Waarom het nieuws over Samsoms scheiding wél relevant is

Geen categorieaug 20 2013, 10:15
Diederik Samsom was vorig jaar ineens geen koppige activist meer, maar een heuse gezinsman.
Groot was de ophef op Twitter toen NRC gisteren publiceerde dat PvdA-leider Diederik Samsom in een scheiding ligt. Met name journalisten buitelden over elkaar heen om NRC te veroordelen. Intussen brachten de meeste media de scheiding gewoon als nieuws, met name om één belangrijke reden: Samsom presenteerde zich tijdens de campagne van vorig jaar als een gezinsman. Wie herinnert zich onderstaand campagnefilmpje nodig, met Samsom, zijn vrouw én zijn kinderen? Of het moment dat Samsom met zijn vrouw op het podium stond om bloemen in ontvangst te nemen?
Daarom is er alle reden om te publiceren over de scheiding van Samsom. Als kiezers vorig jaar massaal zijn gevallen voor de huiselijke Samsom, dan mogen diezelfde kiezers ook wel weten dat ze een beetje zijn bedonderd. Want Samsom is en blijft een koppige en betweterige activist, hoe gewiekst zijn campagnefilmpjes ook in elkaar zijn gezet. Ook op DDS was er kritiek op de verslaggeving, van Michael: "Waarom dit dan opeens wél aandacht krijgt is mij een raadsel. Het is bijzonder vervelend voor alle betrokkenen en mijn gedachten zijn met ze, maar het is een privé-issue. Dit heeft niets te maken met politiek, of het kabinetsbeleid... of wat dan ook."
Ja, het is hartstikke sneu als iemand gaat scheiden. Maar het gaat hier wel om een publiek figuur (nee, een partijleider) die zich anders heeft voorgedaan dan hij is. Het is hetzelfde verhaal als met Jack de Vries destijds. Hij deed zich ook voor als gezinsman (door lid te zijn van het CDA en namens het CDA in een kabinet te zitten), en ging vreemd. Daar werd volop over geschreven. Hetzelfde geldt voor de schoolkeuze van Femke Halsema voor haar kinderen. Politiek gezien prezen zij en haar partij het opengrenzenbeleid van de Europese Unie, maar zelf haalde Halsema haar kinderen van een zwarte school. Zo zijn er talloze voorbeelden van hypocrisie: het een zeggen en het ander doen. Voor politici is dat dodelijk.
Samsom betrekt zijn privé bij zijn politieke agenda, dus mogen journalisten daar verslag van doen. Ook als het even wat minder goed gaat met de drammerige wereldverbeteraar Samsom. Daarbovenop zijn er hardnekkige geruchten dat Samsom "meer dan een werkrelatie" (bron: De Telegraaf) heeft of zou hebben gehad met zijn voorlichter Saar van Bueren. Hoezo, gezinsman? Kortom: alle redenen om (in dit specifieke geval) wél over de scheiding van een politicus te berichten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten