Ja, ja, ja. Ze gebruikten allemaal. Inderdaad ja.

Oké, oké, oké. Nu weten we het wel. Het hele peloton stond decennialang strak van de dope. Schokkend, ja.

Vanochtend vroeg gooiden zowel NRC Next, als De Telegraaf, als de NOS interviews met Michael Boogerd online. Allemaal even ‘exclusief’ (wat natuurlijk nogal vermakelijk is, maar dat geheel terzijde). Boogerd gaf eindelijk toe dope te hebben gebruikt! Jarenlang. Wat zeg ik, eigenlijk gedurende zijn hele profcarriere. 

Ja, ja, van 1997 tot en met 2007 stond meneer Boogerd letterlijk strak van de dope. Eerst epo en cortisonen, later kwamen daar bloedtransfusies bij. Het was niet te geloven, maar hij had al die tijd dus gewoon kei-hard ge-lo-gen.

Hoewel de hele wereld al lang doorhad dat hij sprookjes vertelde was één man toch nog verrast: Mart Smeet, de profeet van de nationale sportjournalistiek. Hij reageerde geschrokken op het nieuws. Boogerd had gebruikt? Nee toch! Jongejonge. Hij was gewoon te naïef geweest, die ‘beste sportjournalist’ van Nederland. Echt!

Ondertussen richten sommige media zich nu op de enige andere grote Nederlandse wielrenner van de late jaren ’90 en ruwweg de eerste helft van de 21e eeuw. U kent hem vast wel, ‘t gaat om ene Erik Dekker. Juist, die ja. Zo staat er een artikel in het Parool dat de druk op Michael Boogerd “zo groot” was dat hij nu wel moest bekennen, wat “ook geldt voor Erik Dekker”.

Dat wordt dus de volgende oud-wielrenner die we aan de schandpaal moeten nagelen.

Langzamerhand heb ik mijn buik daar jammer genoeg wel een beetje vol van. We weten het nu echt wel, heren journalisten. Ja, het hele peloton stond toendertijd strak van de dope, en nee, je kon niet eens bijna om de prijzen meedoen als je de regels niet met voeten tradt. Dan weer een ja: iedere renner die in die jaren presteerde – en zelfs verreweg de meeste renners die dat niet deden – kun je nu ‘een dopegebruiker’ noemen, of hij dat nu toegeeft of niet. 

Leuk om te weten, maar dat is het dan wel. Waarom moeten die oud-renners nu nog achtervolgd, opgejaagd en afgekraakt worden? Welk nut dient dat precies, behalve dan dat kranten hun oplages tijdelijk zien stijgen? Je kunt ook uitzoeken hoe het toendertijd in zijn werk ging zonder deze oud-topsporters weg te zetten als onverbeterlijke criminelen. Niet?

Klaar, het is leuk geweest. Ja, ze zaten allemaal massaal aan de dope. Maar iets uitmaken doet het allemaal niet: als ze allemaal aan de dope zitten is het speelveld immers alsnog gelijk. De uitslagen van die jaren moeten dus gewoon in de boeken blijven, en Lance Armstrong moet in ere worden hersteld. Hij was niet beter dan zijn conurrenten omdat hij wel gebruikte en zij niet, maar omdat hij getalenteerder was, er harder voor werkte, en meer doorzettingsvermogen bezat. Punt.

Als de media die stap nu zetten – de boel uitzoeken zónder oud-renners op te jagen – kan het wielrennen zich misschien weer wat herstellen, zodat we over vijf jaar nog steeds vol respect en waardering kunnen kijken naar wielrenners die zich de kloten uit het lijf fietsen op, zeg, Alpe d’Huez. En dat is mij heel wat waard, u niet?

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Michael van der Galien

Michael van der Galien is hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard en freelance journalist/blogger. Volg hem op Twitter: @MichaelvdGalien.
19 reacties
 1. Nou heel simpel omdat die renners al die jaren de boel hebben belazerd en daarmee fincieel voordeel  hebben behaald .

  Als Rabo al die millioenen niet zou  hebben gespendeerd aan al die malafide rennertjes , hadden ze best de rente op de spaarrekeningen wat hoger kunnen maken of de hypotheekrente wat lager !

  De wielrensport is er uiteindelijk niets mee opgeschoten . Integendeel !

 2. Mijn vertrouwen in de MSM is onderhand van een dermate gehalte dat ik me bij dit soort “Nieuws” uitingen direcct afvraag van welke daadwerkelijke nieuws items de aandacht moet worden afgeleid. Maar goed, vanavond  weer genoeg kijkvoer voor het klootjesvolk bij de P.O.

 3. Achter de kleur Oranje gebeuren en gebeurden veel dingen. Zoals een leger wat vocht voor de belangen van die kleur. En waar een Oranje minister excuus voor aanbood, jaren later. In de hoop dat het foutje niemand zou opvallen. Dè fout was dwang, in de vorm van dienstplicht. Om Oranje bezittingen veilig te stellen van communisme. Het was dè tijd van Oranje boven waarmee je opgroeide. Een gezellige kleur waar rood niet tegenop kon. Een generatie Oranje mensen met èèn been in het graf zijn bezig om de waarheid uit te vinden.

  Waar die kleur eigenlijk voor staat. Alles, maar niet hun belang. Samsom en Spekman zijn niet Django unchained. Eerder de butler. Oranje wierennen? Past daarin naadloos.

 4. Ten opzichte van wie heilige Antonius? Nou? De uitslagen kloppen gewoon omdat ze allemaal gebruikten. Ten opzichte vanwege dan? De kijker? Hoezo? Reed die mee dan in de koers, dat hij onterecht en oneerlijk verslagen werd?

  Schei toch uit met die onzin.

 5. ik til niet zo zwaar aan dat denigrerende woordje van Michael .

  Per slot van rekening is hij nog jong en weet nog niet zo goed waar hij het over heeft dus laat maar waaien . Voor hem geldt : als iedereen het doet dan is het geoorloofd .

  Ja zo kan ik overal mee wegkomen .

 6. Totale flauwekul. En dat in een maatschappij die helemaal geen waarden meer kent. Goed verhaal in De Telegraaf over die bizarre discrepantie, zeker in vergelijking met de tijd van bijvoorbeeld Joop Zoetemelk die gewoon uitlegde aan journalisten hoe de dokter hem bloed toediende, etc.

 7. Niet iedereen leest de Telegraaf;

  Niet iedereen volgt de rennsers op de voet, zodat ze alles weten (En dopinggebruik wordt ontkend);

  Veel mensen vinden wielrennen mooi en leuk, maar gaan gewoon niet zo diep, om dát allemaal bij te houden;

  De supporters van wielrenners zijn door de felle ontkenningen van de “heren” wielfietsers dánig op het verkeerde been gezet! (Mijn favoriet doet zoiets niet) Waarom anders ontkénnen?

  Mensen die naar een wielerwedstrijd gaan, worden een flinke “entreegeldpoot” uitgedraaid door mannen die bij hóóg en laag (blijven) ontkennen, doping gebruikt te hebben!

  De ene wielfietser heeft genoeg geld en een rijke ploeg achter zich, om het beste van het beste en het nieuwste te kunnen veroorloven en andere pedaleurs moeten het met minder doen, dus worden eerder gepakt én hebben mindere prestaties.

  Niks flauwekul dus! Bedrog!!!

   

 8. Dat u daarboven staat is te prijzen, maar waar het mij om gaat is, dat Michael nogal eens reageerders, al dan niet terecht, op de vingers tikt maar dan zélf zo’n uitglijder maakt. Ik vind dat niet echt chique. Bovendien was er in uw reactie geen onvertogen woord, dus dan gaat het bij me kriebelen. Ik kan daar niet goed tegen. Als je anderen de maat neemt, moet je juist zelf voor 100% integer zijn! Zéker als moderator van dit blog.

  Maar goed, we hebben ons zegje gezegd, ons hart gelucht en er geen moordkuil van gemaakt, dus óp naar het volgende item!!!

 9. Als je het over het dopinggebruik hebt van Boogerd en de rest van het peleton uit zijn dagen dan hoef je het niet over relevante zaken te hebben. Ik hoorde dat er zelfs een ingelaste televisieuitzending komt op Nederland 1 (bron Radio 10 gold). Sport is niet belangrijk, maar als je het volk er zoet mee kunt houden kan de elite hun snode plannen ongemerkt uitvoeren. Niet zo moeilijk allemaal. Zet ook meteen de persoon Mart Smeets weer in het juiste perspectief.

 10. @gvi1966 op 6 maart, 2013 – 18:26: Helemaal mee eens. Sport is non-nieuws. Je hoeft radio1 maar aan te zetten en er is weer sport voor. Belachelijk! Ik wil het laatste nieuws als ik radio 1 aan zit. Echter tussen 22:00 en 23:00 alleen maar niet relevant geklets over sport. Geen cent belasting naar sport!

 11. Mensen die naar een wielerwedstrijd gaan, worden een flinke “entreegeldpoot” uitgedraaid door mannen die bij hóóg en laag (blijven) ontkennen, doping gebruikt te hebben!”

   

  Ben jij ooit weleens bij een wielerwedstrijd geweest? Bj gewone wegwedstrijden is de ‘toegang’ eh… gratis. Ze rijden namelijk op de publieke weg. Je hebt het niet over een voetbalwedstrijd, in een stadion, etc.

 12. Acht van Chaam: € 15,00

  Draai van de Kaai (Roosendaal): € 20,00

  Grote Prijs Adri van der Poel (Hoogerheide, wereldbeker veldrijden):  € 10,00

  Voor de overige criteria zie zelf maar!

  Start van de Tour de France in Den Bosch: Op 29 november vertelde burgemeester Rombouts van Den Bosch dat de start
  van het wielerspektakel zijn stad in totaal 720 000 gulden had gekost.
  De verliespost op de begroting is in werkelijkheid met maar liefst ruim
  1,1 miljoen is overschreden. Belastinggeld dus!

  Rotterdam: Ca € 5 miljoen belastinggeld

  Een vertrekplaats kost ongeveer  € 55.000, een aankomstplaats ongeveer
   € 90.000. Daarnaast maken de steden nog kosten om evenementen te
  organiseren, het wegdek goed te krijgen en de PR te verzorgen.

  Kijk, zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan, maar het komt erop neer, dat véél, héél veel belastinggeld óf entreegeld wordt gevraagd, om een stelletje fraudeurs met misschien een enkele eerlijke wielrenner hier of daar te kunnen zien rijden.

  Komt nog bij, dat als ik een grote wedstrijd in het buitenland wil zien, mij dat klauwen geld kost aan vervoer en verblijf. Allemaal om gedrogeerde schurken rond te zien rijden!

 13. .

  Het wordt pas echt leuk als bankiers hun geld- krediet- en bonus doping gaan bekennen.

   

  Het bankierspeloton is wat dichterbij huis, omdat ze met ons geld gegokt hebben. 

   

  ‘Sorry dat we uw pensioen en spaargeld vergokt hebben.’

   

  Bankiers en vermogenbeheerders zijn geldjunkies.

   

  Dit is het begin van de afbraak van onze elite. De sportelite is veel verder gevallen dan men vermoed. 

   

  We kunnen de topsport nu niet meer serieus vertrouwen. Volledige vrijheid in doping wordt nu gezien als oplossing (net als vrijuit geld bijdrukken) maar is ronduit stompzinnig.

   

  Vrouwen met baarden en mannen met tepels die strak onder de dope hun topsport bedrijven is straks normaal, ofzo?

   

  Onze schaatsers onder de dope? Het  zal me niks verbazen, maar het vernietigd wel onze bruine boterhammen cultuur. Het vernietigd onze identiteit.

   

  Wat super onnozel als je het geschreven zien staan: Beetje dope en we gaan gewoon verder met dope. 

   

  Dope to the end, want iedereen doet het.

   

  Geld bijdrukken to the end, want iedereen doet het.

   

  Nu de politieke- en bankenelite nog.

   

   

 14. Wat mij blijft verbazen is dat Harm Kuipers, toch niet de eerste de beste als het over doping gaat, blijft beweren dat al die middelen geen bal helpen. Het effect zou dan alleen maar placebo zijn. Daar wordt eigenlijk maar weinig over geschreven.

 15. De heksenjacht op wielrenners wordt zo langzamerhand onsmakelijk. Deze jongens hebben in hun jonge jaren alles voor hun sport gedaan. De Nos zendt voor straf al geen wielrennen meer uit. Doping zondaars kunnen nergens meer aan de bak komen. Vinden we nu echt dat deze jongens plotseling outcast zijn en lid van de voedselbank moeten worden?

  De wind is veranderd en onder druk van de Yanken moet nu plotseling iedereen aan de schandpaal genageld.

  Doping vrij ok, maar laat dat nu ingaan.

  Denken we soms ook dat voetballers 2 x 3 kwartier kunnen rennen op een boterham met pindakaas.

 16. En wanneer komt er nu eens een diepgaand onderzoek naar onze schaatsers? Want ook van hen weet ik bijna zeker dat ze gebruiken. Het kan gewoon niet dat een schaatser(s) zoals Sven Kramer en Ireen Wuust, jaar in jaar uit Europees, Wereldkampioen worden. En daarmee miljoenen en miljoenen verdienen.

   

  Wedden dat zij ook een of ander spul gebruiken?

 17. En over tig-jaren komt men in Nederland en Europa er OOK achter dat Wilders gelijk had.

   

  Alleen dan is het te laat en is niets meer terug te draaien.

   

  Tja iets met boontje en loontje of zo ……

 18. Waar is dat nou voor nodig, die toevoeging “heilige” bij Antonius? De man geeft gewoon zijn mening en dan is dit wel een beetje denigrerend.

  En het verhaal “ze gebruikten allemaal”, wat zou dat? Het is en blijft bedriegen en overtreden van een verbod. Bovendien is niet elke ploeg of renner rijk genoeg om het “allerbeste” te kunnen gebruiken, dus daar alleen al zit dus ook onsportiviteit.

  Ook het excuus “Ze hebben hun hele jeugd voor de sport gegeven” is natuurlijk kul van de bovenste plank. Je kunt dat ook héél goed zónder doping. Beter zelfs.

  Alles wordt nu maar goedgepraat onder het mom van “iedereen deed het, dus ik ook”. Deze mentaliteit is nou één van de redenen, waarom het in de wereld zo lekker gaat. Doe maar, een ander doet het ook.

  Daarbij wordt ook altijd hoog opgegeven over de voorbeeldfunctie van (top)sporters. Nou een lékker voorbeeld zijn ze dan voor de jeugd!

  Dan heb je het over de kijker, of die meereed. Nou de TV-kijker die reed inderdaad niet mee, maar hij moet wél flink de buidel trekken, als hij een wielerwedstrijd persoonlijk wil bijwonen. Nog afgezien van wedstrijden in het buitenland, waar toch een fiks prijskaartje aan hangt.

  Bedrog dus wel dégelijk!

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.