Slachtofferhulp: geen overheidssteun - daderhulp des te meer

Geen categoriejan 11 2014, 8:59
Slachtofferhulp ontvangt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van giften. Ik blijf me verbazen en ergeren in dit mooie land.
Voor mij ligt een brief van het Fonds Slachtofferhulp. In de loop van vorig jaar heb ik een enquête van ze ingevuld en vervolgens een kleine gift overgemaakt. Kort voor Kerst werd ik telefonisch benaderd om meer steun. Dat heb ik afgewimpeld; ik doe dat met de meeste bedeltelefoontjes ongeacht mijn sympathie of antipathie. En nee, het Bel Me Niet-register vind ik omslachtig en is volgens mijn ervaringen niet waterdicht. Maar dit terzijde.
Nu dus - met alle respect - 'bedelarij' van het FSH per brief. Met donaties als die van mij in 2013 'zijn veel slachtoffers [van misdrijven, ongevallen en rampen - DK] geholpen hun leven weer op de rit te krijgen.'
Na een vriendelijk verzoek om nieuwe financiële steun gaat het dan verder:

In 2014 zullen helaas opnieuw veel mensen de traumatische gevolgen ondervinden van bijvoorbeeld een gewelddadige beroving, huiselijk geweld, mishandeling, seksueel misbruik, een ernstig verkeersongeval, een medische fout of zelfs moord.

Dit fonds is een goed doel, en ik sympathiseer met ieder goed doel dat de eigen broek ophoudt zonder uit de staatsruif te vreten. Ook inhoudelijk kan ik me goed voorstellen dat niet alle activiteiten van het FSH uit volledig gemeenschapsgeld moeten worden betaald.
Maar is hulp aan slachtoffers van misdrijven geen overheidstaak wanneer de begeleiding van daders van misdrijven dat wel is? Dit trek ik overigens vrij ver door: in het geval van Joodse instellingen in Amsterdam die moeten worden beveiligd, is er sprake van een bedreigende situatie en (soms) een of meer concrete verdachten. Bij mijn weten is er echter niemand veroordeeld. In juridische zin is er dus geen dader, geen advocaatkosten, geen afgeronde strafzaak, geen sancties, geen reclasseringsactiviteit. De Joodse instellingen betalen hun beveiliging zelf. Dat kost veel geld. Ik vind dat de overheid dit volledig moet compenseren, ook al is er juridisch geen zaak (ook geen civiele, waarbij schade op een dader kan worden verhaald). Dat er over de verhouding tussen Joden, moslims, christenen en atheïsten, agnosten en ander volk sterk uiteenlopend wordt gedacht, doet daarbij evenmin ter zake. Geert Wilders wordt ook op kosten van de belastingbetaler beveiligd. Gelukkig is niet iedere politieke tegenstander van hem het hiermee oneens en nog gelukkiger is Wilders nog nooit iets overkomen.
Het is het één of het ander: het Fonds Slachtofferhulp wordt ofwel gefinancierd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor de begeleiding van slachtoffers van misdrijven, geweld en bedreiging, zoals ook de Reclassering niet afhankelijk van de giften en gaven van liefdadige burgers. Of we laten de Reclassering ook lekker aan haar lot over. En dan zie ik vanaf eind dit jaar haar bedelbrieven wel tegemoet...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten