Nederlandse troepen komen onder Duits bevel

Geen categoriejun 24 2013, 10:14
De luchtmobiele brigades van Duitsland en Nederland worden samengevoegd, met de eerste aan het roer. Een interessante ontwikkeling. Alleen niet voor de vaderlandse pers.
Elk artikel en elke reportage over onze minister van Defensie weet te melden wat een spannende en vriendelijke dame Jeanine Hennis-Plasschaert toch is. De VVD'er is mooi en goedlachs, maar een vrouw op Defensie? Dat blijft voor veel journalisten blijkbaar vreemd. Dus moeten we keer op keer lezen en aanhoren wat speciaal het toch is en wat een mooi en tolerant landje we zien dat dat hier allemaal kan.
Des te vreemder dat als Hennis dan iets presteert, geen krant of journaal er aandacht aan besteed. Vandaar dat we wat achter de feiten aanlopen, maar de overeenkomst die zij vorige maand met haar Duitse collega sloot over verdere militaire samenwerking is toch enigszins van belang.
Hennis en Thomas de Maizière besloten eind mei dat een deel van de Nederlandse krijgsmacht onder direct Duits gezag komt te staan. De 11 Luchtmobiele Brigade, een snel inzetbare eenheid van de landmacht, wordt samengevoegd met de Duitse Division Schnelle Kräfte, een vergelijkbare eenheid. Doel is te komen "tot dezelfde werkwijze en gemakkelijker inzet," volgens Defensie.
Daarnaast breiden Duitse en Nederlandse lucht- en raketverdedigingseenheden hun samenwerking uit. Duitsland en Nederland zijn, met de Verenigde Staten, de enige landen in de NAVO die over de modernste Patriot-luchtafweersystemen beschikken. Deze zijn momenteel ingezet in het zuiden van Turkije om dat land te verdedigen tegen mogelijke lucht- of raketaanvallen vanuit Syrië. Niet onlogisch dus als die onder een geïntegreerd bevel komen te staan. En het bespaart geld.
Dat is volgens Hennis maar een van de redenen om nauwer samen te werken. "Niet alleen laat de financiële crisis ook de komende jaren zijn sporen na. Maar ook om te voorkomen dat Europa irrelevant wordt en om de Verenigde Staten als onmisbare veiligheidspartner te behouden," zei zij. De Amerikanen klagen al jarenlang dat Europa te weinig bijdraagt aan de gezamenlijke veiligheid.
"Om al deze redenen is het zaak dat we meer verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen veiligheid. We moeten ons deel bijdragen, inclusief de risico’s, en dat kan alleen door samenwerking."
Of de Amerikanen hier wel zo blij mee moeten zijn, valt te bezien. Nederland is maar wat bereid aan Amerikaanse avonturen overzees bij te dragen, maar Duitsland is terughoudender. Zeker nu het als primus inter pares in Europa staat, kan Duitsland het zich veroorloven kritischer te zijn op het Amerikaanse buitenlandse beleid. Zo was het geen voorstander van de NAVO-interventie in Libië en verzet het zich tegen soortgelijke inmenging in Syrië.
Al met al een opsteker voor Nederland. Onder Duits bevel worden onze jongens in ieder geval niet uitgezonden om andermans burgeroorlogen uit te vechten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten