CAR: moslims versus christenen

Geen categoriedec 10 2013, 14:00
Moslims moorden christenen uit in de Centraal Afrikaanse Republiek. Laatstgenoemden hebben zich nu bewapend en strijden terug. Frankrijk probeert de boel uit elkaar te houden.
De afgelopen maanden heb ik een aantal artikelen geschreven op deze site over de onrust in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Overige media waren heel erg stil. Het conflict dat al maanden vele slachtoffers eist, komt de laatste dagen gelukkig steeds meer in het nieuws. Niet in het minst omdat Frankrijk nu ingrijpt. Collega Nick schreef gisteren op deze site al een artikel over deze Franse inmenging.
Het is erg moeilijk om goed een beeld te krijgen van wat er nu precies allemaal speelt in dit arme land op het Afrikaanse continent. Wie vechten er nu tegen wie? Het is duidelijk dat er een strijd gaande is tussen de moslims enerzijds en de christenen anderzijds. In maart namen moslimrebellen het bestuur van het land over. Dat was gewoon een vorm van de jihad. Moslimfundamentalisten die meevechten komen uit buurlanden van de CAR, zoals Somalië, Kenia en Mauritanië. Deze zogenaamde Seleka-strijders gingen zich na de coup helemaal te buiten. Men plunderde en men moordde. Vooral de christenen in het land waren de dupe. Mondjesmaat kwamen er de afgelopen maanden dan ook berichten naar buiten over enorme slachtpartijen onder christenen. De media zwegen...
Agressie
Als reactie hebben de christenen in het land ook gewapende groepen opgezet. Deze groepen waren vooral bedoeld om onschuldige burgers te beschermen tegen de agressie van de moslimrebellen. Er gaan geruchten de ronde dat deze gewapende christengroepen hun handen echter ook bevuilen met het uitmoorden van islamitische dorpen.
Frankrijk probeert de twee partijen nu uit elkaar te houden. 1600 militairen moeten dat bewerkstelligen. Bij gevechten met de Seleka-terroristen kwamen gisteren twee Franse militairen om. Frankrijk zegt dat de situatie in de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek, Bangui, al een stuk rustiger is. Het valt te hopen dat Frankrijk de situatie in de rest van het land ook onder controle krijgt. Ik vrees echter het ergste. Het land is verschrikkelijk groot, erg arm en er zijn duizenden mensen op de vlucht. Komt nog bij dat er in het land zelf nog steeds veel vluchtelingen zitten uit Soedan, Tsjaad en andere buurlanden van de CAR.
De CAR is nog niet uit de problemen. Nog lang niet!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten