Chinese economie in de problemen

Geen categoriejul 27 2013, 13:00
Groei?
Het gaat minder goed met de Chinese economie dan verwacht:

De groei in het tweede kwartaal zakte naar 7,5%, waarmee China in negen van de afgelopen tien kwartalen een afnemende groei rapporteerde. Op alle fronten staan de seinen inmiddels op rood. De export daalt, de werkloosheid loopt op, net als de schulden van lokale overheden. De grote vraag die elke belegger en China-watcher probeert te beantwoorden, is: hoe ver laat de Chinese regering de afzwakking gaan voordat ze ingrijpt?

De kans is groot dat deze trend doorzet. Nu al verliezen mensen hun baan - en dat terwijl de economie nog steeds met 7,5% (!) groeit. Wat denkt u dat er gebeurt als de groei 'slechts' 4% gaat bedragen of zelfs nog minder? Dan heb je de poppen werkelijk aan het dansen in Beijing.
Voor u een dansje doet omdat de oude vijand het lastig heeft: de rest van de wereld is tegenwoordig sterk afhankelijk van China. Als er daar onrust uitbreekt en de economie echt in elkaar stort - of in ieder geval te maken krijgt met een stevige dip - zullen wij daar de gevolgen ook van ondervinden.
Slecht nieuws dus. Niet alleen voor Chinesen zelf, maar ook voor ons.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten