Telegraaf kondigt het einde van Rutte II aan

Geen categoriejul 02 2013, 10:15
Mislukken overleg met D66 en GroenLinks is de druppel.
Hier bij DDS zijn we al sinds het zorgpremie-oproer van afgelopen herfst op zoek naar signalen dat het kabinet-Rutte II op z'n einde loopt. Logisch, want een centrum-links kabinet is aan ons conservatieven en liberalen niet besteed. Ons lange speuren wordt beloond, want er gloort eindelijk hoop aan de horizon: nadat de parlementaire redactie van De Telegraaf heeft waargenomen dat D66 en GroenLinks zijn gekapt met besprekingen om een stevigere band te smeden met het kabinet. In de papieren editie wordt als volgt geoordeeld:

Met het 'njet' van de twee oppositiefracties lijkt de coalitie vooralsnog politiek volledig geïsoleerd te staan. PVV, SP, CDA en ChristenUnie maakten vorige week al duidelijk dat ze het niet eens zijn met de bezuinigingsagenda van het kabinet. [...]

Als de oppositie in de Eerste Kamer net als die in de Tweede Kamer nee zegt, komt er van het regeerakkoord nog maar weinig terecht. Hoewel dit in feite het einde van het kabinet Rutte-Asscher betekent, wordt in de coalitie nog op een andere afloop gehoopt.

Speculatie van voorbarige journalisten? Helegaar niet. De parlementaire redactie van De Telegraaf is zo'n beetje het best ingelichte politieke schrijversgilde en weet waar het over gaat. Als deze mensen zeggen dat het menens is, dan is het ook menens: dit kabinet heeft zichzelf ernstig overschat door te denken dat de Eerste Kamer wel even alle plannen van VVD en PvdA een gemakkelijke doortocht biedt. Nee, niet dus. De Eerste Kamer is al net zo politiek als de Tweede, en de oppositiepartijen aldaar schieten alle paars politiek waar ze niet mee geassocieerd willen worden. Het afgelopen jaar hebben VVD en PvdA geprobeerd de levensduur van de ministersploeg te rekken door allerhanden akkoorden te sluiten, maar ook daar lijkt nu een einde aan te komen.
Over wat er verder gaat gebeuren, geeft de hoofdredacteur van deze website duiding op Twitter:
Kortom, geen verkiezingen, maar gewoon verder met wat extra partijen erbij. De kans dat Rutte opstapt is wél aanwezig. Maar maakt u zich verder geen illusies, want met een centrum-linkse meerderheid zoals die nu in de Tweede Kamer aanwezig is, zal er van beginnen met daadwérkelijk bezuinigen en het stoppen met lasten verzwaren geen sprake zijn.
Maar goed, tel uw zegeningen: dat Ragnarok komt voor Rutte II is in ieder geval ruim verdiend. Of zoals Johnny Cash wel eens zong: "You can run on for a long time. Run on for a long time. But sooner or later, God's gonna cut you down."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten