'Over drie jaar kunnen Turken zonder visum EU inreizen'

Geen categoriedec 05 2013, 8:59
Geert Wilders heeft gisteren een enorme stemmentrekker gekregen.<--break->
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft goed nieuws voor zijn volk: over 3,5 jaar kunnen zij waarschijnlijk zonder visum op vakantie in de EU.
Ahmet Davutoglu zei dat gisteren na overleg met de Europese Commissie. Turkije en de Commissie besloten toen namelijk om vanaf 16 december te gaan onderhandelen over afschaffing van de visumplicht voor Turken. Het zal even duren voordat de Commissie en Turkije alles op orde hebben, maar geen mens die eraan twijfelt dat het dan wel zal gebeuren. Anders zouden ze namelijk niet eens aan die onderhandelingen beginnen: een negatief resultaat zou een te grote vernedering zijn voor zowel Turkije als de EU.
Hoewel het nog niet bekend is wanneer de visumplicht dan waarschijnlijk wordt afgeschaft bericht Elsevier dat het over 3,5 jaar waarschijnlijk al zo ver is. Geen wonder dus dat Davutoglu gisteravond bomvol positieve energie zat:

Volgens Davutoglu is het vandaag dan ook een 'historische dag voor het Turkse volk, de EU en de Turkse integratie in Europa'. De Europese Commissie wil echter nog geen datum noemen waarop reizen zonder visum naar de EU voor Turken mogelijk wordt.

Voor Turken is dit natuurlijk geweldig. Veel, met name rijkere Turken, willen op vakantie naar de Europese Unie, maar het kost ze erg veel tijd en moeite om een visum te regelen.* Als dat niet langer hoeft kun je ervan uitgaan dat er behoorlijk wat toeristen die kant opgaan. Met name Duitsland, Frankrijk en Nederland (Amsterdam met name) zullen daar ongetwijfeld financieel baat bij hebben.
Dat gezegd hebbende is de gemiddelde Europese kiezer hier natuurlijk niet blij mee; en neem hem het eens kwalijk. Die gegoede Turkse toeristen zijn meer dan welkom, maar veel mensen zijn bang dat minder gefortuineerde Turken de mogelijkheid zullen aangrijpen om ook naar west-Europa te komen en zich daar al dan niet legaal te vestigen. Dit terwijl er juist in die landen al een immigratieprobleem bestaat met honderdduizenden Marokkaanse en ook Turkse immigranten die weigeren te integreren.
Geert Wilders en andere rechtspopulisten zullen hier ongetwijfeld opduiken er een halszaak van maken. Neem het ze eens kwalijk. De Europese Commissie had ze geen beter materiaal in handen kunnen geven: als de visumplicht wordt afgeschaft zal het de zorgen van kiezers over een mogelijke toetreding tot de EU alleen maar aanwakkeren. In plaats van naar de kiezer te luisteren bewijst de EC voor de zoveelste keer dat ze zich van niemand iets aantrekt en haar eigen zin doorzet. No matter what.
Afschaffing van de visumplicht is dus een buitengewoon positieve ontwikkeling voor Turkije, maar veel west-Europeanen zullen er ongetwijfeld slecht door slapen... wat dan ook zal gelden voor mainstream partijen als de PvdA en met name de VVD, die dit onder hun toezicht laten gebeuren.
Is er iemand die een gokje wil wagen met betrekking tot het aantal zetels dat de PVV volgend jaar binnensleept bij de Europese verkiezingen?
* Daar moet bij gezegd worden dat het voor sommige landen makkelijker is dan voor anderen. De Duitsland-route is hier vrij populair, bijvoorbeeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten