Deutsche Bank heeft de grootste

Geen categorieapr 30 2013, 13:00
De grootste derivatenpositie dus.
Tot vorige week dachten insiders dat de Amerikaanse bank JP Morgan de grootste derivatenpositie had, met een totaalpakket aan verplichtingen van $ 69,5 biljoen, maar Deutsche gaat daar nog een paar biljoen overheen (€55,605,039,000,000, circa $ 72,8 biljoen). Ter illustratie: dit verschil is in de orde van bijna anderhalf maal het GDP van Duitsland. Waarde van dit totale pakket: 20 miljard euro.
Dit verklaart natuurlijk wel waarom Duitsland zo razend bezorgd was om omvallende banken in Europa, aangezien de gevolgen van een kettingreactie van ondergaande banken een dergelijk pakket snel een negatieve waarde zou kunnen bezorgen. En dat willen we niet hebben natuurlijk.
Voor de zekerheid is Deutsche bank nu voor € 2,8 miljard op zoek naar nieuwe aandeelhouders. Een verwatering van het aandelenkapitaal met circa 10%. Maar het zou de bank in ieder geval voorzien van een iets dragelijker eigen vermogen in relatie tot het geïnvesteerd vermogen.
Niet dat dit veel gewicht in de schaal zou leggen als het daadwerkelijk fout gaat:
In ieder geval is de positie van Deutsche niet de reden dat de EU zo'n haast lijkt te hebben met de Bankenunie. Niet direct in ieder geval. Want als deze berg ooit schuiven gaat, is het over en sluiten voor vermoedelijk het gehele Europese bankensysteem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten