Wat er mis is met de moskee

Geen categoriemei 22 2013, 15:24
Haatmoskeeën veronachtzamen hun kerkelijke verantwoordelijkheid.
De ChristenUnie wil de buitenlandse financiering van haatmoskeeën aan banden leggen. Ja, logisch, prima. Edoch, dat doet de partij onder andere op gronden van haatprediking en oproepen tot geweld. Dat soort praktijken is verboden en daarom zou de financiering ervan afgeknepen moeten worden.
Ik word een beetje moedeloos van dat eeuwige en onoriginele geleuter over de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting in relatie tot haatprediken en wat dies meer zij. De ChristenUnie zou het als christelijke partij over een heel andere boeg moeten gooien: voor haatmoskeeën is geen plaats want ze veronachtzamen hun kerkelijke taak. Het zijn slechte kerken. 
Volgens de invloedrijke (mede)grondlegger van het Anglicaanse kerk, Richard Hooker, hebben kerken twee hoofdplichten: religieus sentiment inspireren én datzelfde sentiment temperen en binnen de perken houden. Dat is wat tegenwoordig vrijwel alle Westerse kerken ook karakteriseert, een zekere matigheid in geloof. Niets teveel - zeker niet in religieuze aangelegenheden. Devoot geloven is uitstekend, maar dat kan te ver gaan.
Zo'n bovengrens kennen we nauwelijks uit Islamitische hoek, zoals ook geregeld blijkt uit die angstaanjagende peilingen onder moslims. Religieus islamitisch geweld wordt verre van categorisch afgewezen. Moskeeën spelen daarin een belangrijke rol, want zij vuren het religieus sentiment slechts aan, stoken het vuur op. Ik weet niet van het bestaan van een imam die voortdurend matigheid, bescheidenheid, vergevingsgezindheid en geweldloosheid predikt. Nee, in de haatmoskee moet het altijd nog een tandje radicaler. De haatmoskee verwerpt de idee van geloof met mate, zoals Hooker voorschrijft.
Dat Richard Hooker meer dan vierhonderd jaar geleden leefde en zijn boodschap nog ouder is, ondermijnt de inhoud van zijn woorden niet. Het is slechts treurig dat het vandaag nog steeds relevant is. De ChristenUnie zou het in ieder geval over deze boeg moeten gooien: jullie zijn een slechte kerk, want jullie verzaken je plichten en daarom willen wij niet dat jullie voortbestaan, ook niet drijvend op de kurk van buitenlandse fondsen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten