Honderden euro's boete voor 'onnodig' claxoneren maar CJIB spuugt op u

Geen categoriejun 06 2013, 15:15
Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft namelijk een hekel aan u.
Niet dat u dat niet al wist, overigens. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer - geef die man een lintje! - legt wederom de vinger op de zere plek: niet alleen zijn de boetes voor verkeersovertredingen in Nederland misselijkmakend hoog, ze zijn ook praktisch onbetaalbaar. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) doet namelijk niet aan betalingsregelingen.
Als u 's nachts van het vliegveld komt, graag naar huis wilt en met 150 kilometer per uur over een lege snelweg rijdt, kost u dat 390 euro. U mag namelijk op grote stukken snelweg in Nederland slechts honderd. U rijdt na correctie 39 kilometer te hard - als u 'geluk' heeft en alleen de boete mag betalen. Als u harder rijdt, wordt uw rijbewijs ingevorderd.
Nog een voorbeeldje: u toetert bij vertrek nog even naar de uitzwaaiende familie en/of vrienden. Wat denkt u? Vijftig euro boete? Honderd? Tweehonderd? Nee, drie-honderd-en-zestig euro. Gewoon, omdat u het waard bent.
Of wat dacht u van handsfree bellen in de auto? Levensgevaarlijk. We kunnen wel een appel eten of een kop koffie drinken, maar een telefoon vasthouden is de goden verzoeken. Autorijden is namelijk heul erg moeilijk. Right. In ieder geval mag u 220 euro aftikken als de politie u betrapt. (Overigens: het is toch ook niet leuk meer om agent te zijn? Wat voor natural-born backstabber moet je zijn om burgers voor dit soort futiele vergrijpen te bekeuren én die bekeuring terecht te vinden. Ik weiger te geloven dat Nederlandse agenten categorisch bestaan uit pedante bekeursnorren.)
Hoe dan ook, die honderden euro's voor het doodslaan van zeehondjes/ in brand steken van kinderdagverblijven/ het oplichten van oude vrouwtjes kleine verkeersovertredingen moeten dus in één keer betaald worden. Als u een betaalregeling had gewild, had u maar niet zo'n nare burger moeten zijn. Jammer dat u geen boodschappen kunt doen, de zwemles voor de kinderen niet kunt betalen, de huur niet kunt voldoen en dat weekendje weg maar uit uw hoofd moet zetten - had u maar niet zulke grove misdaden moeten plegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten