NRC-redacteur: mainstream moet Wilders wegzetten als ‘radicaal’

Omdat op de man spelen erg goed werkt.

NRC-redacteur Tom-Jan Meeus mocht gisteren aanschuiven bij Buitenhof, om daar het één en ander (onzinnigs) te vertellen over Amerika én Nederland. Op een gegeven moment sprak hij met presentator Pieter Jan Hagens over de wijze waarop president Obama de Tea Party heeft geprobeerd te bestrijden. Volgens hem kan de Nederlandse politiek daar het één en ander van leren.

 Ik neem de transcriptie maar even over van GeenStijl, waar ze ook de videobeelden van het desbetreffende fragment hebben (bedankt voor het goede werk, dames en heren roze strijders!):

“[…] Hoe komt het nou eigenlijk dat deze… dat deze stroming (de Tea Party) ten onder aan het gaan is? En eh.. in Europa krijgen wij dit jaar óók te maken met een Tea Party. Hè? Wilders… eh.. eh.. met.. met.. met De Winter, Le Pen, die eh… een een Europese Tea Party aan het vormen is. En eh… eh… eh… en en en WIJ… eh.. de traditionele partijen bedoel ik, die zijn zich aan het afvragen: “Hoe gaan wij daarmee om?”
En het Amerikaanse voorbeeld leert eigenlijk iets heel interessants. Maar ook iets iets.. eh… ontluisterends eigenlijk en dat is dit: de de.. de Tea Party… Obama heeft de Tea Party aanvankelijk geprobeerd te bestrijden als eh… idee. Hij heeft gezegd: “Mijn beleid is béter!”

Tafelheer Pieter Jan Hagens: “Met argumenten.”

Tom-Jan: “Met argumenten! En…. “

Pieter Jan: “En dat is níet gelukt?”

Tom-Jan: “En toen ie dát deed in 2010 werden ze enorm groot. Vervolgens is hij ze tactisch gaan bespelen. En heeft hij de Tea Party gedefinieerd….. ‘geframed’ heet dat in lelijk modern Nederlandse… eh.. eh… gedefinieerd als ‘té radicaal’.. of ‘radicaal’. En ‘incompetent’!

Pieter Jan: “En dat heeft wél gewerkt!”

Meeus is een goed onderzoeksjournalist, maar hij heeft werkelijk de ballen verstand van de Amerikaanse politiek. De Tea Party is namelijk allerminst ‘kapot gemaakt’ – en al helemaal niet door Obama. Als de NRC-redacteur goede contacten had in conservatief Amerika had hij geweten dat die beweging een andere strategie heeft; men probeert de regionale en lokale politiek te domineren. Er zijn geen grote protesten meer, maar de (lokale) Republikeinse Partij wordt stapje voor stapje overgenomen. De kans is groot dat deze strategie dit jaar én in 2016 vruchten zal afwerpen. 

Maar goed, Meeus weet dat niet en denkt dat Obamas strategie daadwerkelijk heeft gewerkt. In plaats van die politiek van dehumanisatie – geframed als extreem, radicaal, racistisch, etc. – te veroordelen, adviseert hij de Nederlandse politiek om precies dezelfde strategie te gebruiken om Geert Wilders te bestrijden. De transcriptie gaat als volgt verder:

Tom-Jan: “En dat blijkt een enorme succesformule te zijn en daar zouden ook Nederlandse partijen over kunnen nadenken.”

Pieter jan: “Gratis tip van Tom-Jan Meeuws aan eh… Mark Rutte….”

Tom-Jan: “Whoever!”

Pieter Jan: “Alexander Pechtold..”

Tom jan: “Ja!”

Pieter Jan: “En nog een paar anderen! Heel hartelijk bedankt!”

Wat ontzettend aardig van deze objectieve, niet-politiek gekleurde NRC-redacteur dat hij Pechtold en co. dergelijke tips geeft, zeg! Buitengewoon vriendelijk van hem. Ik ben ervan overtuigd dat de vaderlandse politieke klasse hem bijzonder dankbaar zal zijn. 

Natuurlijk werkt deze strategie niet – in Nederland probeert men al jaren om Wilders te demoniseren en buiten te sluiten, maar die is daar alleen maar groter door geworden – maar dat maakt Meeus’ opmerkingen niet minder kwalijk. Deze ‘journalist’ ziet zichzelf als verlengstuk van de traditionele politiek (zie hoe hij het over ‘wij’ heeft) en geeft zijn bondgenoten publiekelijk advies over hoe ze hun vijanden het beste kunnen uitschakelen. Nog niet zo lang geleden had hij zijn baan hierdoor verloren. Helaas wordt dit soort wangedrag tegenwoordig zonder problemen getolereerd. Sterker nog, met een beetje mazzel krijgt Meeus binnenkort promotie. Omdat hij zulk goed werk doet enzo.

Toch mogen we Meeus dankbaar zijn: feitelijk heeft hij toegegeven dat dit de manier is waarop hij en zijn krant Wilders proberen te bestrijden. Daardoor weten we dat we de verslaggeving van de NRC over de PVV niet meer serieus hoeven te nemen. Het maakt immers allemaal deel uit van the war on Geert.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

37 reacties
 1. We weten al jaren dat het NRC te smerig is om er de vis in te verpakken, lekker laten zwatelen die vent zou ik zeggen……

 2. Want argumenteren met Wilders verlies je altijd…”

   

  Is dit onze elite, deze Tom-Jan en Pieter-Jan? Ik wil een nieuwe!

 3. Dat je in een programma als Buitenhof, betaald met belastinggeld, uitgezonden op zondag, een zo onnozele journalist als Meeus voor gaats haalt, en dan ook nog zeer onnozele informatie laat geven aan politici en hem zelfs lof toezwaaien. Dat kan alleen bij de publieke omroep. Maar Wilmders heeft er weer stemmen bij! Bedankt Meeus!

 4. Je ziet ook duidelijk de “hand” van Vermeersch. Deze Belg is niet vies van demoniseren en leugens als waarheden verkopen. In Patattenland is het allemaal nog een graadje erger met de MSM/PO gesteld!

 5. Hagens en Meeuws.

  Twee dikke vriendjes die Wilders wel even aanpakkeen met advies aan de linkse politiek om hetzelfde te doen.

  Een beetje klef vond ik het.

  Misschien komt dat ook door dat zweterige van die Meeuws.

 6. Als je je kop in de grond steekt

  en dan begint te praten dan krijg je een mond vol bagger .

  Dan moet de kop uit de grond om al die bagger er weer

  uit tegooien .

  En er is altijd een stoel en een camara voor hun

  om telaten zien hoeveel bagger zij in de mond kunnen nemen .

 7.  

  @Rinus

   

  “En dat noemt zich de ”elite”.

   

  Waar halen ze het lef vandaan, het is gewoon vullis, meer kan ik er niet van maken.

 8.  

  Weer bewijs dat Wilders zowel op politiek als op journalistiek gebied met een cordon sanitaire te maken heeft. De onnozelaars zijn zo zeker van hun eigen gelijk en fatsoen (blijkbaar) dat ze totaal geen scrupules meer hebben om zich zo nadrukkelijk te manifesteren op wat een neutrale zender behoort te zijn. Dat meent Geert Wilders iedere keer maar weer opnieuw op het kruis te kunnen nagelen wanneer het maar in hun kraam van pas komt. Op basis van wat denken zij zich dit te kunnen permitteren zou de vraag aan hen moeten zijn? Dit soort arrogante eigengereidheid zou afgeranseld en het land uit gejaagd dienen te worden met de gemankeerde Belg Vermeersch er achter aan.

 9. Nu zijn de MSM gelijkgeschakeld met de kartel partijen.

  Hij spreekt dus, heel eerlijk, over ‘wij’.

 10. De MSM is pas aan het opbouwen, dat belooft nog wat voor de periode tot eind mei.

  Die misselijkmakende aangevertjes ” Met argumenten” .Een opponent kan nog geen volzin formuleren nadat er de meest absurde niet onderbouwde beschuldigende vraag is gesteld.

  De onafhankelijke media doen, zonder argumentatie, een oproep tot het gemeenschappelijk bashen van de virtueel grootste  partij van Nederland.  Hoe erg wil je het hebben in een democratie.

 11.   NRC   zal   de EU RADICALEN bedoelen want die ondemocratische  organisatie   bestaat volledig uit RADICALEN.

   

 12. Lees eens  ” Hoe de NRC Wilders in de rug steekt”  door Ronald  Reuderink.

  Hij laat met voorbeelden zien hoe  geniepig,misleidend,vervalsend de journalistiek bedreven wordt met name ten aanzien van de PVV.

   

   

  Hoe meer ze Wilders/PVV  bestoken hoe meer de bevolking  op internet naar de feiten zullen zoeken.  Die zijn tot heden altijd in het voordeel van de PVV omdat deze partij de feiten aan de orde brengt.  Daartegen kun je niet opboksen en zeker niet met het woord  “radicaal”.

  Gaat het  NRC ook weer de radicale  heren Jan, Jaap de Ruiter ,Rob Riemen en Jan Blommaert erbij halen om Wilders persoonlijk aan te vallen?

   

   

 13. Het is toch eigenlijk heel triest dat alleen DDS, Joost en Geenstijl nog enigzins neutraal zijn in hun berichtgeving over de PVV. Verder maakt geen enkel medium (voor zover ik heb gezien ) zich druk over het staaltje PVV-bashen en demoniseren door de staatsomroep en door haters als Meeus en co.

   

  Dat is toch eigenlijk wel heel treurig als je weet dat dit eigenlijk één grote schande is.

   

   

 14. Ik ben het zeker niet altijd eens met de soms onnozele taal die Wilders uitkraamt,
  en hoop ook dat hij meer en meer met scherpe retoriek de gevestigde partijen om
  haar oren slaat. Wanneer hij dat zou doen, zou hij nog meer mensen kunnen
  bereiken, en zouden mensen er durven vooruit te komen dat ze de PVV zouden
  stemmen.

   

  Op dit moment bij gebrek aan beter zal ik op de PVV stemmen, en alleen omdat hij
  tegen de EU is. Hij is trouwens niet tegen de EU, maar wil weer terug naar de
  handelsverdragen, waar Nederland groot is mee geworden, iets wat ik zeker
  ondersteun.

  Maar het gebrek aan democratie/objectiviteit binnen de media / overheid /
  koningshuis is schandalig te noemen, en is eigenlijk crimineel! Wanneer een
  groot deel van de burgers niet serieus worden genomen, en worden wegzet als
  radicaal en zelfs racistisch

 15. Het enige wat in dit opzicht Radikaal genoemd kan worden is het schaamteloos ontkennen van serieuze maatschappelijke problemen door alle partijen behalve de PVV. 

  De absurde, want zo duidelijk waarneembare, linkse voorkeur bij de pers is natuurlijk ook Radikaal te noemen. Als we toch bezig zijn..

   

 16. Vive le geus is nu de leus!  De regentenkliek heeft weer iets nieuws bedacht, wat allang gepraktiseerd wordt. Demoniseren.

  Net als Fortuyn. Het zal niet helpen.

   

  Vive le geus is nu de leus! 

 17. Wat deze ondeskundige en oerstomme vent in het NRC vod over de PVV schrijft is beneden alle peil.

   Dit is werkelijk rioolrattenjournalistiek van het laagste niveau. Een zo’n vent krijgt weer alle ruimte bij de PO.

  PO: oprotten, vreters uit de staatsruif!

 18. Slaet opten trommele, van dirre dom deyne,
   
  Slaet opten trommele, van dirre dom deus,
   
  Slaet opten trommele, van dirredom deyne,
   
  Vive le Geus is nu de leus!
 19. “Slijpsteen voor de geest” is het motto van die moffensloerie die ooit een “mijnheer” was. Beetje dom motto, want een slijpsteen slijpt de hele bovenkamer weg als je het niet meteen weer uitzet, zoals deze kennelijk gelobotomeerde Tom-Jan Meeus is overkomen. Die heeft het niet eens in de gaten gehad. Ben blij dat ik “het” NSB in 2002 permanent de toegang heb ontzegd. Wat een stuitende staatspropaganda. Dat krantje is dus ai heel lang van gisteren, leve het internet!

 20. zogenaamde elitaire geest. NRC-lezers hebben zo hun eigen vertekende wereldbeeld en houden niet van feiten. Wel van duiden.

 21. deze site draait onder drupal. vreet memory en kost geld.

  andere provides of ander CMS helpt dit euvel te bannen.

   

  -

   

 22. Ik vind de tegenzet van Wilders wel sterk:

  PVV wil referendum over EU-lidmaatschap

  DEN HAAG – De PVV wil een bindend referendum over de vraag of Nederland in de EU moet blijven. Tweede Kamerlid Barry Madlener zal daartoe dinsdag een motie indienen. Een woordvoerster van de PVV heeft een bericht van Nu.nl hierover maandag bevestigd.

   PVV-kamerlid Barry MadlenerFoto: ANP„Het referendum is in ons democratisch bestel een prachtige manier om mensen te betrekken bij de inhoud”, zegt Madlener. „Wij vertrouwen meer op het oordeel van mensen dan op het oordeel van de politieke elite.”Volgens Madlener zal de PVV de uitkomst van een referendum respecteren, ook als blijkt dat een meerderheid vindt dat Nederland wel in de EU moet blijven. Madlener tekent daar wel bij aan dat de PVV hoe dan ook voor uittreding uit de EU blijft, ongeacht de uitslag van het referendum.Naar verwachting krijgt het PVV-plan voor een referendum geen steun in de Kamer. 

  Het zal er wel nooit van komen maar het kan vervolgens goed ingezet worden tijdens de volgende verkiezingen. Ik verheug me er nu al op.

  “Dus meneer Rutte”: U bent tegen democratie? 
  Dat wordt lachten als een boer met kiespijn voor Rutte-me-tut.

 23. Huh? Lousewies vd Laan geeft Wilders een pluim voor zijn strijd tegen de EU? Daarnaast uit ze forse kritiek op ”Europa”….Ik loop even naar mijn bed om te kijken of ik misschien lig te dromen.

   

  Of moet ik het nog een keer heeeel voorzichtig en langzaaaaaaammmm lezen bij het Burgerforum?

 24. Wilders hoeft niet bestreden te worden. Door zijn opstelling wil niemand met hem samenwerken, waardoor hij ongeacht de hoeveelheid zetels die hij heeft, irrelevant is.

   

  Alleen dat de VVD misschien nog een beetje op de PVV let, omdat ze een stuk electoraat delen, maar de rest hoeft zijn tijd niet meer aan de PVV te besteden. Dat weet de PVV ook wel, vandaar dat ze nu meer met het buitenland/Europarlement bezig zijn, dan met Nederland.

 25. Tom Jan Meeus krijgt zo te lezen op Twitter zowat een orgasme bij het (voor de tweede keer) kijken naar de documentaire ”87 dagen ruzie”.

   

  Een docu over de ruzies in de LPF. De partij die achter bleef zonder leider Pim Fortuijn die door Volkert vd Graaf werd vermoord. Het pijnlijk bericht kwam vanmorgen  dat vdGraaf juist afgelopen weekend voor het eerst met proefverlof is geweest om te wennen aan zijn nieuwe vrije leventje.

   

  Tom Jan Meeus geniet zichtbaar van al die zaken. Bah.

 26. Ha, weer een louterend artikel over Wilders en de PVV, de campagnetijd is ook hier bij de DDS aangebroken. De gelederen moeten gesloten worden en de juiste taal moet gebruikt worden. Mooie tijd, die campagnetijd. Interessant om te zien wat er allemaal gaat gebeuren. 

  Ik vind de bijdragen van MvdG vaak zeer OK qua observatie en analyse. Zijn voorspellingen over mogelijke uitslagen van verkiezingen bleken toch vaak minder realistisch en dan vooral als hij die voorspellingen deed tijdens de campagnetijd. Het lijkt alsof ook hij dan vooral vanuit een strategische positie zijn bijdragen schrijft. Niets mis mee, de artikelen blijven inhoudelijk nog steeds OK, maar je moet wel voorbij die specifieke campagne-achtige gedreven en dus verkleurde aspecten weten te lezen.

  Laten we immers wel wezen. De problematische ‘issues’ in het zg. ‘rechtse’ kamp zijn groot, huge. In de U.S. wordt de GOP geconfronteerd met een enorme fundamentele crisis. Terwijl zij vol en vanuit één stem campagne zou moeten voeren tegen de Democrats is zij tot op het bot verdeeld in onoverbrugbare interne tegenstellingen die nu steeds manifester worden. Fundamental libertarians vs. rural, ultra religious & social conservatists. En dan is er ook nog ‘Corparate America’, de grote financiele en commerciele elite met al haar enorme belangen. Op alle fronten zie je steeds meer uitingen van die enorme fundamentele verdeeldheid. De moeite van de GOP om nu al een sterke, charismatische kandidaat te presenteren laat haar diepe probleem zien.

  Ook hier in ons kleine kikkerlandje zien we micropisch kleine vertalingen van diezelfde problematiek. Er is geen feitelijk sterke en éénduidige ‘rechtse’ oppositie. Zodra het bijvoorbeeld hier bij DDS maar even over inhoud gaat vliegen libertariers en PVV-ers elkaar meteen in de haren. Er ontstaat direct veel gedoe over wie nu echt rechts zou zijn en het worden hopeloze discussies. 

  Een ander interessant aspect is dat er wel strijd gevoerd wordt tegen de PVV, maar die strijd is niet zo helder en niet zo direct. Dat er nu iemand is die openlijk een strijdbare strategie benoemt is opvallend. Het is misschien juist helemaal niet zo verkeerd. Misschien is het goed om minder politiek correct te willen zijn in de reactie op de PVV

  Vecht maar, ga er vol in met alles wat je hebt en kan. Maar vooral: vecht vanuit open vizier! Als 20% van de Nederlandse kiezers voor de PVV willen gaan, willen 80% dit niet. Dit is de grote vraag waar het over gaat. Natuurlijk rekent de PVV zich rijk met al die tussentijdse peilingen: ‘de PVV als grootste partij…”. Het gaat echter alleen over een relatieve grootte. Die andere 80% vindt van alles over de PVV maar is ook heel bevreesd om dit te uiten. Hierin mogen ze een stuk minder beschaafd en netjes worden. Ga de strijd maar aan!

   

   

   

 27. Grapjas. Als het erop aankomt zal menig PVV’er kiezen voor de LP en als het moet omgekeerd. Het enige punt is dat Libertariërs Farage niet willen accepteren als libertariër. Lees zelfs Farage is nog niet  liberaal genoeg.

  Mja, velen hier struikelen daarover, maar feitelijk gaat het over de vraag of Hayek of Ayn Rand de weg bepalen. Ja, het was nogal dommetjes van Ageman om Keynes te noemen, maar als u enigszins ingelezen zou zijn weet u dat Keynes  bewust verkeerd uit wordt gelegd.

 28. Nog geen paar procent van de media is kritisch over de demonisende uitspraken van Meeus en Buitenhof tv. En dan nog wat te klagen hebben over de (schrijver) van deze column. 

 29. Van de ratten besnuffeld.

  Hoe crimineler, hoe beter…, zolang niemand het maar door heeft.

  NRC…, vies blaadje.

 30. Sluit ook Meeus hulpje Huib Modderkolk niet uit. Hij was aanwezig bij de verkiezingsavond van de PVV en stookte overal de boel op met het verhaal dat Pownews de mond werd gesnoerd en werd weggestuurd door de PVV. Terwijl alleen werd gevraagd om voor de veiligheid achter een lint te veruizen.  De man durfde nog net niet te juchen toen het zetelverlies op het bord verscheen.(waar is dat feestje???)

   

   Ik weet het, ik heb het er heel vaak over. Maar dit gedemoniseer en gebash word nu wel héél erg. Er staat werkelijk geen rem meer op. Zelfs de media doen hun best om de kiezer te indoctrineren om in ieder geval op één partij NIET te stemmen. En dat noemt zich de ”elite”.

   

  Triest. 

 31. Site off-line

  The site is currently not available due to technical problems. Please try again later. Thank you for your understanding.


  If you are the maintainer of this site, please check your database settings in thesettings.php file and ensure that your hosting provider’s database server is running. For more help, see the handbook, or contact your hosting provider.

   

 32. Kan er wat aan de stabiliteit van deze website gedaan worden? 

  Drupal”

   

  Wordt aan gewerkt! Een paar keer f5’en helpt!

  Zie ook de Koffiehoek!

 33. “Alleen dat de VVD misschien nog een beetje op de PVV let, omdat ze een
  stuk electoraat delen, maar de rest hoeft zijn tijd niet meer aan de PVV
  te besteden. Dat weet de PVV ook wel, vandaar dat ze nu meer met het
  buitenland/Europarlement bezig zijn, dan met Nederland.”

  Ben je verheten, dat zowat het hele CDA in het Zuiden (Brabant en Limburg) is overgestapt naar de PVV? En is het niet opvallend, dat juist déze twee partijen nu ineens met voorstellen komen, die zó uit het programma van de PVV kunnen komen?

  Buma is nu, in weerwil van Peetoom, gewoon een rechtse(re) koers aan het varen, in de hoop, Brabant en Limburg terug te winnen!

  Men schijt in de broek voor de PVV momenteel. En terecht!

 34. “Dat weet de PVV ook wel, vandaar dat ze nu meer met het buitenland/Europarlement bezig zijn, dan met Nederland.”

  Zó gek is dat niet natuurlijk. Er komen immer sEuropese Verkiezingen aan. Logisch toch, dat men daar dan op focust. Maar dat laat onverlet, dat het hier in Nederland gewoon doordraait hoor. Of wist je niet van het Klimaatdebat en het komende EU-debat, aangevraagd door de PVV! Gewoon vaderlandse politiek hoor en niet zulke flutpnderwerpen ook!

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.