Buitenlanders worden rijk gesubsidieerd door Nederland

Geen categoriejul 12 2013, 15:14
137.163 niet-Nederlanders kregen in 2012 huur- of zorgtoeslag, of geld voor de kids.
Minister Frans Weekers heeft de Kamervragen die CDA'er Pieter Omtzigt eerder indiende over Bulgarenfraude (en fraude van andere veelal oost-Europeanen) eindelijk beantwoord. Uit zijn antwoorden blijkt dat de problemen met toeslagen, buitenlanders en fraude buitengewoon serieus - zelfs stelselmatig - te noemen zijn.
In totaal kregen 137.163 niet-Nederlanders bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag, of geld voor de kinderen. Onder hen bevonden zich 7832 Bulgaren. Zoals RTL Nieuws adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zich terecht hardop afvraagt "#fraude?"
En dat is niet alles. Zo kan de staat geen totale openheid geven omdat die de noodzakelijke informatie gewoon niet heeft. Zie dit citaat van minister Weekers:

10 Om hoeveel ontvangers (aantal mensen) gaat het? Kunt u dat uitsplitsen naar aantallen per nationaliteit? 

Antwoord 

In het antwoord op vraag 8 zijn ook de aantallen opgenomen. Uitsplitsen naar nationaliteit is echter niet mogelijk. In het systeem van de Belastingdienst is pas recent de mogelijkheid opgenomen om ook de nationaliteit van de persoon aan wie een sofinummer wordt afgegeven op te nemen. Hierdoor is het niet mogelijk om over de afgelopen jaren een juist en volledig beeld te geven. 

Ook worden fraudeurs bijna nooit bestraft. Een voorbeeld wordt gegeven in het antwoord op vraag 2. Daaruit blijkt dat iemand voor 600.000 euro fraudeerde. Vervolgens werd daarvan slechts 20.000 euro teruggevorderd en de fraudeur moest als 'straf' een paar weken schoffelen. Feitelijk kwam hij dus gewoon weg met zijn oplichtingspraktijken.
Op de vraag hoeveel mensen met de Poolse nationaliteit - woonachtig in Nederland, Polen en elders - een toeslag ontvingen in de afgelopen vier jaar antwoordt Weekers met deze tabel:

In het afgelopen jaar alleen al heb je het dus over 18.322 Polen in het buitenland die een toeslag ontvangen. Bijna twintigduizend.
In 2010 en 2011 is er respectievelijk 4 miljoen en 10 miljoen uitgekeerd aan mensen die in Polen wonen. 1,2 miljoen daarvan moest in 2010 worden terugbetaald. Daar is tweederde van ontvangen (0,8 miljoen). In 2011 moest er minimaal 2,2 miljoen worden teruggevorderd, waarvan er 1,8 miljoen onderhand binnen is.
Nog enkele cijfers waar uw bloed ongetwijfeld van gaat koken:

Door de SVB werd in 2012 ongeveer €46 miljoen aan kinderbijslag uitbetaald voor kinderen in het buitenland. Door de Belastingdienst/Toeslagen werd in 2012 ongeveer €5,3 miljoen aan kinderopvangtoeslag en €11,2 miljoen aan kindgebonden budget uitbetaald aan aanvragers in het buitenland. 

Daarnaast werd in samenloopgevallen door de SVB € 7,7 miljoen aan aanvullende gezinsbijslag (kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag) betaald voor kinderen in het buitenland. 

En, oh ja, buitenlandse studenten kunnen recht hebben op huurtoeslag - let wel, die toeslag wordt dus geplunderd van de rekening van een hardwerkende Nederlander, en vervolgens weggegeven aan jongeren die naar Nederland op vakantie gaan onder het mom van 'studeren'.

Ook buitenlandse studenten kunnen recht hebben op huurtoeslag, mits aan de daarvoor geldende voorwaarden wordt voldaan. Het feit dat ze niet sociaal verzekerd zijn staat daar niet aan in de weg. Een buitenlandse student die niet afkomstig is uit een EU-land, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland moet dan wel over een geldige verblijfsvergunning beschikken. 

We hebben het dus over honderdduizenden buitenlanders (lees: oost-Europeanen) die profiteren van ons toeslagensysteem, buitenlandse studenten, etc. en tegelijkertijd geeft de verantwoordelijke minister toe dat er eigenlijk niet goed gecontroleerd wordt dan wel kan worden of alles goed gebeurt.
Nou ja, we zullen maar zeggen: dat hoort bij de EU en de welvaartsstaat he? Een beetje naar wellicht, maar ja, ach, wat doe je eraan?
Hieronder twee bijlages.
1. Antwoorden op Kamervragen Omtzigt
2. Correspondentie Bulgaarse ambassade in Nederland met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, waarin de laatste uitlegt hoeveel Bulgaren toeslagen ontvangen. Ook blijkt uit de correspondentie dat Bulgarije en Nederland pas sinds kort soortemet zijn gaan samenwerken om dit soort fraude tegen te gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten