'Staatlozen moeten verblijfsvergunning krijgen'

Geen categoriedec 04 2013, 15:14
Immigratie-haters zullen het vreselijk vinden, maar dit is volkomen logisch en correct.
De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) schrijft in een rapport dat vandaag aan het kabinet gegeven wordt, dat vreemdelingen die in Nederland wonen en geen nationaliteit hebben hier een verblijfsvergunning moeten krijgen. Let wel, het gaat dan dus niet om mensen die geen paspoort hebben, maar echt om personen die geen enkel land erkent als onderdaan.
Het rapport, Geen land te bekennen, werd geschreven op basis van een verzoek van staatssecretaris Fred Teeven. Die wilde graag dat onderzocht werd hoe Nederland het beste om kan gaan met deze mensen.
De conclusie liegt er niet om. Ik citeer het NRC dat het rapport parafraseert:

Nederland kent momenteel geen procedure om vast te stellen of iemand staatloos is. Daardoor wordt staatloosheid van vreemdelingen in Nederland vaak niet erkend. Nederland heeft tegelijkertijd wel de internationale verplichting om staatlozen te beschermen en staatloosheid zoveel mogelijk te voorkomen.

De adviescommissie vindt dan ook dat het beleid voor staatlozen anders moet. Er moet op een deugdelijke manier worden vastgesteld of iemand staatloos is. Als dat zo is, moet in principe een verblijfsvergunning volgen.

Het afgelopen jaar heb ik verscheidene malen geschreven over de vluchtelingen van de 'Vluchtkerk.' Daarbij heb ik keer op keer duidelijk gemaakt dat mensen die hun paspoort zelf al dan niet bewust vernietigd hebben geen verblijfsvergunning dienen te krijgen (als ze hun leven in eigen land ook zeker zijn), maar dat staatlozen bijna automatisch een verblijfsvergunning moeten krijgen. Er zouden dan twee zaken moeten worden uitgezocht:
1. Of die individuen mogelijk een gevaar vormen voor de Nederlandse maatschappij (ze mogen dus geen wannabe terroristen zijn of iets dergelijks), en:
2. Of ze daadwerkelijk staatloos zijn.
Indien het antwoord op de eerste vraag ontkennend luidt, en op de tweede bevestigend moeten vluchtelingen toestemming krijgen om de rest van hun leven door te brengen in Nederland. Dit is niet alleen juist vanuit moreel oogpunt, maar ook wettelijk. Nederland heeft door verschillende verdragen namelijk de plicht op zich genomen om voor staatlozen te zorgen. Als je die plicht op je neemt moet je daar ook op verantwoorde wijze mee omgaan.
De ACVZ is het daar dus mee eens en vertelt Teeven ook meteen dat hij een procedure moet ontwerpen waarmee het gemakkelijker wordt om te bepalen of iemand al dan niet staatloos is.
Het is nu aan de staatssecretaris om de benodigde veranderingen zo spoedig mogelijk door te voeren. De PVV zal zich daar ongetwijfeld over opwinden, maar in dit geval heeft de ACVZ gewoon gelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten