De oppositie ruikt bloed

PvdA en VVD staan alleen. Nou ja, met zijn tweeën. De oppositie ruikt namelijk bloed.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer gisteren over de economische voorspellingen van het CPB heeft de oppositie vrijwel elk plan en idee van het kabinet afgeschoten. De NOS vatte het debat gisteravond al samen door te stellen dat de oppositieleiders de “kaarten tegen de borst hielden”: ze zeiden wel welke plannen ze absoluut niet zien zitten, maar zeiden nog geen woord over welke plannen ze mogelijkerwijs dan wél steunen.

Sybrand van Haersma Buma heeft het in ieder geval begrepen: juist in economisch zware tijden moet je als overheid de lasten verlichten… of ze in ieder geval niet verzwaren. VVD en PvdA doen dat om volstrekt onverklaarbare redenen wél, wat inhoudt dat zij niet op CDA-steun hoeven te rekenen.

Ook PVV-kopman Geert Wilders had geen goed woord over voor het kabinetsbeleid en voor de effecten ervan op de economie. Net als Buma wil hij dat de lasten niet verzwaard, maar verlicht worden. “Belastingen zijn gif voor de economie”, zei de man die nog niet zo heel lang geleden economisch net zo links was als de SP.

Zelfs linkse partijen als de SP en GroenLinks vinden de plannen van Rutte II maar niks. Het zal u niet verbazen dat zij het kabinet vooral kwalijk nemen dat het niet “genoeg investeert”. Ja, in belangrijke en economisch nuttige zaken als  … milieu en openbaar vervoer. Nee, dat is geen grap. Van-hoe-heet-ie-ook-alweer van de groenen zei dat echt.

Het moge duidelijk zijn: de coalitie zit tot aan de nek in de problemen. De haaien van de oppositie ruiken bloed. Iedere kijker van National Geographic of Animal Planet weet wat dat betekent: ze zetten de achtervolging in en zullen niet opgeven tot het kabinet gevallen is.

De strategie is daarbij helder: PVV en CDA vallen de VVD vanaf rechts aan, terwijl de PvdA onder vuur wordt genomen door de linkse partijen. Op den duur begrijpen de coalitiegenoten dan dat ze, hoe langer ze in die regering blijven zitten, leeggevreten zullen worden door de concurrentie op hun respectievelijke flank. De vraag is dan niet of het kabinet voortijdig valt, maar wanneer. En dat is natuurlijk precies wat de oppositie wil.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

21 reacties
 1. Wilders is altijd voor belastingverlaging geweest. Lees de onafhankelijkheidsverklaring en de verkiezingsprogramma’s van de PVV er nog eens op na, zou ik zeggen.

 2. in deze 2e kamer is met uitzondering van de PVV gewoon een hypocriet stelletje . 

  Als puntje bij paaltje komt stemmen ze gewoon mee met de regering en voor de 1e kamer zijn ze nu al druk aan het onderhandelen hoe ze het daar ook eens kunnen worden .

  Kortom het is géén echte oppositie  en alles is slechts toneel .

 3. Waarom ‘ de haaien van de oppositie’?

   

  Weliswaar heb ik ook met partijen als CDA, D’66 enz. weinig tot niets op,  maar dat zij de boeven van PvdA en VVD aanvallen, daarmee verdienen zij toch positievere omschrijvingen als ‘haaien’….. ook al hebben wij als het er op aankomt natuurlijk ook van hén geen goeds te verwachten.

   

  Overigens is Geert Wilders nóch links, noch links gewéést.

   

  Hij heeft hart in zijn donder… voor de Nederlanders die onrechtvaardig behandeld worden.

  Dat maakt van hem geen verkapte socialist.

  Dat maakt hem sociáál.

   

  Of staat hier soms impliciet dat alle niet-rechtse mensen in feite koude kikkers zonder enige barmhartigheid behoren te zijn?

  Dát zou fraai wezen!

   

  Rechtse mensen, onder wie ik ook mijzelf schaar, de laatste twintig jaar, willen het geld van de belastingbetaler alleen niet weggedonderd zien in bodemloze putten en aan luilakken en vreemde doelen, nóch hier, nóch in enig buitenland.

   

  Is er echter sprake van échte nood, dan mag ik toch hopen dat een recht(s)geaard mens wel dégelijk zijn hart laat spreken.

  Bij Geert Wilders komen wij dát standpunt tegen.

  Trek dat niet in het negatieve, door hem zijn menselijkheid als ‘links gedrag’ in het gezicht te smijten.

  Om een hoekje suggereert men daar namelijk mee, dat alle gulheid altijd van links zou komen.

  Breek mij de bek niet open… want daarop zou ik vele A-4’tjes met bewijzen van het tegendeel kunnen ophoesten.

 4. Ach, wat maakt het uit wat CDA wil. In vak K willen ze allemaal belastingverhoging, wat er altijd komt. In vak P willen ze van alles en nog wat, wat er nooit van komt als ze in vak K zitten.

 5. Je zou niet zeggen dat het niet goed gaat in Nederland of valt het misschien best wel mee?

   

  Er moet toch wat gebeuren om de boel weer op de rails te krijgen, maar als alle partijen in Den Haag zich liever blijven bezighouden met campagne voeren alsof er doorlopend verkiezingen zijn (wat scheelt het eigenlijk?) en kiezers kietelen en belazeren, wordt het er niet beter op.

   

  Hallo politiek Den Haag, ik wil graag weten wat ik kan verwachten (negatief of positief), zodat ik mij daarop kan instellen en (voorzorgs)maatregelen kan nemen.

   

   

 6. Michael van der Galien:

   

  “Ook PVV-kopman Geert Wilders had geen goed woord over voor het kabinetsbeleid en voor de effecten ervan op de economie. Net als Buma wil hij dat de lasten niet verzwaard, maar verlicht worden. “Belastingen zijn gif voor de economie”, zei de man die nog niet zo heel lang geleden economisch net zo links was als de SP.”

   

  De uitspraak: “Belastingen zijn gif voor de economie” is niet van Geert Wilders. Hij gebruikte dit citaat van Mark Rutte uit september 2009 om hem te confronteren met het feit dat hij destijds iets beweerde dat diametraal tegenover het vandaag gevoerde beleid staat. Inconsequent draaitolgedrag dus.

   

  Nu die uitspraak Geert Wilders in de mond leggen is bewust of onbewust een Zwarte Piet aan de PVV-voorman toespelen. Als dat bewust is gedaan is het op z’n minst niet erg netjes. Als het onbewust is gebeurd is het zacht uitgedrukt slordig.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 7. Alles waar de Europeese regeringsleiders mee bezig zijn in elk land, is door extreme lastenbezwaringen chaos, wanorde en opstanden te veroorzaken in opdracht van de hogere (nwo)machten…

  De opposities gaan er tegen in en de demonstraties nemen steeds grotere vormen aan, chaos en wanorde zijn het gevolg, en straks zal de bevolking de NWO dankbaar zijn dat ze hier een einde aan gaan maken….

  Die geven de politici de schuld et voilá, ze blijven dan zelf ook nog buiten schot…

  Of dat met die politici en hoernalisten ook het geval is, valt nog te bezien dan…

  Alles ligt op schema! Ze hebben alleen nog wat tijd nodig !

  Dus rekken…rekken…rekken…..voor het strekken!

   

 8. Just my 2 cents:

   

  “De PVV van Wilders is een totaal gecontroleerde oppositie, toneel voor de buhne. Gelukkig trappen steeds minder mensen in die kulverhalen van ‘m..”

   

  Het is een uitermate goedkoop verhaal, om het over “kulverhalen” te hebben. Kun je ook onderbouwen waarom het dan wel kulverhalen zijn? Voorlopig worden vrijwel dagelijks zijn waarschuwingen bewaarheid.

   

  De strijd van Geert Wilders is tweeledig: enerzijds de islam, die te vuur en te zwaard bestreden moet worden. Tolerantie tegenover het kwaad dat islam heet is een misdaad tegen ons land en ons volk.

   

  Anderzijds is daar de EU en de Brusselse anti-democratie. Alle acties daar vandaan zijn erop gericht de landen die het wel goed doen de nek om te draaien, door ze steeds grotere bedragen te laten betalen voor de onkunde (of onwil) van de landen die er een bende van hebben gemaakt. En dat nog steeds doen. Gepaard aan maatregelen die erop gericht zijn de soevereiniteit van  de respectieve landen over te hevelen naar Brussel.

   

  Beide hebben uitsluitend tot doel ons land, ONS land, te ondermijnen en op termijn over te nemen. En dan noem je de stem van de roepende in de woestijn “kulverhalen”? Kom dan eens met argumenten!

   

  j.c.th.kohler@online.nl

   

   

 9. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in de politiek van de regering.

  Er vindt een sluipend landverraad plaats wat ons land langzaam naar de knoppen helpt.

  Het is van een triestheid waar je geen woorden meer bij kan vinden.

 10. Als die argumenten dan neerkomen op hetzelfde non-niveau van degene, die meneer met regelmaat tegen het Jodendom neerzet op deze site ….  dan hoeft u er alleen maar tegen te blázen en ze vallen al om…. zó hol en leeg van waarheid zijn die.

 11. Vz, er is maar 1 manier om de economie en de welvaart te laten stijgen, en dat is door het vertrouwen te herstellen en banen te creëren. En dat doe je door de lasten te verlagen!

  Vz, Mark Rutte vond dat ook vroeger. Hij zei in september 2009, ik citeer: “Belastingen zijn gif voor de economie, belastingen zijn slecht voor de werkgelegenheid in Nederland.”

  Kan hij vandaag eens uitleggen waarom hij een beleid voert dat gif is voor de economie, dat slecht is voor de werkgelegenheid in Nederland?

 12. De oppositie is naar mijn mening helemaal niet uit op de val van het kabinet. Eén groot toneelstuk, wat opgevoerd wordt voor het volk. Ze gaan proberen er zoveel mogelijk uit te halen en gaan uiteindelijk toch overstag. En bloeddorstig vind ik ze al helemaal niet, behalve Wilders misschien een beetje en terecht.

 13. Ondanks de bloedruikende oppositie ben ik bang dat (vooral D66 en het CDA) dank zij het pluche wensdenken…Straks omvalt,en de Coalitie zal steunen..

  Als ik een Samsom en Asscher zie en hoor discuteren in de tweede kamer valt me op dat zij iedereen die hun plannen NIET steunt,als landverrader wordt aangezien,bovendien hebben zij in hun nieuwe maatpakken vermomming,duidelijk dezelfde dwaze Spindoctor…

 14. Van der Galiën gaat voorbij aan het feit,dat we vrijwel in een éénpartijstaat leven,en suggereert dat er een echte oppositie is ,met een echt ander benaderingswijze van en voor de toekomst van Nederland.Dat acht ik -wederom- de zwakte in dit stukje,naast het bijna cliché om de PVV/Wilders toch maar vooral als socialist(isch) neer te zetten. Anderen voor mij ( Köhler,Gielah ) hebben meneer Michael weer wat huswerk meegegeven.I rest my case hier.Beperk u tot de feiten. Die oppositie bestaat op de SP na,vnl uit lieden ,die zich schuldig hebben gemaakt aan de ergste diefstal van politici in één greep ooit,nl het smerige grijp- en-pak ze Kunduzaccoord. Zelf hebben deze uitverkopers het liever over het ‘lenteaccoord’en hun redding van Nederland daarmee.Hoe demagogisch wil je het hebben. Als Buma en Pechtold beweren,dat je burgers niet verder moet belasten,omdat dit de economie verder in het slop helpt,zingen zij wel een zeer vals lied. Eerst stelen,wat er te stelen valt om hun ideologische hobbies en baantjescircuits overeind te houden en vervolgenss opkomen voor ‘koopkracht’ , en een soort oprechte gebraden haan uithangen.Wat een stel huichelaars.Overigens,als Buma en Pechtold de kans krijgen,zouden het liefst over 4 weken in een kabinet met of VVD of PvdA plaatsnemen.Zelfs met beide.Oppositie. Laat me niet lachen,de enige serieuze,moedige oppsitie is de PVV,en die wordt conesquent door RTL en NOS  – de MSM -doodgezwegen. Heymans en Wester  kunnen wat van manipulatie,als Buma ( en het CDA) maar als oppositieleider wordt neergezet.Alle woordvoerders komen langs,behalve van de grootste en echte oppositiepartij, PVV,met haar duidelijke alternatief,ook bewust onbesproken. Dit soort journalisten -propagandisten – zijn net zulke schoften als corrupte politici,omdat ze zichzelf als onafhankelijk presenteren en daarmede brede lagen in de bevolking dagelijks misleiden.

 15. Michael van der Galien: “Sybrand van Haersma Buma heeft het in ieder geval begrepen: juist in economisch zware tijden moet je als overheid de lasten verlichten… of ze in ieder geval niet verzwaren. “

  - Sybrand van Haersma Buma heeft helemaal NIKS begrepen. Want het enige wat de overheid moet doen, is haar uitgaven verminderen. Dan worden de lasten namelijk vanzelf minder. Maar nu zal hij dus de staatsschuld willen verhogen. Over welke uitgaven hij zou willen verminderen hoor je nooit wat. Gehaaid zou ik hem dus nog wel willen noemen—al ruik ik toch vooral de mottenballen door het glas heen, als ik de draaikont Haersma Buma op de treurbuis aantref.

 16. Hebben dus op PVV en PvDD alle ESF- en ESMverdragen geratificeerd en wat verder zoal voorbij kwam, dat zijn we alweer halfweg vergeten, dát was de grootste diefstal van ons, de kinderen en wat (eventueel?) nog dáárna komt….Aangezien ze ook rücksichtlos met de Islammotie van Halalsema en Pechkont mee zijn gegaan…

  Maar wij vergeten niet…Achter hoeveel verdere baantjes ze zich ook verschuilen gaan…en dan gauw wat jonge nitwitters in hun plaats neer plempen in het hofnargebied…

  Die hele “kaste” komt nog wel eens op het matje….  

 17. Mijn zeer oprechte complimente voor het weerleggen van de uiterst defensieve uitlatinging van 2 centen. Om te beginnen Gielah 10.43,

  Het is nogal kortzichtig en onnadenkend om Wilders proberen weg te zetten als en wel asociaal links en meeheulend met de rest van de volksverlakkers.

  Wilders is de meest ervaren politicus  van dit moment in Den Haag en weet hoe de hazen lopen. Hij schuurt vaak tegen de ‘regels’ aan van wat kan maar doet dit alleen om attentie te krijgen! 

  Vergeet nooit dat deze man met gevaar voor zijn leven tracht duidelijk te maken welke vreselijke gevolgen de Islam heeft voor mensen en hun vrijheid. Dat hij politiek ook een heldere blik heeft en al in een zeer vroeg stadium zag welke enorme en destraseuse gevolgen de Euro en de EU voor ons land en zijn bevolking zouden gaan hebben is bewijs van zijn heldere visie en juist het tegenovergestelde van meehobbelen met de laffe baantjesjagers.Hij doet alles wat in zijn vermogen ligt ( politiek vermogen) om de mensen duidelijk te maken wat er gaande is. Hij wordt aan alle kanten gesaboteerd door zijn blinde en dove collega’s en de propaganda machine van de partij van allah! Zijn visie mag niet gehoord worden want stel je voor dat de mensen wakker worden en de waarheid gaan inzien. 

  Laten wij, wakkere burgers, hem steunen in zijn strijd voor onze vrijheid en behoud van welvaart. Schaam je niet, kom voor je inzichten uit, je hebt gelijk dat bewijst nu iedere dag!! 

   

 18. “Nieuwe moslimpartij in NL? Christenen Dienen Allah? Kunnen Ella Vogelaar en Mohammed Rabbae meteen erelid CDA worden.”

 19. De enige die werkelijk oppositie boodt was Fortuijn. De PVV van Wilders is een totaal gecontroleerde oppositie, toneel voor de buhne. Gelukkig trappen steeds minder mensen in die kulverhalen van ‘m..

 20. En wat dan?

  De wél hartstikke linkse 50-Plus partij, aangestuurd door de extreem-linkse Jan Nagel?

  Die zie ik er voor aan om achter de schermen aan te dringen op allerlei pluk-de-ouderen maatregelen, om vervolgens weer goede sier te maken met een partij ( die hém geld oplevert) die het voor ‘die arme ouderen’ opneemt.

   

  Zoals gisteren hier ook iemand schreef ( sorry, de naam van deze scherpzinnige persoon vergeten):  het was wél Jan Nagel die Pim Fortuyn er uit donderde.

   

  Of moeten we soms gelaten het hoofd in de schoot leggen en concluderen:  het is gedáán met ons…. lang leve de nieuwe slavernij…. ook de PVV deugt niet…. verloren is onze hoop?

  Ik dácht het niet!

 21. @Gielah

   

  Listen to everyone but follow none..

   

  Den Haag is 1 grote corrupte bende zonder uitzonderingen. Loop weg en geef je stem dus niet aan dit theater..

   

  Als democratie iets zou kunnen veranderen dan was het al lang afgeschaft.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.