Federale Rechter New York: NSA-metadataprogramma grondwettig

Geen categoriedec 27 2013, 18:47
Een federale rechter in New York oordeelde zojuist dat het controversiële metadataprogramma van de National Security Agency, dat systematisch alle telefoondata van Amerikaanse burgers bewaart, grondwettig is. Vorige week oordeelde een federale rechter in Washington DC dat dit 'bijna Orwelliaanse' spionageprogramma van de NSA waarschijnlijk in strijd was met het Vierde Amendement van de Amerikaanse Grondwet. Deze conflicterende vonnissen van twee federale rechters betekent dat het Hooggerechtshof waarschijnlijk het finale oordeel zal moeten vellen over de legaliteit van de immense afluister- en spionagepraktijken van de NSA.
Federale rechter William Pauley van the United States District Court for the Southern District of New York wees een verzoek van de Amerikaanse Unie voor Burgerlijke Vrijheden, een soortgelijk verzoek dat door de federale rechter in Washington DC was toegewezen, om het betwiste NSA-programma een halt toe te roepen af. Volgens Pauley was het metadataprogramma van belang voor de nationale veiligheid en de bestrijding van terrorisme:
"The government learned from its mistake and adapted to confront a new enemy: a terror network capable of orchestrating attacks across the world. It launched a number of counter-measures, including a bulk telephony metadata collection program — a wide net that could find and isolate gossamer contacts among suspected terrorists in an ocean of seemingly disconnected data,"
Dat er geen enkel bewijs is voor de effectiviteit van dit programma, zoals de federale rechter in Washington en Obama's eigen adviescommissie concludeerden over dit NSA-programma, hield de door Bill Clinton benoemde rechter niet tegen om te oordelen dat dit NSA-programma wel grondwettig was. De federale rechter in Washington DC die oordeelde dat het NSA-programma waarschijnlijk ongrondwettig was, is door George W. Bush benoemd. Wat een ironie dat een conservatieve rechter uitermate kritisch is op de privacyschendingen door de overheid omwille van de nationale veiligheid, en een progressieve rechter het wel prima vindt. Volgens Pauley kan de effectiviteit niet betwist worden. Het is bijna hilarisch zulke omdraaiing van de bewijslast door een federale rechter.
De New Yorkse Federale rechter William Pauley begint zijn vonnis met een kletsverhaal dat het metadataprogramma de aanslagen van 11 september zou kunnen hebben voorkomen:
Volgens de minder bekende NSA-klokkenluider Thomas Drake is dat groteske onzin:
De NSA-apologistische rechter had ook nog een leuke sneer naar klokkenluider Edward Snowden, aan wie we de ontmaskering van deze maatschappelijke misstand allemaal te danken hebben:
"lawbreaking conduct by a government contractor cannot frustrate Congress' intent"
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten