Veiligheid burgers geen prioriteit voor Jorritsma

Geen categoriefeb 15 2014, 18:59
Al drie jaar gaan bewoners van de Kruidenwijk in Almere gebukt onder een meedogenloze straatterreur van jonge, voornamelijk Marokkaanse criminelen. Het tuig heeft als uitvalsbasis voor hun dagelijkse criminele activiteiten het in de wijk gelegen Café Arabica (what's in a name) gekozen. Bewoners van de wijk hebben hun woningen tot vestingen omgebouwd. Op de schuttingen zijn spijkers aangebracht, ramen en deuren zijn met rolluiken afgeschermd en overal hangen bewegingsmelders.
Dagelijks zijn de mensen er getuige van hoe er in de straat wordt gedeald in de nabijheid van de speelplaats waar hun kinderen spelen. Er wordt gebruikt, mensen worden bedreigd en geintimideerd en er sneuvelen met regelmaat ruiten. Alles culmineerde in een dieptepunt in januari toen de zoon van een bewoonster, die het tuig verzocht ergens anders te gaan dealen, door een groep Marokkanen in elkaar werd geslagen.
Nadat de PVV al eerder in september van vorig jaar om sluiting van het rovershol had gevraagd is er na de gewelddadige aanval opnieuw door de PVV aangedrongen op sluiting van het café. Maar burgemeester Jorritsma geeft weer eens geen thuis. Zij stelt dat het juridisch niet mogelijk is om het café te sluiten omdat er geen verband zou bestaan tussen de criminele activiteiten en het café.
Jorritsma zit op twee fronten fout. In de eerste plaats neemt zij plaats op de stoel van de rechter. Het is immers niet Jorritsma die bepaalt of sluiting juridisch mogelijk is. Daar gaat de rechter over. Op Jorritsma rust de taak om als de gemeenteraad daarom vraagt een goed gemotiveerd besluit te nemen om de tent te sluiten. Als de eigenaar dan naar de rechter stapt kan worden bekeken of de beslissing stand houdt. Probleem is dat partijen als de VVD en de PvdA in Almere braaf naar Jorritsma luisteren en zeggen dat als Jorritsma zegt dat het niet kan, dat wel zo zal zijn.
In de tweede plaats is het zo dat het wel degelijk mogelijk is de tent te sluiten. De Algemene Plaatselijke Verordening geeft de burgemeester daartoe de bevoegdheid en uit jurisprudentie blijkt dat de rechter dat besluit met terughoudendheid toetst. Aan de burgemeester komt een ruime beoordelingsvrijheid toe. Met een goed gemotiveerd besluit komt Jorritsma dus een heel eind.
De conclusie is dat burgemeester Jorritsma het café niet wil of niet durft te sluiten. Zij durft de randen van haar bevoegdheden niet op te zoeken om de veiligheid van de burgers in Almere te waarborgen. Dat zou ze wel moeten doen. En de raad zou haar rug moeten rechten en zich in het belang van de veiligheid van de bewoners samen met de PVV tot Jorritsma moeten wenden met één duidelijke boodschap: Sluiten dat rovershol!
Toon van Dijk
Fractievoorzitter PVV Almere
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten