EU maakt innovatie kapot

Geen categoriemrt 14 2014, 18:00
Universele opladers.
Belachelijk dit. Echt idioot. Een bedrijf moet zelf kunnen bepalen hoe opladers eruit zien en welke stekkers ze gebruiken. De Europese Unie heeft daar in ieder geval niets mee te maken.

De kogel is door de kerk: Het Europees Parlement gaf vandaag groen licht voor universele opladers voor mobiele apparaten. Dankzij de 'ja' van vanmiddag komt een universele oplader voor mobiele telefoons steeds dichterbij en bestaat de mogelijkheid dat het een verplichting voor fabrikanten wordt. De meeste fabrikanten (zoals Samsung, HTC, Huawei, LG, Sony) hebben al een 'universele' usb-kabel die ook op telefoons van concurrenten past, enkel Apple gebruikt nog steevast een aparte aansluiting.

Als bedrijf word je zo dus gedwongen om je concurrenten een handje te helpen. In een vrije marktsysteem is dat volstrekt onzinnig. Bedrijven moeten elkaar immers beconcurreren. En dan niet in één opzicht, maar in vele. Zo kunnen ze elkaar in een vrije wereld ook de loef afsteken wat de kwaliteit van laders betreft.
De EU wil ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. Iedereen moet binnenkort waarschijnlijk dezelfde laders gebruiken.

"De nieuwe regels geven ons de mogelijkheid om een universele oplader voor mobiele telefoons en gelijksoortige apparaten te verplichten", aldus Antonio Tajani, vice-president van de Europese Commissie. "Dit is zeer goed nieuws voor onze burgers en het mileu." 

Zeg maar dag met je handje tegen innovatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten