NRC-redacteur: mainstream moet Wilders wegzetten als ‘radicaal’

Foto:

Omdat op de man spelen erg goed werkt.

NRC-redacteur Tom-Jan Meeus mocht gisteren aanschuiven bij Buitenhof, om daar het één en ander (onzinnigs) te vertellen over Amerika én Nederland. Op een gegeven moment sprak hij met presentator Pieter Jan Hagens over de wijze waarop president Obama de Tea Party heeft geprobeerd te bestrijden. Volgens hem kan de Nederlandse politiek daar het één en ander van leren.

 Ik neem de transcriptie maar even over van GeenStijl, waar ze ook de videobeelden van het desbetreffende fragment hebben (bedankt voor het goede werk, dames en heren roze strijders!):

“[…] Hoe komt het nou eigenlijk dat deze… dat deze stroming (de Tea Party) ten onder aan het gaan is? En eh.. in Europa krijgen wij dit jaar óók te maken met een Tea Party. Hè? Wilders… eh.. eh.. met.. met.. met De Winter, Le Pen, die eh… een een Europese Tea Party aan het vormen is. En eh… eh… eh… en en en WIJ… eh.. de traditionele partijen bedoel ik, die zijn zich aan het afvragen: “Hoe gaan wij daarmee om?”
En het Amerikaanse voorbeeld leert eigenlijk iets heel interessants. Maar ook iets iets.. eh… ontluisterends eigenlijk en dat is dit: de de.. de Tea Party… Obama heeft de Tea Party aanvankelijk geprobeerd te bestrijden als eh… idee. Hij heeft gezegd: “Mijn beleid is béter!”

Tafelheer Pieter Jan Hagens: “Met argumenten.”

Tom-Jan: “Met argumenten! En…. “

Pieter Jan: “En dat is níet gelukt?”

Tom-Jan: “En toen ie dát deed in 2010 werden ze enorm groot. Vervolgens is hij ze tactisch gaan bespelen. En heeft hij de Tea Party gedefinieerd….. ‘geframed’ heet dat in lelijk modern Nederlandse… eh.. eh… gedefinieerd als ‘té radicaal’.. of ‘radicaal’. En ‘incompetent’!

Pieter Jan: “En dat heeft wél gewerkt!”

Meeus is een goed onderzoeksjournalist, maar hij heeft werkelijk de ballen verstand van de Amerikaanse politiek. De Tea Party is namelijk allerminst ‘kapot gemaakt’ – en al helemaal niet door Obama. Als de NRC-redacteur goede contacten had in conservatief Amerika had hij geweten dat die beweging een andere strategie heeft; men probeert de regionale en lokale politiek te domineren. Er zijn geen grote protesten meer, maar de (lokale) Republikeinse Partij wordt stapje voor stapje overgenomen. De kans is groot dat deze strategie dit jaar én in 2016 vruchten zal afwerpen. 

Maar goed, Meeus weet dat niet en denkt dat Obamas strategie daadwerkelijk heeft gewerkt. In plaats van die politiek van dehumanisatie – geframed als extreem, radicaal, racistisch, etc. – te veroordelen, adviseert hij de Nederlandse politiek om precies dezelfde strategie te gebruiken om Geert Wilders te bestrijden. De transcriptie gaat als volgt verder:

Tom-Jan: “En dat blijkt een enorme succesformule te zijn en daar zouden ook Nederlandse partijen over kunnen nadenken.”

Pieter jan: “Gratis tip van Tom-Jan Meeuws aan eh… Mark Rutte….”

Tom-Jan: “Whoever!”

Pieter Jan: “Alexander Pechtold..”

Tom jan: “Ja!”

Pieter Jan: “En nog een paar anderen! Heel hartelijk bedankt!”

Wat ontzettend aardig van deze objectieve, niet-politiek gekleurde NRC-redacteur dat hij Pechtold en co. dergelijke tips geeft, zeg! Buitengewoon vriendelijk van hem. Ik ben ervan overtuigd dat de vaderlandse politieke klasse hem bijzonder dankbaar zal zijn. 

Natuurlijk werkt deze strategie niet – in Nederland probeert men al jaren om Wilders te demoniseren en buiten te sluiten, maar die is daar alleen maar groter door geworden – maar dat maakt Meeus’ opmerkingen niet minder kwalijk. Deze ‘journalist’ ziet zichzelf als verlengstuk van de traditionele politiek (zie hoe hij het over ‘wij’ heeft) en geeft zijn bondgenoten publiekelijk advies over hoe ze hun vijanden het beste kunnen uitschakelen. Nog niet zo lang geleden had hij zijn baan hierdoor verloren. Helaas wordt dit soort wangedrag tegenwoordig zonder problemen getolereerd. Sterker nog, met een beetje mazzel krijgt Meeus binnenkort promotie. Omdat hij zulk goed werk doet enzo.

Toch mogen we Meeus dankbaar zijn: feitelijk heeft hij toegegeven dat dit de manier is waarop hij en zijn krant Wilders proberen te bestrijden. Daardoor weten we dat we de verslaggeving van de NRC over de PVV niet meer serieus hoeven te nemen. Het maakt immers allemaal deel uit van the war on Geert.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!