De NAVO moet ingrijpen in Oekraïne

Geen categoriemrt 02 2014, 15:14
De Russische beer moet klein worden gehouden.
Het heeft even geduurd, maar het westen laat eindelijk iets van zich horen met betrekking tot de Russische bezetting van de Krim, een autonome regio in Oekraïne. Zo heeft de secretaris-generaal van de NAVO laten weten dat Rusland zich per direct terug moet trekken:

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft zojuist een korte toespraak gehouden. Daarin riep hij Poetin op te stoppen met zijn dreigementen. Wat de Russische president doet schendt het Handvest van de Verenigde Naties, zei Rasmussen. Rusland bedreigt met zijn handelen de vrede en veiligheid van Europa. “Oekraïne is een vriend en gewaardeerde partner”, zei de NAVO-chef. Het is aan Rusland om de situatie te de-escaleren.

Ook Duitsland heeft een duit in het zakje gedaan:

Duitsland heeft Rusland opgeroepen af te zien van enige schending van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit. Een verdere escalatie van de situatie is “enorm gevaarlijk”.

Het is mooi dat er eindelijk een reactie is gekomen van het westen, maar het mag hier niet bij blijven. Indien nodig moet de NAVO ingrijpen om dat deel van het land vrij en onafhankelijk te houden. Als dat betekent dat het zich moet afscheiden van het oosten en de Krim, het zij zo.
Zoals Kustaw Bessems eerder vandaag al liet weten op Twitter loop je bij niets doen het gevaar dat iedere dictator in de wereld denkt dat hij kan doen en laten wat hij wil:
Anders dan links en zelfs sommige mensen op rechts (struin Facebook en Twitter maar af, er zijn nogal wat rechtse individuen die Poetin verdedigen en zeggen dat Oekraïne en Rusland het zelf maar moeten uitzoeken) denken creëer je daar niet een veiliger, maar een minder veilige wereld mee. Al dit soort autocraten / dictators zullen er namelijk van overtuigd zijn dat ze vrij spel hebben. Tegelijkertijd zal iedere groep/partij/land die een goede relatie probeert te hebben met het westen zich twee keer achter de oren krabben: als dictators ze aan willen pakken kunnen ze dat namelijk straffeloos doen. Ondanks alle mooie woorden van het westen staan zij, als puntje bij paaltje komt, alleen. En nee, dat risico willen democratische leiders in problematische regio's absoluut niet lopen.
Daar komt nog eens bij dat, hoewel oost-Oekraïne in de Russische invloedssfeer ligt, Europa er juist belang bij heeft om in ieder geval het westen van het land naar Europa te laten kijken. Wat er ook gebeurt, dat deel van het land mag niet verloren gaan voor de EU.
We hebben er direct belang bij om het hele land, maar zeker het westen van Oekraïne uit handen van Rusland te houden. Doen we dat niet, dan schuiven de Russische grenzen steeds verder op, wat ongetwijfeld zal leiden tot meer machtsovernames in het oosten van Europa, en dus meer dreiging voor ons.
Leuk dus dat de NAVO en Europese landen iets van zich laten horen, maar deze woorden moeten wel gevolgd worden door daden. We moeten onze invloedssfeer beschermen, ja ook als dit betekent dat er een nieuwe koude oorlog met Rusland komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten