En ze graaiden nog lang en gelukkig

Geen categoriefeb 21 2014, 19:00
Wethouders die niet in Almere wonen hebben voor tonnen aan reiskosten op de Almeerders verhaald.
In Nederland is het – terecht – regel dat wethouders wonen in de gemeente waar ze wethouder zijn. De gemeenteraad kan echter ontheffing verlenen indien daarvoor bijzondere omstandigheden zijn aan te wijzen. Hoogleraar Elzinga heeft al eens helder uiteengezet wat daaronder verstaan dient te worden.
In Almere hadden we in het verleden te maken met de "buitenwethouder" Adri Duivesteijn. De coalitie dichtte de wethouder bijzondere kwaliteiten toe en maakte de afspraak om hem keer op keer ontheffing te verlenen van de verplichting om in Almere te wonen. Dat het prijskaartje voor de reis- en verblijfkosten van een slordige € 80.000,-- per jaar bij de Almeerse belastingbetalers werd neergelegd maakte niet zoveel uit.
In 2012 vertrok wethouder Berdien Steunenberg na een motie van wantrouwen. Ze werd opgevolgd door Ed Anker van de ChristenUnie. Hij gaf aan niet naar Almere te willen komen omdat er een gezin in de maak was. Nauwelijks een bijzondere omstandigheid dunkt mij maar desalniettemin verleende de meerderheid van de raad (lees: de coalitie) hem de gevraagde ontheffing. De PVV vroeg onlangs op wat die ontheffing de Almeerders heeft gekost. Dat blijkt dus een kleine € 130.000,-- te zijn in de periode van mei 2012 tot nu. Maar daar blijft het niet bij.
Na het vertrek van Adri Duivesteijn werd zijn hoogste ambtenaar en PvdA partijgenoot Henk Mulder wethouder. Het is natuurlijk al vreemd dat een dikbetaalde topambtenaar in Almere zijn woonplaats in Leeuwarden heeft maar bij zijn benoeming tot wethouder werd duidelijk dat hij ook als wethouder niet naar Almere wilde verhuizen omdat zijn kinderen in Leeuwarden naar school gingen. Mulder kostte Almere in de periode van maart 2012 tot nu € 49.695,-- aan reiskosten.
In totaliteit heeft de coalitie van VVD/PvdA/CDA/CU/D66 (jaja, je moet wat om de PVV buiten de deur te houden) het goedgevonden dat in een periode van 4 jaar door deze wethouders meer dan een half miljoen euro (!!) Almeers belastinggeld aan reis- en verblijfkosten er doorheen hebben gejaagd. Een motie van de PVV om de heren voortaan per trein te laten reizen werd eerder door de coalitie weggestemd met het argument dat ze achter in de auto zo lekker konden werken.
Het is maar dat u het weet.
Toon van Dijk is lijsttrekker van de PVV in Almere.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten