Farage fileert buitenlands beleid van de Europese Unie

Geen categoriemrt 29 2014, 8:59
Brussel maakt er een enorme puinhoop van.
Nigel Farage, de leider van de United Kingdom Independence Party, is misschien wel de verstandigste man in Brussel (en het Verenigd Koninkrijk). Anders dan zijn collega's van andere partijen begrijpt hij namelijk hoe een verstandig buitenlands beleid eruit moet zien... en hoe een onverstandig beleid er daadwerkelijk uitziet.
En dat brengt ons bij de grappen en grollen van de Europese Commissie.

"We are seeing vanity take the place of reason in foreign policy and the result is to destabilise a whole series of countries to no positive effect that I can discern. It is not just the Ukraine. The civil war in Syria was made worse by EU leaders stoking the expectation of western forces helping to topple the Assad dictatorship despite the increasing dominance of militant Islamists in the rebellion."

In Oekraïne, legt Farage uit, is er een enorme fout gemaakt. Brussel heeft dat land namelijk geprobeerd te beïnvloeden zonder rekening te houden met een boze reactie van Rusland, terwijl iedereen weet dat Vladimir Poetin er de man niet naar is om over zich heen te laten lopen.
Zoals Farage het verwoordt:

If you poke the Russian bear with a stick he will respond. And if you have neither the means nor the political will to face him down that is very obviously not a good idea.”

Dat is een bijzonder belangrijk punt: je kunt Rusland wel uitdagen en je invloedssfeer proberen te vergroten, maar niet als je niet in staat of van zins bent om van je af te bijten als Poetin de aanval inzet.
Hét grote probleem met het buitelands beleid van de EU - en van individuele lidstaten, trouwens - is dat het geheel vorm wordt gegeven door idealisten. Buitenlands beleid moet juist in elkaar worden gezet door realisten; door mensen die net zo denken als Machiavelli en die begrjipen dat het uiteindelijk om nationale belangen en macht gaat, niet om allerlei verheven principes. En als je je dan ergens mee bemoeit moet je de kracht hebben om je eigen belangen en die van je bondgenoten indien nodig met geweld te beschermen. Is dat niet het geval dan moet je je erbuiten houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten