VVD'er Van Baalen vult zakken in Brussel

Geen categoriedec 11 2013, 15:14
Hans van Baalen, wiedewiedewiet. Tekengeld pakt hij wel, maar stemmen doet hij niet.
Dé VVD-man in het Europees Parlement, Hans van Baalen, is weer eens op een negatieve manier in het nieuws gekomen. Berichtten wij eerder al dat hij achter gesloten deuren toegeeft dat de VVD en D66 het in Europa vrijwel altijd met elkaar eens zijn, nu komt daar nog eens bij dat hij zijn zakken weliswaar vult, maar nergens zijn handtekening onder durft te zetten.
Dat blijkt uit onderzoek van VoteWatch, een organisatie die het stemgedrag van Europese parlementariërs analyseert en bijhoudt.
RTL Nieuws legt uit dat Van Baalen weliswaar bij 514 stemmingen op kwam dagen, maar dat hij in maar liefst 38% van de gevallen geen stem uitbracht. Hij luistert dus naar de pro- en contra-argumenten, maar doet daar niets mee. Je kunt er net zo goed een vogelverschrikker neerzetten.
Sterker nog, dat kun je béter doen. Leden van het Europees Parlement krijgen namelijk €304 tekengeld per dag die ze daadwerkelijk doorbrengen in het parlement. Dit betekent dat Van Baalen zijn zakken vult, maar er niets voor terugdoet.
Er zijn maar twee mensen die nóg minder vaak stemmen dan Van Baalen; de oud-voorzitter van het parlement Jerzy Buzek en de huidige voorzitter Martin Schulz. Het vervelende voor Van Baalen is dat die twee een goed excuus hebben: het is niet gebruikelijk dat de voorzitter stemt.
Voor gewone parlementariërs gelden andere regels: zij dienen de belangen en ideeën van hun kiezers wél te behartigen. Dat doen ze voor een groot deel, hoe kan het ook anders, door te stemmen.
Waarom doet Van Baalen dit? Is hij zo bang om een trackrecord achter te laten en dus verantwoordelijk te worden gehouden voor zijn stemmen? Of zit hij bij veel vergaderingen maar wat te dutten en voor zich uit te staren omdat het hem geen meter interesseert, maar hij wel het daggeld (304 euro dus!) in zijn zak wil steken?
Of zit hij, zoals Martin Visser suggereert, al lang en breed in Den Haag als er gestemd wordt?
Zeg Hans, hoe verdedig je dit precies naar je kiezers toe? En wat vindt de partijtop er eigenlijk van? Accepteren Rutte en co. dit soort spijbelpraktijken zomaar van 'hun man' in Brussel?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten