Constructieve 3 stevig(er) in het zadel

Geen categoriemrt 22 2014, 19:00
D66, CU en SGP kregen veel kritiek. Zij steun(d)en het huidige kabinet. Strategisch pakte deze keuze echter zeer gunstig uit, voor al de drie de partijen.
Rutte II heeft net als Rutte I geen meerderheid in de Eerste Kamer. De vorige kabinetsperiode moest de SGP in de senaat bijspringen om de plannen toch door de Staten Generaal te krijgen. De partij werd daarvoor beloond. Voor het eerst in jaren haalde de partij, en nu zelfs geheel op eigen kracht, een derde zetel. Ook deze kabinetsperiode is de SGP weer nodig. Senator Holdijk zit nog steeds op een stoel die goud waard is.
Hij is echter nu niet meer de enige in de Eerste Kamer die dit kabinet gedoogd. Ook de senatoren van D66 en de Christen-Unie doen mee. Deze drie partijen hebben veel kritiek gehad op hun beleid. Ook op deze site. De partijen ging echter stug door. Nieuwe verkiezingen waren niet goed voor het land, zo luidde het devies. Dat D66 daarvoor in zee moest met de twee meest christelijke partijen van Nederland, deerde niet (meer).
D66
Het heeft D66 geen windeieren gelegd. Het leek er zelfs even op dat D66 de meeste raadszetels zou scoren van alle landelijke partijen. Dat zat er uiteindelijk niet in. De prognoses hadden het CDA helemaal verkeerd ingeschat. Die partij bleef de grootste. D66 boekte echter hele mooie winsten. Vooral in de grote steden is D66 momenteel oppermachtig. Dat allemaal ten koste van de PvdA.
Ook de CU en de SGP plukten zoete vruchten. Minder weliswaar dan de eerste prognoses deden vermoeden, maar toch. Het was vooral opmerkelijk dat de CU voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij werd in een stad als Zwolle. Elders won de Christen-Unie tevens veel zetels. Ook de SGP pakte weer in verschillende gemeenten de koppositie, ook in een grote gemeente als Ede.
Wind in de rug
Voor de 'constructieve drie' is dit het laatste zetje dat men nodig had. Deze partijen beseffen dat de constructieve houding op heel veel sympathie kan rekenen bij de kiezer. Men zal dan ook de komende jaren stug doorgaan met het steunen van en het meepraten over kabinetsplannen. De strafbaarheidstelling van illegaliteit zal nog even een dobber zijn, maar de soep wordt na de verkiezingen nooit zo heet gegeten als dat hij voor de verkiezingen wordt opgediend.
Het kabinet Rutte II zit daarmee steviger in het zadel. Als de drie gedogers het kabinet niet laten vallen, zie ik niet in hoe het kabinet wel zou moeten vallen. De Gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. VVD en PvdA staan allebei slecht in de peilingen, die regeren nog gewoon een paar jaar door en hopen dat economische voorspoed de tegenwind doet draaien naar een lekker briesje in de rug.
Van Rutte II zijn we voorlopig nog niet af.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten