De oppositie ruikt bloed

Foto:

PvdA en VVD staan alleen. Nou ja, met zijn tweeën. De oppositie ruikt namelijk bloed.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer gisteren over de economische voorspellingen van het CPB heeft de oppositie vrijwel elk plan en idee van het kabinet afgeschoten. De NOS vatte het debat gisteravond al samen door te stellen dat de oppositieleiders de “kaarten tegen de borst hielden”: ze zeiden wel welke plannen ze absoluut niet zien zitten, maar zeiden nog geen woord over welke plannen ze mogelijkerwijs dan wél steunen.

Sybrand van Haersma Buma heeft het in ieder geval begrepen: juist in economisch zware tijden moet je als overheid de lasten verlichten… of ze in ieder geval niet verzwaren. VVD en PvdA doen dat om volstrekt onverklaarbare redenen wél, wat inhoudt dat zij niet op CDA-steun hoeven te rekenen.

Ook PVV-kopman Geert Wilders had geen goed woord over voor het kabinetsbeleid en voor de effecten ervan op de economie. Net als Buma wil hij dat de lasten niet verzwaard, maar verlicht worden. “Belastingen zijn gif voor de economie”, zei de man die nog niet zo heel lang geleden economisch net zo links was als de SP.

Zelfs linkse partijen als de SP en GroenLinks vinden de plannen van Rutte II maar niks. Het zal u niet verbazen dat zij het kabinet vooral kwalijk nemen dat het niet “genoeg investeert”. Ja, in belangrijke en economisch nuttige zaken als  … milieu en openbaar vervoer. Nee, dat is geen grap. Van-hoe-heet-ie-ook-alweer van de groenen zei dat echt.

Het moge duidelijk zijn: de coalitie zit tot aan de nek in de problemen. De haaien van de oppositie ruiken bloed. Iedere kijker van National Geographic of Animal Planet weet wat dat betekent: ze zetten de achtervolging in en zullen niet opgeven tot het kabinet gevallen is.

De strategie is daarbij helder: PVV en CDA vallen de VVD vanaf rechts aan, terwijl de PvdA onder vuur wordt genomen door de linkse partijen. Op den duur begrijpen de coalitiegenoten dan dat ze, hoe langer ze in die regering blijven zitten, leeggevreten zullen worden door de concurrentie op hun respectievelijke flank. De vraag is dan niet of het kabinet voortijdig valt, maar wanneer. En dat is natuurlijk precies wat de oppositie wil.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!