Witte Huis bedreigt journalisten

Foto:

Kritiek.

Kritische journalisten kunnen te pas en te onpas op bedreigingen van het Witte Huis rekenen. Dat is hét grote nieuws in Amerika, de afgelopen dagen (naast de zogenaamde sequester, tenminste).

Het balletje kwam aan het rollen door een optreden op CNN van Bob Woodward, de journalist die Watergate aan de kaak stelde, waardoor president Nixon uiteindelijk gedwongen was op te stappen. Die vertelde dat het Witte Huis hem hard aanpakte toen hij een boek aan het schrijven was over de zogenaamde sequester (de ‘enorme’ bezuinigingen die automatisch in werking treden als het Witte Huis, Huis van Afgevaardigden en Senaat er niet met elkaar uitkomen). 

In The Price of Politics toont Woodward aan dat die sequester een idee was van Obama. Hij en de zijnen wilden het graag, om zo druk te kunnen zetten op Republikeinen en hen zwart te maken onder kiezers. Ze stuurden dus bewust aan op de situatie die nu bestaat.

De reactie van het Witte Huis? Eerst werd er flink tegen hem geschreeuwd. Daarna ontving Woodward een mailtje van National Economic Council Director Gene Sperling. Kijk de video even op de website van Fox News, waarin Woodward uitlegt wat er precies gebeurd is.

“I apologize for raising my voice in our conversation today. … You’re focusing on a few specific trees that give a very wrong impression of the forest. But perhaps we will just not see eye to eye here. … I think you will regret staking out that claim”.

Fans van de Godfather zal dit ongetwijfeld bekend voorkomen. “We’ll make him an offer he can’t refuse“. Of anders.

Woodward noemde het zelf niet meteen een “dreigement”, maar het is natuurlijk volstrekt helder dat het Witte Huis het wel zo bedoelde. Zoals de journalist uitlegt:

“They [the White House] have the power. When someone says ‘you’ll regret something,’ they can use their power any way they want. It’s a tone question. .?.?. I’ve been dealing with White House people going back to the Nixon years. They called us every name in the book. [This] just strikes me as not a way to deal with this. It makes me uncomfortable“.

Het Witte Huis zegt nu dat hij het allemaal niet verkeerd bedoelde omdat Sperling het woord ‘vriend’ gebruikte, maar dat is natuurlijk je reinste flauwekul. “Hé vriend, als je dat doet krijg je er spijt van”. Nee, nee, het is geen dreigement! Tuurlijk niet! Gewoon een… voorspelling! Van een vriend!

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!