Wilders zet vol in op verenigd Europa

Geen categoriefeb 22 2014, 17:44
Nou ja, op een verenigd anti-EU-Europa.
Dit vind ik nou mooi: de man die de hele tijd 'anti-Europa' wordt genoemd, zet zich keihard in om verschillende partijen, uit verschillende Europese landen te verenigen. Dit onder het motto: verenigd staan we sterker.

A leading critic of the European Union called on fellow euroskeptic parties across the Continent to join forces to reassert national sovereignty against Brussels.

Geert Wilders, leader of the Dutch Party for Freedom, said that such an alliance is difficult but that he hopes anti-EU parties, which are expected to make gains in European Parliament elections in May, will try to form a coalition after the vote.

"These elections are more important than ever," Mr. Wilders said in an interview with The Wall Street Journal. "It will be a disgrace if we aren't able to join forces."

Hij wil er dan ook alles aan doen om een dergelijke "schande" te voorkomen. Hoewel het misschien niet zo goed gaat als hij had gehoopt, slaagt hij er wel degelijk in om bepaalde eurosceptische partijen bij elkaar te krijgen. Denk daarbij aan de Lega Nord, het Vlaams Belang, en natuurlijk aan Front National, van Marine (en Marie!) Le Pen. Als alle eurosceptische partijen zich verenigen zouden ze bij de komende verkiezingen voor het Europees parlement weleens 30 procent van het totale aantal uitgebrachte stemmen kunnen binnenslepen. Daardoor zou EU-sceptisch Europa opeens een machtsfactor van jewelste zijn.
In het interview bewijst Wilders eens temeer dat anti-EU helemaal niet anti-Europa is.* Je kunt heel goed anti-EU zijn, maar toch van Europa houden én zelfs vinden dat Europese partijen en landen prima met elkaar kunnen samenwerken. Alleen dan niet om samen te werken aan een almachtig, federaal Europa, maar om de soevereiniteit van individuele Europese lidstaten te bewaken en om ondertussen tegelijkertijd zo goed en zo veel mogelijk handel met elkaar te drijven. Anders dan de bestuurlijke elite ons wil doen geloven heb je daar geen federale unie voor nodig.
Zelfs mensen die niet op de PVV willen stemmen bij de komende Europese verkiezingen zullen toe moeten geven dat ze toch een beetje trots zijn op de rol die Wilders speelt in het verenigen van anti-EU-partijen. Daarmee is hij op Europees niveau groter, beter en belangrijker dan iedere andere Nederlandse politicus, Mark Rutte niet in de laatste plaats.
* Helaas worden die termen continu door elkaar gehaald in de pers. Ja, ik moet toegeven dat ik me daar met enige regelmaat ook schuldig aan maak. Niet omdat ik Wilders en co. neer wil zetten als anti-Europa, maar omdat die term zo vaak gebruikt wordt in de andere media om hen te beschrijven, dat je er bijna automatisch in meegaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten