Broer van Al Qaeda leider al-Zawahiri opgepakt

Geen categorieaug 17 2013, 20:29
Moslimbroeders, Islamitisch Egyptische Jihad... Al Qaeda.
Mohamed al-Zawahiri is vandaag opgepakt in Egypte. Mohamed is het jongere broertje van Ayman al-Zawahiri, oud-lid van de Moslimbroederschap en actief voor de Egyptische Islamitische Jihad.
De NOS legt uit dat Mohamed gearresteerd werd op het moment dat hij een wegversperring probeerde te passeren in de stad Gizeh. Blijkbaar was hij even vergeten dat de Moslimbroeder Mohammed Morsi niet langer aan de macht is, en Egypte nu geregeerd wordt door het seculiere leger.
Mohamed al-Zawahiri beweert zelf geen lid te zijn van Al Qaeda. Hoe dat precies zit, ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat hij de baas is van 'Egyptisch Islamitisch Jihad', een extremistische groepering. Daar komt bij dat hij Mohammed Morsi er eerder van zou hebben overtuigd dat hij 25 leden van Al Qaeda die gevangen zaten in Egyptische gevangenissen vrij zou laten. Het ging om individuen die de doodstraf of levenslang hadden gekregen: die hard Al Qaeda terroristen dus.
Deze arrestatie is een teken dat het menens is voor het Egyptische leger dat geleid wordt door generaal Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil al-Sisi. Of gewoon: Generaal al-Sisi, zoals u hem ongetwijfeld kent. Als je aan de broer van Al Qaedas leider komt weet je namelijk dat die terreurorganisatie zich meer gaat bemoeien met Egypte, waardoor het geweld wel eens heel snel kon toenemen. Ik heb het dan dus niet over clashes, open en bloot op straat, maar over lafhartige terreuraanvallen, waarbij moslimradicalen zoveel mogelijk onschuldigen om zeep proberen te brengen.
Niet alleen is dit een teken dat het leger het meent en bereid is om grote risico's te nemen om allerhande extremisten en fundamentalisten definitief uit te schakelen, maar de arrestatie én de banden tussen al-Zawahiri en Morsi bewijzen ook meteen even dat de Moslimbroederschap en Al Qaeda samenwerken. In ieder geval zo nu en dan.
De vraagt dringt zich dan op of het westen door de Moslimbroeders onder leiding van Mohammed Morsi te steunen, op indirecte wijze niet hetzelfde hebben gedaan met Al Qaeda?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten