Kiezers over illegalenkwestie: glas, plas, was

Geen categoriemei 12 2013, 11:30
Hoop poeha in de media, maar de kiezer wordt er niet warm of koud van.
Nou ja, dat is niet helemáál waar natuurlijk. De kiezer wordt er een klein beetje warm van. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond wint de PvdA deze week één zetel. De partij van het afpakken en belasten weet die weg te trekken bij het immer wegkwijnende CDA.
In een week waarin de PvdA meermaals en publiekelijk door de knieën gaat voor coalitiegenoot VVD - dus tegen het eigen verkiezingsprogramma en de wil van de achterban in - is dat een zeer opmerkelijke score. Je zou verwachten dat de PvdA door al dat tumult kiezers wegjaagt. Is het niet om het zogenaamd 'xenofobe' standpunt, danwel om de crisissfeer binnen de partij die altijd stemmers doet vluchten, ongeacht om welke reden die zich voordoen. Het gedoe met de VVD in het afgelopen najaar en met GroenLinks in de zomer van vorig jaar zijn recente herinneringen aan die wetmatigheid.
Maar niks van dat alles. De PvdA wint (voor de tweede week op rij, overigens) een zetel en staat weer boven de psychologisch belangrijke grens van 20 zetels. Kennelijk vindt de PvdA-kiezer, op een enkeling na, deze kwestie helemaal niet zo belangrijk. Het was een opgeklopte aandachtscampagne van een vocal minority, terwijl een silent majority eigenlijk de schouders ophaalde. Kiezers, ook linkse kiezers, zijn gewoon klaar met de retoriek van 'dus jij bent voorstander van een streng migratiebeleid? Dan ben je een Janmaat, een racist en een minderwaardig mens!'
Deze peiling, waarin de PvdA wint, is dus vooral een tik op de vingers van alle landelijke media die helemaal in de ban waren van de strafbaarstelling van illegaliteit, en elke vrije seconde die ze hadden opvulden met beelden van initiatiefnemer Sander Terphuis. Helaas jongens; de Nederlander laat zich door z'n krant en z'n actualiteitenrubriek niet voorschrijven wat hij moet vinden van de dingen die er om hem heen gebeuren.
De gehele peiling: VVD 24, PvdA 20 (+1), PVV 27, SP 21, CDA 14 (-1), D66 17, CU 6, GL 4, SGP 3, PvdD 3, 50PLUS 11.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten