Gematigde moslims zijn hun leven niet zeker

Geen categoriedec 18 2013, 11:30
Imams die tegen de 'jihad' in Syrië zijn worden bedreigd.
De Volkskrant bericht dat 'gematigde' (of in sommige gevallen: verlichtte) moslims die zich kritisch uitlaten over Syriëgangers, de ene na de andere bedreiging binnen krijgen. Sterker nog, dat geldt niet alleen voor gewone moslims, maar zelfs voor imams - dat zijn lokale islamitische, religieuze leiders.

Niet alleen felle islamcritici zoals PVV-leider Geert Wilders worden in Nederland bedreigd, maar ook moslims die jihadreizen naar Syrië openlijk afkeuren. In Nederlandse moslimgemeenschappen is 'een gevaarlijke polarisatie' aan de gang, zeggen het Eindhovense CDA-raadslid en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga en de Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani.

Zo vond er afgelopen vrijdag een Syrië-debat plaats in het Partycentrum Noord in Amsterdam. Wijbenga, die daarbij aanwezig was, paste de avond ervoor een kogelvrij vest; er zouden namelijk ook fundamentalistische jongeren langskomen. Uiteindelijk besloot hij dat vest niet te dragen, omdat er extra beveiliging aanwezig zou zijn (zowel politie als private beveiligers).
Elforkani (die volgens sommige berichten helemaal niet zo gematigd is, trouwens) kreeg voor datzelfde evenement al een mooi kado van de één of andere jonge extremist: een bosje brandnetels met de booschap "voor de domme circusbeer die danst naar het pijpen van Den Haag en de AIVD." Het pijpen? Tsja. 
Hoe dan ook, ik kan u verzekeren dat het klopt dat niet-fundamentalistische moslims bedreigd worden door extremisten. Op zich is dat niets nieuws: dat gebeurt al jaren. Toch is er wel een verschil met een aantal jaar geleden: toen deed men het anoniem en niet meteen met tientallen mails/tweets tegelijk. Tegenwoordig is dat anders. Blijkbaar zijn de fundamentalisten zo vol zelfvertrouwen dat ze het niet langer nodig vinden om geheimzinnig te doen over hun extreme denkbeelden. Als ze al niet in de meerderheid zijn in bepaalde 'moslimwijken,' dan hebben ze daar in ieder geval zoveel macht en invloed dat ze zich geen zorgen hoeven te maken om 'gematigden.'
Dit is in een paar jaar tijd een heel serieus probleem geworden, en nog steeds lijkt de overheid geen idee te hebben wat het hier aan kan doen. Extremisten krijgen alle ruimte om hun radicale denkbeelden te verspreiden; als ze mensen bedreigen komen ze daar eigenlijk altijd mee weg. Misschien dat ze eens een waarschuwing krijgen, maar dat is het dan wel. Ondertussen vrezen steeds meer gematigde en/of verlichte moslims voor hun veiligheid - of dat van hun gezin - waardoor ze maar al te vaak besluiten om hun mond te houden. Hierdoor krijgen extremisten geen tegengas meer in hun omgeving. Het zal u niet verbazen dat de situatie daardoor nóg erger uit de hand loopt. waardoor de situatie nóg erger uit de hand loopt.
Wanneer komt de staat met een plan van aanpak om extremisten in te tomen (door ze aan te pakken, het land uit te zetten, en ga zo maar verder) en gematigde/verlichte moslims een handje te helpen met het verspreiden van een andere visie op de Islam? Deze strijd kan niet gewonnen worden met wapengekletter alleen; het is bovenal een ideeënstrijd die we aan moeten gaan in islamitische wijken, buurten, ja, zelfs landen, en natuurlijk in moskeeën. Zolang de staat dat niet beseft en, samen met gematigde/verlichte leiders de tegenaanval opent, zullen islamitische critici van jihadgangers nog veel vaker worden bedreigd.
Tijd dus om eindelijk de tegenaanval in te zetten. We hebben ons lang genoeg beperkt tot verdedigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten