Justitie smijt belastinggeld over de balk met mislukt ICT-project

Geen categoriejun 26 2013, 10:14
Automatisering kost meer dan ons lief is.
Justitie is er weer eens op geweldige wijze in geslaagd om meer dan honderd miljoen euro aan belastinggeld weg te gooien. Uiteindelijk werd er 103 miljoen euro besteed aan een automatiseringsproject dat... faalde.

Het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) moest het papieren strafdossier volledig overbodig maken. Aan het project is tien jaar gewerkt. Door de mislukking moeten rechters en officieren van justitie langer blijven werken met papieren dossiers. Naar nu blijkt is het project eind 2011 in stilte stopgezet, terwijl grote delen van het programma ongebruikt blijven. 

In 2009 is het kabinet op het laatst geïnformeerd over het GPS. D66-Kamerlid Magda Berndsen zegt in een reactie tegen het FD: "Van de oorspronkelijke bedoeling van GPS komt niets terecht. Er gaan hele vrachtwagens met papieren dossiers van de politie naar het Openbaar Ministerie, waar alle informatie opnieuw moet worden ingevoerd. Als dan ook de rechterlijke macht niet is aangesloten, moet al dat papier nog een keer worden overgedragen".
103 miljoen euro weggegooid belastinggeld, met dank aan Justitie.
Dat is natuurlijk niet best, maar het wordt nog erger als je beseft dat dit niet de eerste keer was dat Justitie bakken met geld verspilt aan een falend ICT-project. Zo voerde het ministerie vorig jaar een nieuw inkoopsysteem in, Leonardo geheten. Kort daarop bleek het niet goed te werken waardoor Justitie het zicht kwijt was geraakt op de eigen financiële administratie.
Ook heeft de politie problemen met het aangiftesysteem én flopte een ICT-systeem op de politieacademie. Daarmee is zo'n 175 miljoen euro en 9 miljoen euro resp. gemoeid.
Dit geld wordt dus verspild - besteed aan systemen die niet blijken te werken - terwijl Rutte en co. maar volhouden dat de belastingen echt verhoogd moeten worden omdat er eenvoudig 'geen geld' is.
Nee? Maar jullie kunnen wel systemen invoeren die helemaal niet adequaat getest zijn? Begrijpen jullie werkelijk niet dat de belastingbetaler daar niets van gelooft?
Wat kijk ik uit naar de volgende verkiezingen zeg. Throw the bums out enzo. Het enige probleem is dat ik me enigszins zorgen maak over de staat van Nederland als die verkiezingen er eenmaal zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten