EU gooit één miljard in zwart gat Egypte, nog vijf miljard te gaan

Geen categoriejun 18 2013, 12:45
Sjonge jonge! Uw centen, mijn centen, de EU knikkert ze allemaal in een groot zwart gat.
Af en toe lees je een artikel op internet en dan denk je: De huh!? Wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen? Neem dit bericht.

Het is de Europese Unie een raadsel wat er met de 1 miljard euro is gebeurd die Europa aan Egypte heeft overgemaakt. Het ontwikkelingsgeld is in een groot zwart gat verdwenen.

Ongelofelijk! Deze miljard was vooral bedoeld voor zorg, sociale voorzieningen en transport. Met één miljard euro van onze centen moest Egypte geholpen worden. Heeft u trouwens ooit toestemming gegeven voor deze forse donatie? Ik niet! Maar dat terzijde. Nu blijkt dat de EU geen één bonnetje heeft ontvangen over de besteding van het geld. Geen één! Nul, noppes, nada, helemaal niks. Geen verantwoording. 't Geld is foetsie. Liggen ze in Brussel waarschijnlijk niet van wakker, want het is uw geld.
Malloot
't Wordt nog malloter als je je realiseert dat dit geld aan Egypte is overgemaakt tussen 2007 en 2013. Met andere woorden, deze EU-steun is over zes jaar verspreid verscheept naar Mubarak, en de laatste twee jaar naar president Morsi. Al die zes jaar kreeg de EU dus geen één bonnetje. Zes jaar lang geen verantwoording krijgen vanuit Egypte en gewoon zonder blikken of blozen het geld over maken. Bizar!
Typisch de EU. Als ik het even oneerbiedig mag zeggen, gewoon van de pot gerukt. Ik kreeg pas de belastingaanslag weer op de mat. Weet ik weer waar ik het allemaal voor doe.
Corrupt
En die zogenaamde Arabische lente is in Egypte ook alles behalve gelukt. Voor 30 juni staan er in Egypte weer hele grote demonstraties op stapel. Men is zeer ontevreden over het huidige beleid van president Morsi. Ook de rekenkamer ziet in dat men er in Egypte niet op vooruit is gegaan, maar eerder op achteruit. Zeker als we het hebben over corruptie en dergelijken.

Daarnaast concludeert het rapport dat het begrotingsbeheer van Egypte te wensen overlaat en de corruptie in het land wijdverbreid is. Het verdrijven van dictator Hosni Mubarak in 2011 veranderde daar weinig aan. "Met Mubarak waren er problemen, maar onder de huidige president Morsi worden die alleen maar groter", aldus Pinxten in de Volkskrant.

Schaamte
En dan zijn we er nog niet. De vijf miljard die Van Rompuy aan Egypte beloofde, gaat ook overgemaakt worden naar de bankrekening van president Morsi en consorten. Deze berichten lijken me een hele goede reden om onze(!) centen niet over te maken. Maar wij gaan niet over onze centen, dus waarschijnlijk gaat het geld wel overgemaakt worden. Zo rolt de EU.
Ik schreef overigens al eerder een artikel over deze vijf miljard, onder de kop: Ik schaam mij voor de EU.
Dat artikel is bijna een half jaar oud en ik schaam me nog steeds.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten