Het correctief referendum is niet wenselijk

Geen categorieapr 14 2014, 9:00
Een correctief referendum betekent de uitholling van de bestuurbaarheid van Nederland.
De nacht van 18 mei op 19 mei 1999 was een historische avond in de Eerste Kamer. Senator Hans Wiegel (VVD) stemde als enige van zijn fractie tegen het correctief referendum (dit referendum is bindend). De nacht ging de geschiedenisboeken in als de "Nacht van Wiegel". De tegenstem van Wiegel tegen het correctief referendum zorgde voor een korte kabinetscrisis van het kabinet Kok II.
Heden vind in de Eerste Kamer opnieuw de strijd plaats om het correctief referendum in te voeren. D66, PvdA en Groenlinks hebben hiertoe een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Het initiatiefwetsvoorstel moet na goedkeuring nog wel door een tweederde meerderheid van diezelfde Eerste Kamer worden aangenomen. Er is namelijk een wijziging in de grondwet nodig om een correctief referendum mogelijk te maken.
Waarom is een correctief referendum mijn inziens niet wenselijk? De democratie is in Nederland namelijk zo opgebouwd dat er tijdens de landelijke verkiezingen volksvertegenwoordigers worden gekozen. Deze nemen plaats in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Zij zijn het vervolgens die de besluiten nemen en het volk vertegenwoordigen. Een correctief referendum zou daarom dubbelop zijn, omdat er eerst volksvertegenwoordigers worden gekozen en daarna opnieuw de burger mag beslissen. Als elk besluit zou worden teruggekoppeld aan de burger, d.w.z. dat iedereen voor of tegen een besluit mag stemmen, zouden we het hele stelsel van volksvertegenwoordiging kunnen afschaffen. Dit zou tot gevolg hebben dat het land niet meer te besturen wordt. Het gevaar bestaat daarnaast dat mensen zonder kennis van zaken zich laten verleiden tot het geven van een ongenuanceerde stem. Het is daarom juist van belang dat er een volksvertegenwoordiging is met mensen die kennis van zaken hebben.
Het is mijn inziens daarom wenselijk om alleen bij enkele belangrijke gevallen, met name inzake Europa, een raadgevend referendum uit te schrijven als hier voldoende animo voor is. Dit gebeurde in 2005 ook over de Europese Grondwet.
Ik sluit mij dus volledig bij de tegenstem aan van dhr. Wiegel. Het correctief referendum is niet wenselijk. Ik hoop daarom van harte dat dit initiatiefwetsvoorstel niet wordt aangenomen.
Jason van der Helm is lid van de VVD en auteur van het rapport: "VVD- Wederopstanding onder Rutte".
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten