De Nederlandse Dieudonné

Geen categoriefeb 17 2014, 12:45
Een maand geleden was de Franse antisemitische cabaretier Dieudonné flink in het nieuws. Dit vanwege zijn nieuwe antisemitische show en zijn omgekeerde Hitlergroet: de quenelle. Dieudonné heeft een merkwaardige aanhang: een mix van moslims, radicaal-links en radicaal-rechts. Een anti-Joodse mix die in Nederland - gelukkig - niet mogelijk is, zo stelden de media. Zo schreef NRC-columnist Bas Heijne: "Zo’n verbond is hier ondenkbaar."
Of toch wel? Want wij in Nederland hebben immers ook een soort Nederlandse Dieudonné: Gretta Duisenberg. Haar antisemitisme is bekend: lachen om het getal van zes miljoen [vergaste Joden], "Ik vind antisemiet bijna een eretitel", het verstoren van de Dodenherdenking op 4 mei en het roepen van allerlei Joodse complottheorieën ("Joodse mensen in Amsterdam zuid annexeren de restaurants", en "Zionistische Joden domineren de Nederlandse regering").
Een maand geleden kwam daarbij de ontdekking van twee afschuwelijke antisemitische artikelen op de website van haar organisatie Stop de Bezetting, waarvan zij er één weigerde te verwijderen. Dit ondanks het verzoek daartoe van het Meldpunt Discriminatie Internet. Dat daarop vervolgens aangifte heeft gedaan.
Afgelopen week zag Likoed Nederland dat ook de reactiepagina's van haar site een podium blijken te bieden aan Jodenhaat en holocaust-ontkenning. Dat wordt allemaal toegelaten en blijft soms jaren staan. Enkele voorbeelden:

"Nergens zijn gaskamers gevonden en de kampen waren de veiligste plaats voor de joden in Europa gedurende WW 2."

"De joden zijn overal goed in: goed in bedriegen bedonderen liegen ontkennen moorden ga zo maar door."

"Tegenstanders van Gretta zijn al net zo manipulatief als het Joodse volk: Verdraaien van feiten, journalisten voor het karretje spannen...noem het maar op."

"De enige plek, waar joden zich thuis voelen is in een concentratiekamp."

Bijna net zo opmerkelijk als bovenstaande uitspraken, is het feit dat ondanks dit alles onderstaande vooraanstaande personen gezellig in het Comité van Aanbeveling van de club van Gretta blijven zitten:
Marcel van Dam (oud-minister voor de PvdA, tegenwoordig SP);
Thomas Lepeltak (voorheen Stan Huygens-journaal in De Telegraaf);
Mohamed Rabbae (voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen en voormalig lijsttrekker en Kamerlid van GroenLinks).
De groep rond Gretta Duisenberg is verder wel al flink gekrompen, zo vond weblog KeesjeMaduraatje uit. Er is nog maar één ander bestuurslid, Henny Kreeft. Hij is een bekeerde moslim, oprichter van de Nederlandse Moslim Partij. De enige waarvan verder bekend is dat die nog actief is, is de beheerder van de website Sonja van den Ende (SP). Zij was getrouwd met een familielid van de Syrische dictator Assad. Zij organiseert demonstraties om steun te betuigen aan de gifgas-dictator.
Dus tóch dezelfde merkwaardige mix van moslims, radicaal-links en radicaal-rechts als bij cabaretier Dieudonné in Frankrijk. Samen met Gretta bezig om alles wat Joods en Israëlisch is als kwaadaardig af te schilderen. Maar niet eens als 'cabaret'.
Awi Cohen is bestuurslid van Likoed Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten