Laat buitenlanders vooral paspoorten kopen

Geen categoriefeb 24 2014, 15:15
Buitenlanders die een EU-paspoort kopen zijn geen last, maar een aanwinst. Laten we dat vooral toejuichen.
Het CDA wil wat het de "uitverkoop" van Europese paspoorten noemt aan banden leggen. In kleine EU-lidstaten als Cyprus en Malta is het vrij eenvoudig om staatsburger te worden. Zo kan iedereen die op Cyprus voor minstens 300.000 euro in onroerend goed investeert een paspoort krijgen. "Via de achterdeur wordt echter zo ook toegang tot andere lidstaten verkregen," schrijft het CDA, "om daar te gaan wonen en werken."
Er is echter geen sprake van een 'achterdeur'. Cyprus is lid van de EU en iedereen die staatsburger is van Cyprus mag vrij reizen en werken in andere EU-landen. Het CDA wekt de indruk dat er iets schimmigs gaande is, maar dat is niet per se het geval.
Natuurlijk bestaat er, zoals het CDA schrijft, het risico dat "vermogende criminelen" op deze manier toegang krijgen tot de Europese Unie, maar dat risico bestaat sowieso.
De voordelen wegen ook zwaarder. Buitenlanders die het zich kunnen veroorloven om een Europees paspoort te kopen, zijn over het algemeen hoog opgeleid en brengen veel geld met zich mee. Geld dat ze vervolgens in Europese landen uitgeven en investeren. Wat is daarop tegen?
Tweede Kamerlid Eddy van Hijum vindt het vooral oneerlijk. “Het huidige EU-toelatingsbeleid is gericht op bescherming van vluchtelingen en een selectieve toelating van hooggekwalificeerde kennis- en arbeidsmigranten. Als diverse EU-lidstaten onder verschillende voorwaarden paspoorten en verblijfsvergunningen aan vermogende vreemdelingen van buiten de EU gaan verstrekken, ondermijnen ze dit beleid," zegt hij.
Het tegendeel is het geval. Als Europa hooggekwalificeerde kennismigranten wil aantrekken, zou het eerder meer dan minder paspoorten moeten verkopen. Iemand die 300.000 euro op de bank heeft staan, zal waarschijnlijk geen aanspraak doen op de Europese sociale zekerheid.
Dat laaggeschoolde migranten, die de landen waarnaar ze willen migreren mogelijk meer kosten dan ze opleveren, die kans niet hebben, is geen reden om de 'verkoop' van paspoorten aan vermogende migranten te beperken. Als Van Hijum en zijn partij dat niet eerlijk vinden, laat ze dan gewoon eerlijk zeggen wat ze willen: of minder vermogende kennismigranten, of meer kansarme arbeidsmigranten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten