'Nivelleren is een feest'

Geen categoriejul 11 2013, 17:44
Vandaag werden de contouren zichtbaar van de beruchte 6 miljard aan extra 'bezuinigingen' die het kabinet wil inboeken om te kunnen voldoen aan de veelbesproken Brusselse drieprocentsnorm. Los van het feit dat veel EU lidstaten véél hogere tekorten hebben, betekenen deze maatregelen dat het kabinet het economisch herstel niet verbetert, maar verslechtert. Een onzalig plan dus.
De VVD, de vroegere kampioen der belastingverlaging, heeft zich in amper negen maanden tijd ontpopt als een kreeftrode nivelleringspartij, waar wijlen Joop den Uyl zijn vingers bij zou aflikken. Niets is er overgebleven van de liberale verkiezingsbeloften: het zijn loze woorden voor de bühne gebleken. En ondanks het feit dat deze partij ten opzichte van de vorige verkiezingsuitslag in de peilingen gedecimeerd is, is zij nog altijd goed voor zo'n twintig kamerzetels. Dat zijn ruim 1,2 miljoen kiezers. Je gelóóft het niet.
Waar gaat minister-president Rutte en zijn rovers dit keer het geld halen?
De grootste post bestaat, hoe kan het ook anders, uit lastenverzwaring: zo'n 1,2 miljard euro. Dit bedrag hoopt men bij elkaar te stelen krijgen door mensen, die hun ontslagvergoeding in een zogenoemde ‘stamrecht bv’ hebben weggestopt, de mogelijkheid te geven die B.V. in 2014 in één keer te laten uitbetalen tegen een voordelig belastingtarief. De coalitie hoopt dat deze eenmalige uitbetaling ook een economische impuls geeft. Op termijn kost dit de overheid dus geld, maar dit korte-termijn-kabinet denkt niet verder vooruit dan haar kabinetsperiode-neus lang is. Overigens wil het kabinet na 2015 het voordeel van deze stamrecht-constructie (uitgestelde belasting) onmogelijk maken door betreffende belastingplichtingen direct te belasten. Die 6 miljard moet wel structureel zijn hè?
Op de ministeries wordt óók bezuinigd, maar 'liefst' 700 miljoen. Dat is werkelijk een schijntje (0,3%) van het totaal van de ruim 248 miljard die de overheid dit jaar uitgeeft. Zevenhonderd miljoen, nou, nou, poeh, poeh, dat is me toch een bedrag zeg. Een beetje interimmer zal al gauw aan het honderdvoudige komen. Maar een overheid die in zijn eigen vlees snijdt? Niet met dit purperrode kabinet Rutte!
In onderstaande tabel zien we het verloop van het zogeheten EMU-saldo, dat wil zeggen het tekort van de Rijks- en lagere overheden tezamen. Ook hier zien we een al jaren voortdurend tekort op de lopende rekening van het Rijk:
Maar echt bezuinigen ho maar. Noch op OS, noch ècht op de PO, noch op windmolengekte (3 miljard!), noch op de vijfde colonne, noch op de idioot hoge afdrachten aan Brussel (op dwergstaatje Luxemburg na de hoogste van de EU), we zijn echt het 'braafste jongetje van de klas'. En het bizarre is, dat we er geen cent zeggenschap voor terugkrijgen. Louter tegenwerking. Het principe 'wie betaalt, bepaalt' kent Rutte niet. En Dijsselbloem al helemaal niet. We hebben in Brussel krachtige persoonlijkheden nodig, die met de vuist op tafel durven te slaan als dat nodig is en, zoals de Britse premier Cameron in februari deed, eisen durven te stellen. Maar deze regering bestaat uit slappe Timmerfransen en rubberen Rutte's, het is bar en boos.
Dan de BTW, de meest geniale diefstal-belasting aller tijden (natuurlijk bedacht door een Nederlander). Detailhandel Nederland wil dat het kabinet de laatste BTW verhoging van 19 naar 21 procent ongedaan maakt. Een logisch voorstel, want die verhoging heeft geen extra geld opgeleverd, maar juist geld gekost! Een slordige twee miljard om precies te zijn. Maar minister Kamp wil van geen wijken weten. Hij kent de cijfertjes niet, anders zou hij niet zo dom hebben opgemerkt dat in tijden van bezuinigingen de belasting niet omlaag kan.
De huurverhoging wordt inkomensafhankelijk, de zorgtoeslag wordt inkomensafhankelijk (dat was toch van tafel?), de toeslag voor ouderen met AOW wordt inkomensafhankelijk. Wat is er in dit land nog niet inkomensafhankelijk? Rutte's krentenbollen? Nivelleren is een feest! Spekmans zal vanavond vast een vreugdedansje doen vermoed ik zomaar. En alles om maar te voldoen aan de Brusselse drieprocentsnorm, terwijl de Fransen gewoon nog een jaar extra krijgen en veel, heel veel landen in de verste verte niet voldoen.
Kijk maar:
En dit is dan nog de situatie per ultimo vorig jaar. De situatie nu is niet beter, maar slechter.
Het is voor een land als Nederland, dat kan beschikken over ruime aardgasbaten en een uitermate gunstige geografische ligging in Europa, echt een grote schande dat ditzelfde Nederland een staatsschuld heeft van 450 miljard euro. Opgemaakt, verspild, verbrast aan een veel te grote overheid, een uitzinnige subsidiecaroussel en het binnenlaten van een vijfde colonne cultuurvreemde opvreters.
De trieste balans van 9 maanden Rutte: een record werkloosheid, een record staatsschuld, een record aan achtereenvolgende kwartalen economische krimp. Lang leve de euro!
Dit land verdient beter.
Snel een ander kabinet!
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op twitter
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten