Minstens 100.000 arbeidsmigranten betalen geen belastingen

Geen categoriejul 17 2013, 9:00
Wat een slimmeriken.
RTL Nieuws deed een grootse ontdekking afgelopen maandag: zeker 100.000 arbeidsmigranten werken in Nederland zonder dat ze zich officieel inschrijven bij de gemeente waar ze wonen. Gevolg: ze betalen een keur aan (lokale) belastingen niet. Volgens RTL gaat het om bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen, de motorrijtuigenbelasting en de verplichte zorgverzekering.
De totale belastingontduiking per arbeidsmigrant, volgens RTL: 1500 euro per jaar. Die inschatting lijkt mij nogal conservatief, want de waterschapsbelasting en de erfpacht (technisch gezien geen belasting, maar het is wel een hoop geld dat rechtstreeks naar de gemeente gaat), die in de meeste grote steden wordt gehanteerd, wordt ongetwijfeld ook niet doorberekend.

De gemeentes Amsterdam en Rotterdam zeggen dat ze elk 30.000 arbeidsmigranten huisvesten die niet in de gemeentelijke administratie staan. In Den Haag zijn naar schatting zo’n 14.000 inwoners onzichtbaar voor de gemeente.

En wij brave burgers maar netjes en op tijd belastingen betalen, want anders komt de politie het geld op den duur met grof geweld halen. Als de overheid wil dat het principe van solidariteit in het Nederlandse belastingstelsel overeind blijft - we zijn best bereid een beetje belasting te betalen, als iedereen maar meedoet en het geld bovendien goed wordt besteed - dan moet er keihard worden ingegrepen bij de belastingontduikende arbeidsmigranten.
Waarom zouden wij brave burgers anders onze zuurverdiende centen nog overmaken? Ik kan me niet voorstellen dat Nederlanders nu denken: "Ach, die arbeidsmigranten. Laat ze toch. Ik betaal gewoon netjes mijn belastingen." Aanpakken dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten