Kabinet: Erdogan kan doen en laten wat hij wil

Geen categoriejun 19 2013, 15:14
Het kabinet kon het niet duidelijker maken: al die verhalen over mensenrechten zijn geleuter.
Volgens onze vrolijke vrienden in Den Haag staat bij ons buitenlandsbeleid één zaak voorop: de mensenrechten. Aan keiharde Machiavelli-politiek doen we niet, dat is te koud en te hard. Onze belangen worden niet verdedigd; dat wel doen is veel te eng.
Waar draait ons buitenlandsbeleid dan om, vroegen we ons al tijden af? Het antwoord was iedere keer en werd onlangs nog maar eens heel duidelijk verwoord: mensenrechten. Daar maken we ons hard voor, daar zetten we ons voor in. De mensenrechten moeten overal worden gerespecteerd. Als we daar als Nederland zijnde een bijdrage aan kunnen leveren doen we dat zeker.
Leuk, natuurlijk, dat soort idealistische verhalen, maar het is een beetje jammer dat er niets van klopt. De oppositie gaf het kabinet, en dan met name minister Frans Timmermans, gisteren namelijk een voorzetje om de schending van de mensenrechten door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vandaag aan te kaarten bij de Turkse regering. Hij heeft de Nederlandse media namelijk wel verteld dat hij wil dat er een 'onafhankelijk onderzoek' komt naar het geweld, maar hij moet dat, aldus de oppositie (geleid door CDA'er Pieter Omtzigt) óók duidelijk maken in Turkije zelf.

De opositie pleitte daarvoor in een ingelast debat. Timmermans is woensdag in Turkije, maar een bezoek aan Ankara staat niet in zijn planning. Hij bezoekt een Syrisch vluchtelingenkamp en de Nederlandse Patriot-missie. Hij spreekt daar geen officiële vertegenwoordigers van de Turkse regering.

De oproep van de oppositie haalt geen meerderheden in de Tweede Kamer omdat de regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat Timmermans zelf moet bepalen op welk moment en op welke manier hij de Turkse regering aanspreekt.

Het is nú aan Timmermans om in actie te komen tegen Erdogan en om hem te laten merken dat je als aspirant-lid van de EU, en als lid van de Raad van Europa, de mensenrechten moet respecteren. Dat houdt dus in: het recht op de vrijheid van meningsuiting respecteren, demonstranten niet met 'chemicaliën' besproeien en ze niet in elkaar slaan, en geen journalisten oppakken omdat ze zowaar kritisch durven te zijn over je beleid.
Maar liefst negen oppositiepartijen begrijpen dat, maar regeringspartijen VVD en PvdA niet. Welnee! Hij mag zelf bepalen of en zo ja, wanneer en hoe hij iets zegt. Er zijn immers belangrijkere zaken in de wereld (denk: Israël als boeman afschilderen).
Het masker van het kabinet is - bij monde van premier Rutte, Timmermans kon immers niet langskomen omdat hij al in Turkije zat - gisteravond afgevallen. Men gebruikt de mensenrechten als wapen in bepaalde situaties (bijv. om Israël het vuur aan de schenen te leggen; een staat die gehaat wordt door links), niet als leidend principe. Bedankt voor de openheid en transparantie dames en heren, dan kunnen we onze verwachtingen op dat gebied namelijk meteen overboord gooien. Dat scheelt een hele hoop tijd en frustraties.
Hier is de video van het debat. U moet het echt even bekijken (ik heb geprobeerd om het op de site te zetten, maar het is helaas te groot). PvdA en VVD dat Timmermans zijn reisschema niet hoeft aan te passen, welnee, dat kan best op een ander moment, want ach, wat maakt het uit? Anders moet hij zijn hele reisschema immers aanpassen. Dat moet je natuurlijk niet willen. En ach, eigenlijk is een belletje ook wel voldoende. Omtzigt zegt daar terecht op dat het mensenrechtenbeleid van Nederland nu dus overboord is gezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten