Feitenvrije schaliegastweet van groen Kamerlid Liegbeth van Tongeren

Ecofundi.

Greenpeace-groenlinkser Liesbeth van Tongeren betoont zich weer een onverbeterlijke anti-schaliegasfanatica. Meldt Omroep Flevoland dat volgens de overtuiging van onderzoeksinstituut TNO schaliegaswinning in de Noordoostpolder op een veilige en milieuvriendelijke manier kan gebeuren, is het weer niet goed. Want wat twittert de groenlinkse ecofundi:

NO onderzoekt namelijk wetenschappelijk verantwoord de voor- en nadelen van de gaswinning. En exacte wetenschap legt maar al te vaak een pijnlijke inconveniënte waarheid bloot, die groene gekkies niet pruimen. Ook nu weer niet.

Volgens TNO is de kans klein dat bij fracking chemicaliën in het grondwater van de Noordoostpolder terecht komen. Dit omdat het schaliegas daar op zo’n drie tot vier kilometer diepte in een keiharde steenlaag zit. Ook denkt TNO dat het risico van bodemverzakking, zoals bij de gaswinning in Groningen, in de Noordoostpolder verwaarloosbaar zal zijn, omdat de harde schaliesteen vrijwel niet inklinkt. TNO pleit nota bene voor extra veiligheidsmaatregelen, zoals het monitoren van aardschokken en de waterkwaliteit.

Het mag allemaal niet baten; in de ogen van duurzaamheidsfundi Van Tongeren is schaliegaswinning op welke manier dan ook verdacht. Met de toonzetting van haar tweet insinueert Van Tongeren dat op het wetenschappelijke gehalte van onderzoeksbureau TNO wat af te dingen valt. Iets wat ik overigens niet van haar groene duurzaamheidslobby hoorde op het moment dat dit zelfde TNO zich bezig hield met haar stokpaardje windmolens.

Hypocriet, meten met twee maten en feitenvrij zijn de steekwoorden die van toepassing zijn op de anti-schaliegascampagne van ‘groene’ drammers als Liesbeth van Tongeren.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

6 reacties
 1. GroenLinks is:

  Tegen kernenergie.
  Tegen schaliegas.
  Tegen nieuwe kolencentrales.

  Als het aan de ecofundi’s ligt, keren we terug naar de Steentijd.

 2. Het zou mooi zijn als we ooit eens volledig zouden kunnen overgaan op wind- en zonne-energie. Helaas is het nog niet zo ver (als het al ooit zo ver komt) en moeten we het doen met fossiele brandstoffen. Jammer voor Liesbeth (en andere wensdenkers ).  

 3. als er in de landen rondom ons (Polen , Frankrijk) al volop mee ge-experimenteerd wordt , is het dan niet goedkoper om het van hun te kopen , dan zelf ook volop kosten te maken om het uit de grond te krijgen ?We hebben eerst nog voldoende aardgas , mocht dat op raken over +20 jaar  is de technologie misschien wel stukken goedkoper en kunnen we dan alsnog ons schaliegas gaan winnen.Maar misschien zie ik het verkeerd ..

 4. We draaien al op zonne-energie. Wat zijn olie en steenkool anders dan de resten van planten die lang geleden hun energie uit de zon haalden? Het enige verschil met zonnepanelen is dat we met fossiele brandstoffen het opslagmedium ineens mee verbranden. Zonnepanelen worden pas vernietigd als ze versleten of niet meer rendabel zijn. 

 5. Halen grote industrie binnen met goedkope energie.

  Dringen hun CO2 uitstoot terug (ja boeien, maar ‘groen’ blij) door van kolen naar schaliegas te gaan.

  Exporteren die kolen lachend naar Europa, want daar is het hard nodig, zonder kernenergie en de wind die maar niet rendabel wil worden.

   

  Europa wordt niet alleen door Azie ingehaald, ook Amerika lacht ons uit.

   

  En wij maar buffelen…

 6. Wanneer zullen de msm eindelijk de uitlatingen van eco fundamentalisten op hun intrinsieke waarde gaan beoordelen, namelijk 0.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.