmental Issues across Time and Countries, 1993-2010, a 17-year study of attitudes conducted by the International Social Survey Programme (ISSP) in 33 countries, most people in all countries rank global warming way down their list of concerns. In Norway, just 4% considered global warming to be the country’s most important issue — and Norwegians were the most concerned of all of the citizens studied. In Canada, also high up the list, the figure was just 3%; in Great Britain less than 1% and in the U.S. the concern and was less than one half of 1%. Not surprisingly, in most countries few people even consider global warming — whether or not caused by man — to rise to the level of being extremely dangerous: In Norway, a mere 11.8% of the population fear it, in Great Britain 16.3%, in the U.S. 19.6%. Even in relatively alarmist Canada the great majority take global warming in stride — only 27.8% see it as doom-worthy.

Lees verder hier.

En dan te bedenken dat er voor weinig andere thema’s meer propaganda is gemaakt dan voor die verschrikkelijke door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde (die maar steeds niet wil komen). Het goede nieuws is dan ook dat de overgrote meerderheid van de mensen door de propagandaballon weet heen te prikken.

Zo niet de kongsi van politici, profiterende bedrijven, milieubureaucraten en de milieubeweging die op basis van verouderde inzichten nog steeds hun miljardenverslindende plannetjes op het gebied van (allesbehalve) duurzame energie willen doordrukken.

Als beleid op achterhaalde inzichten is gebaseerd, zal dat dienen te worden aangepast. Elk bedrijf weet dit. Doet men dat niet dan dreigt faillisement. Ten einde politiek gezichtsverlies te voorkomen gaan overheden echter stug door op de verkeerde weg. De verliezen worden op de samenleving afgewenteld.

De burgers geloven er dus niet meer in en wensen de rekening daarvoor niet te betalen. Verkiezingen zullen uitwijzen hoe zwaar zij daaraan tillen.

Voor mijn eerdere DDS-bijdragen, zie hier.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!