2014: twee verkiezingen!

Geen categoriedec 31 2013, 19:30
Straks, na het reces, zal de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen losbarsten. Kunnen VVD en PvdA nog op tijd herstellen?
Zo op de laatste dag van het jaar wordt er veel vooruit gekeken. Politiek brengt 2014 twee verkiezingen en gaat daarmee misschien wel een heel mooi jaar worden, dat is natuurlijk vooral afhankelijk van de uitslag. De afgelopen maanden was er nauwelijks aandacht voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart volgend jaar. Dat is ergens ook wel logisch. Het is immers pas volgend jaar! Als dan de grens van 1 januari gepasseerd is, gaat het echter snel. Voor je het weet, is het alweer maart. Dat zullen de politieke partijen in de vele gemeenten en in Den Haag zich de komende week ook realiseren. Partijen die dan al bijtijds zijn begonnen met de voorbereidingen voor de campagne hebben een voorsprong. Vier jaar geleden deed Balkenende trouwens nog mee als gezicht van het CDA. Time flies!
Ik voorspel voor maart een aantal trends. Zo gaan de PvdA en de VVD waarschijnlijk flink zetels inleveren. In de peilingen staan zij er nog steeds beroerd voor en ik zie niet welk nieuws dat de komende maanden ongedaan kan maken. Al weet je het natuurlijk nooit in de politiek. Ik verwacht de komende maanden dan ook gesputter vanuit plaatselijke PvdA- en VVD-fracties. Uiteindelijk moeten zij nu een offer brengen voor het beleid dat gevoerd wordt door dit kabinet. Of die druk zo hoog zal oplopen dat het kabinet Rutte II er door valt, weet ik niet. Het kabinet heeft de kwestie Duivesteijn overleeft en lijkt steviger dan ooit tevoren in het zadel te zitten.
Lokaal scoort
De kiezers die weggaan bij de PvdA en de VVD moeten natuurlijk ergens heen. Veel PvdA-kiezers zullen uitwijken naar de SP. Anderen misschien naar GroenLinks, CU en D66. Een groot gedeelte zal ook lokaal stemmen. Van de VVD-kiezers zal waarschijnlijk een nog veel groter percentage bij de lokale partijen uitkomen. De PVV doet immers bijna nergens mee. Het CDA stond in 2010 veel hoger in de peilingen, die partij gaat dus waarschijnlijk ook weer inleveren. Een paar stemmers zullen misschien naar D66 uitwijken, anderen naar rechtse, lokale SGP-fracties, maar de meeste VVD'ers komen denk ik uit bij een lokale partij.
Eerst krijgen we echter nog de campagne. Het trieste van de gemeenteraadsverkiezingen is natuurlijk vooral dat landelijke thema's grote invloed hebben op het plaatselijke stemgedrag. Dat is vooral zuur voor PvdA'ers en VVD'ers die zich de afgelopen jaren lokaal keihard hebben ingezet en nu toch gaan boeten. Eigenlijk zouden we met z'n allen moeten afspreken dat Den Haag zich niet mag bemoeien met deze verkiezingen.
D66
Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgen we twee maandjes later alweer de verkiezingen voor het Europees Parlement. Of het blok van en met Geert Wilders dan succes gaat boeken, blijft een grote vraag. De VVD helpt echter goed mee. De kans dat de eurokritische VVD-achterban massaal stemt op de eurofiele VVD-fractie in Brussel, lijkt me klein. Je kunt net zo goed op D66 stemmen. En nee, dat laatste is geen stemadvies.
2014 brengt het eerste half jaar veel spektakel voor mensen die van politiek houden. Kom maar op met 2014!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten