Stop staatsontwikkelingshulp, helemaal nu

Afgelopen weekend deed de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp de uitspraak dat het ‘begrip’ ontwikkelingshulp op termijn zal verdwijnen. Een gemiste kans. Niet het begrip moet verdwijnen maar de zogenaamde hulp op kosten van de belastingbetaler. Slechts een nieuw stickertje plakken op deze kostenpost zet geen zoden aan de dijk.

Bij de start van dit kabinet werd er met veel bombarie aangekondigd dat er 1 miljard wordt bezuinigd op ontwikkelingshulp. Een nadere beschouwing leert echter dat het de eerste jaren slechts gaat om 500 miljoen omdat de rest in een revolverend fonds zal worden gestoken.

Verder is de bezuiniging van 1 miljard in 2017 slechts een bezuiniging van 200 miljoen ten opzichte van dit jaar. In 2017 staat er, na de korting, namelijk nog 4,1 miljard ingeboekt terwijl er dit jaar niets wordt bezuinigd en liefst 4,3 miljard wordt uitgegeven aan ontwikkelingshulp.

De enige weg naar economische ontwikkeling is handel. De PVV gebruikt ook al jaren de uitdrukking ‘trade not aid’. Die ‘trade’ is echter geen taak van de staat maar van de markt. Dat betekent dus dat de overheid zich hier niet, i.t.t. wat minister Ploumen wil, mee bezig moet houden. Het enige dat de overheid in dit kader zou moeten doen is zorgen voor zo laag mogelijke belastingen, maar dat lijkt alleen al in eigen land een aantal bruggen te ver.

Regeringspartij VVD lijkt intussen ook op dit punt het spoor bijster en ‘besmet’ door haar socialistische coalitiegenoot. De ideeën over maakbaarheid en de noodzaak van overheidsingrijpen zijn  inmiddels volop aanwezig in het liberale stemgedrag.

Zo steunde de VVD eind vorig jaar een amendement van de SP (!), om 7 miljoen extra te investeren in hulpclub Global Fund. Ook steunt zij het beleid om overheden in ontwikkelingslanden te helpen met het opzetten van nota bene belastingkantoren. Volgens de VVD allemaal in het kader van ‘handel’. Als dit is wat de herdefiniëring van Ploumen in praktijk betekent, hebben we nog een lang weg te gaan. 

De PVV is duidelijk: ontwikkelingshulp is geen taak van de staat. En helemaal in deze tijd van crisis, waarin burgers keihard worden getroffen, is het beleid om miljarden te steken in ontwikkelingshulp een onbegrijpelijke keuze. Stop staatsontwikkelingshulp, helemaal nu. 

-J.J. van Klaveren

Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Joram van Klaveren

J.J. van Klaveren Studeerde godsdienstwetenschappen aan de Vrije Universiteit en is thans Kamerlid voor de fractie van VNL (VoorNederland).

Recente artikelen van Joram van Klaveren (alle artikelen)

14 reacties
 1. Oke.

  En nu dan ook consequent zijn en importheffingen op producten uit de derde wereld afschaffen, ook als dit betekent dat de agrarische sector in Nederland een veer moet laten.

   

  De winnaars zijn de derde wereld en de consumenten (lagere prijzen).

   

  En nu maar hopen dat de PVV niet terugschikt voor impopulaire maatregelen.

 2. Joram is samen met zijn partijgenoten en een miljoen Nederlanders roepende in de woestijn.

   

  Ontwikkelingshulp klinkt allemaal zo sympathiek maar is niets anders dan een vorm van goedmakertje.

   

  Want de blanken zijn ozo slecht geweest in het verleden en hebben zich verrijkt ten koste van de zwarte of gekleurde medeburger. En de blanke heeft zich daardoor ontwikkeld en de zwarte of gekleurde medemens is hierdoor op achterstand gebleven. Dat is wat er bij de gutmensch leeft.

   

  En zolang men dit blijft denken zolang zal die ontwikkelingshulp worden gegeven.

   

  Maar die zwarte maakt zich nu ook schuldig aan chantage, namelijk geestelijke chantage van de blanke.

   

  I have a DREAM dat we ooit een wereld krijgen waarin iedereen het goed heeft, voldoende te eten heeft en men vrede met elkaar heeft. Maar door ontwikkelingshulp zul je dit niet bereiken, eerder het tegenovergestelde. Dus conclusie: afschaffen per direct die vermaledijde ontwikkelingshulp.

 3. Groot gelijk Joram.

  Zeker omdat we -ongevraagd uiteraard – ook via de EU al geld geven!

 4. @ Kees E.

  Roependen in de woestijn hebben nogal eens een héle sterke Opdrachtgever… én toekomst.

  Laat meneer van Klaveren dus vooral dóórgaan met de waarheid te proclameren…. dwars tegen de leugenaars in…. en wedden dat de waarheid dan uiteindelijk wint?

 5. In 2006 schreef de PVV:

  “Hulp helpt niet, omdat het arme landen vooral afhankelijker heeft gemaakt. Als we ontwikkelingslanden werkelijk willen helpen, kunnen we het beste onze importbarrières en exportsubsidies afschaffen. De ontwikkelingslanden betalen op dit moment meer importheffingen aan de Europese Unie dan zij als ontwikkelingshulp van de Europese landen terug krijgen.
  Het schrappen van de klassieke ontwikkelingshulp betekent natuurlijk niet dat de noodhulp mag worden afgeschaft.”

  http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=703

 6. De ondernemers uit Afrika spekken de EU-begroting, waar 11.000 ambtenaren meer salaris ontvangen dan Mark Rutte. Vervolgens geven die EU-ambtenaren een deel van het geld aan overheden in Afrika om lekker corrupt te kunnen blijven. Of de EU dumtp goederen als ‘hulp’ in Afrika, zodat die ondernemers in Afrika weggeconcureerd worden.

   

  De vrije markt in Afrika is dus inderdaad de klos van de EU.

   

  En de EU-ambtenaren, NGO-directeuren, ontwikkelingsconsultants en andere semie-overheidsparasieten vreten er goed van in hun 5-sterren hotels. De ondernemer uit Afrika betaalt het gelag.

   

   

   

 7. De enigen die het daar goed aan pakken zijn de Chinezen…

  Die investeren in maakbare zaken, onder hún leiding en laten de locals daarin werken…

  Voor de rest moet daar minimaal de helft van de bevolking gesterileerd worden! Dat helpt, i.p.v. dat “fucking-fok-programma” geen halt toe te roepen…

  Maar ja, dat zou langzaam maar zeker het einde van héél veel NGO’s betekenen, en das natuurlijk helemáál niet de bedoeling…

 8. @Joram van Klaveren: Wordt het niet tijd dat zeker een PVV specialist als u de omertà van de oude partijen eens doorbreekt en het totaalbedrag (HGIS) aan de grote klok gaat hangen? Dus het niet meer heeft over “er wordt liefst 4,3 miljard uitgegeven aan ontwikkelingshulp” maar “er wordt liefst 5,8 miljard uitgegeven aan ontwikkelingshulp”? Beter nog: “een slordige 6 miljard“?

  Zo u weet is er de ‘Official Development Assistance’ (ODA) en ‘non-Official Development Assistance’ (non-ODA), samen is dat de ‘Homogene Groep Internationale Samenwerking’ (HGIS). In kamerbrieven wordt de HGIS met ODA ‘verward’. De minister schrijft dan: “Totale HGIS ODA-uitgaven [bedragen] EUR 4,335 miljard”, dus neemt iedereen dat maar over als het totaal. Maar met de HGIS non-ODA erbij is het wel even anderhalf miljard meer, namelijk 5,811 miljard, een slordige 6 miljard.

  Verder worden honderden miljoenen aan milieudoelen weggekieperd via de OSW. Zo gaat er alleen al via BZ minstens zo’n 650 miljoen naar Agenda-21 doelen. Zoals bekend streeft men middels Agenda 21 naar een duurzame totalitaire wereldregering:
  http://www.youtube.com/watch?v=TzEEgtOFFlM#t=1m0s
  Hier laat ook de directeur van het Panbureau voor de Leefomgeving (Maarten Hajer, PBL)–dat de ministers adviseert–zonder enige schroom weten dat het hen vooral gaat om een ‘wereldregering':
  http://www.youtube.com/watch?v=b6aa2utj3Bc#t=03m08s

  WIllen ‘we’ dat? Een duurzame werelddictatuur? En dat mee-financieren ook via die OSW? Heeft u de minister van OSW en de buitenlandminister al eens gevraagd waar zij menen dat die Agenda 21/Rio+21 doelen precies toe leiden wat burgerrechten en vrijheid betreft? Of zij beseffen dat het werkelijke doel onteigening, decimering en regelrechte en duurzame onderdrukking is?
  http://www.youtube.com/watch?v=v8PrLBlLgiQ#t=9m20s

  Dus volop met u eens: Stop staatsontwikkelingshulp, right now, maar probeer daarnaast iedere implementatie van de mensonterende Agenda 21 verboden te krijgen, en dat bedenkelijke onnodige  Planbureau op te heffen (bezuiniging). Houdt stand.

 9. Maar vergeet niet, dat alles waar de Europeese regeringsleiders mee bezig zijn in elk land, is door extreme lastenbezwaringen chaos, wanorde en opstanden te veroorzaken in opdracht van de hogere machten…

  De demonstraties nemen steeds grotere vormen aan en straks zal de bevolking de NWO dankbaar zijn dat ze hier een einde aan gaan maken….

  Die geven de politici de schuld et voilá, ze blijven dan zelf ook nog buiten schot…

  Of dat met die politici en hoernalisten ook het geval is, valt nog te bezien dan…

  Alles ligt op schema! Ze hebben alleen nog wat tijd nodig !

   

 10. @tipo

  Ik ben  het helemaal, maar dan ook helemaal eens met u betoog.

   

  Ontwikkelingshulp houdt mensen afhankelijk en vernietigd noodzakelijke structuren om overeind te blijven omdat het geld toch wel komt. Het vernietigd het particulier initiatief.

   

  Het opheffen van importheffingen en afschaffen van exportsubsidies is de allerbeste methode van ontwikkelingshulp, maar dat zal ons ook een beetje pijn doen, althans sommige bedrijfstakken. Echter, niet de consument, want die is winnaar.

   

  De grootste verliezer is Frankrijk want die wordt overeind gehouden doordat ze tot in hun strotje in landbouwsubsidies zitten cq afhankelijk zijn van importsubsidies. Vandaar dat de agrarische sector achterloopt in Frankrijk, wat tevens weer een bewijs is dat ontwikkelingshulp niet werkt. Zelfs niet in een rijk land!

   

  En inderdaad, noodhulp moet altijd in stand gehouden worden.

 11. ONDANKS hulp(waarheen gaat die,behalve aan de administratie van hulporganisaties?) kan men in ALLE afrikaanse landen,ONDANKS ziektes ,droogtes , misoogsten,oorlogen en uitbuiting door opperhoofden,constateren dat alle afrikaanse landen,de laatste 10 jaar PER land miljoenen inwoners meer ..

  Daarbij helpt het plaatsen van verhongerde zielige zwarte kindjes op websites niet .

  Integendeel als de zwakkere niet zouden sterven ,stierven er meer gezonden,omdat eenvoudig dit volk éérst moet leren zijn eigen problemen te verhelpen en zichzelf te voeden en  te onderhouden…

  Zolang de geestelijke ontwikkeling en de school-opleidingen tekort schieten blijven de middeleeuwse toestanden en denkwijzen bestaan.

 12. Dus als ik goed begrijp, wordt de ontwikkelingshulp volkomen geneutraliseerd door de Importheffingen? Het is dus een methode om arme landen te laten blijven betalen aan het westen. Wie profiteert daar als enige van? De staat. Geen wonder dat ze ontwikkelingshulp niet willen afschaffen.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.