Hoofdstad Brasserie

Geen categoriedec 08 2013, 12:05
Het Hotel de l'Europe is een Amsterdams icoon. Naar verluidt de plek waar Freddy Heineken zijn maîtresse bezocht (en om dat wat gemakkelijker te maken het hotel maar meteen aanschafte), bekend als honk waar Chirac werd ondergebracht om het Verdrag van Amsterdam te sluiten en natuurlijk als een van de meest markante 'lux e'hotels van de hoofdstad.
Twee jaar geleden heropende het na een grote renovatie met hernieuwde aandacht voor het culinaire. Bord'eau heeft inmiddels twee sterren, maar ook de eenvoudigere Hoofdstad Brasserie heeft een bib gourmand. Tijd voor een bezoek.
Het hotel begint met een ruime, rood pluche lobby, die ze de Promenade noemen. Een beetje Le Garage maar dan een slagje groter. Veel spiegels en reproducties van Hollandse Meesters aan de wand. Een piano waar liftmuziek op wordt gespeeld in de hoek.
Hotellobbies hebben iets fascinerends, een kruispunt van verschillende stammen die zich verzamelen rond de drinkplaats. Zo ook hier. De toeristen uit de Red States op leeftijd, die verveeld wat glazen champagne naar binnen gooien terwijl ze navraag doen naar de rondvaartboten, de grinnikende Japanners, de gepensioneerde grachtenbewoners babbelend over La Grande Bellezza, de weduwe die uit eenzaamheid maar aan de ober uitlegt waarom ze het Rijksmuseum niets vindt ("Bij Michiel de Ruyter zie je dan nog een zwaard, maar verder zit er gewoon HELEMAAL geen historische lijn in!”), de maître d'hotel die alles aan elkaar praat in meer of minder gebroken Engels en natuurlijk de verdwaalde familie van buiten die met de woorden 'vijf sterren hotel' vrij snel en enigszins passief-agressief de lobby wordt uitgebonjourd. Een wat brandoesque lichtbeeld van de grote Freddy houdt de wacht.
Dan de brasserie zelf. Bord’eau bewaren we voor een andere keer; dat dat goed is geloven we met de tweede ster wel. Hoofstad Brasserie moet zich daarentegen nog bewijzen, ook al staat het onder bewind van dezelfde chef Richard van Oostenbrugge (GaultMilllau chef van het jaar 2014). Het begint goed. Een open keuken, veel hout, een handgeschreven menu op een krijten bord, allemaal met uitzicht op het water. De brasserie beschrijft zich zelf, terecht, als "bright, cosmopolitan and casual[ly] elegant”. De bedoening is alleraardigst en belangrijker: snel en efficiënt. Het menu ziet er ook goed uit. Een kleine kaart van elegante gerechten met een nadruk op vis. Zo’n zes voorgerechten (alle rond de 15-20 euro), acht hoofdgerechten (25-40 euro) en drie desserts (8/9 euro), met een gerecht van de dag en een glas wijn combinatie (25 euro) en een driegangen bib gourmand menu (35 euro).
Voor die laatste gingen we. Een Caesar Salad voor; kabeljauw van 'De Goede Vissers’ met witte bonen, zeekraal en sobrassada als hoofd en een taartje na. De Caesar Salad is goed, knapperige kleine Romaine, een klein eitje, net genoeg parmezaan en ansjovis; in plaats van de meer gebruikelijke croutons, gebakken 'soldaatjes’ van brood erbij. Het hoofdgerecht ziet er ook mooi uit, een nog iets glazig stuk kabeljauw, wat mooie kleine witte bonen, een dun pureetje als saus en wat pangrattato erbovenop. Jammer dan dat het naar niets smaakt. De kabeljauw heeft een wat doorrookte smaak die wellicht bedoeld was maar niets voor de vis deed. Overigens proeft de vis sterk naar wat je krijgt als vis slecht wordt ontdooid, wat wil zeggen waterig en zonder eigen smaak, de puree had geen enkele smaak, evenals vreemd genoeg de zeekraal; de beloofde sobrassada (een Spaanse worst vergelijkbaar met chorizo) ontbrak geheel. Lichtpuntje waren de (onaangekondigde) venusschelpen die qua vorm en kleur goed pasten bij de bonen en nog iets van zout gaven aan het gerecht. De taart ruilden we maar in voor een glas huiswijn, wat een wat ongeïnspireerd kleine glaasje bleek.
Al met al, een onnodige teleurstelling. Ze moeten hier goed kunnen koken, getuige het grote succes van de Bord’eau. Dan moet het toch ook mogelijk zijn om eenvoudige gerechten van kwaliteit op tafel te zetten, maar dat lukt zelfs twee jaar na de vernietigende recensie van de Volkskrant kennelijk toch nog niet. Nee, volgende keer toch maar naar de grotere zus
Hoofdstad Brasserie
Dagelijks: 07.00 - 23.00 uur
020 531 17 77
[email protected]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten