Boogerd zag doping “nooit als iets fouts”

Logisch.

De meeste kranten en websites schrijven vooral over de bekentenis die Michael Boogerd heeft gedaan tegenover de NOS, maar ook De Telegraaf heeft wat mooie citaten te pakken. Voorbeeldje:

“Tijdens een trainingsperiode in de winter van 1997 nam ik voor het eerst epo. Het was niet zo dat ik meteen dacht dat er een motor aan mijn fiets hing, maar in de daarop volgende wedstrijden voelde ik bergop wel het verschil. Bij mijn eerste epo-kuur had ik niet het gevoel dat ik een grens over ging, maar overheerste de gedachte dat dit gewoon bij het professionele wielrennen hoorde. Dat ik nu nog meer bereid was om er alles voor te doen een goede wielrenner te worden. Ik vond het niet stoer en ik heb het nooit als iets echt fouts gezien.

Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Voor renners van zijn generatie hoorde het er inderdaad bij; het was deel van de sport en van hun gekozen carriere. De ‘buitenwereld’ kon het ‘niet goed’ vinden, maar zij leefden dag en nacht als topatleten. Dope hoorde erbij, net zoals een gebalanceerd dieet en een strak trainingsschema. 

Wat mij nu vooral bezighoudt is de vraag wanneer ‘het publiek’ (lees: u en ik) eindelijk over onze schijnheiligheid heen stappen en ophouden dit soort renners te be- en veroordelen?

U kunt het hele interview lezen in de betaalde online versie van De Telegraaf.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Michael van der Galien

Michael van der Galien is hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard en freelance journalist/blogger. Volg hem op Twitter: @MichaelvdGalien.
3 reacties
  1. Oftewel, Boogerd hield niet alleen de wielerliefhebbers maar ook zichzelf voor de gek. Ik zie hem overigens niet als een crimineel. Valsspelen hoort nu eenmaal bij de sport. En iedereen deed het, dus in principe waren het nog wel echte wedstrijden. Maar ja, als je honderd procent zeker weet dat het peleton stijf staat van de doping dan bederft dat wel het kijkplezier.

  2. Als iedereen doping gebruikte, zijn zijn overwinningen toch terecht. Hij was immers de beste van alle dopinggebruikers. Probleem opgelost.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.