Hoera! Geen Schulz en Juncker op Nederlandse tv

Geen categorieapr 23 2014, 12:44
De publieke omroep gaat géén debatten uitzenden van de Bassie en Adriaan van de Europese politiek. Lijkt mij prima!
Ik maak niet graag of vaak een compliment aan de NPO, maar als ik het doe dan is het ook wel gemeend. Ik vind het heel erg goed dat de NOS, de VARA, de AVROTROS, Wakker Nederland (en dat wat Hilversum allemaal nog meer te bieden heeft) kennelijk allemaal hebben besloten om in de aankomende verkiezingsstrijd voor stoeltjes in het Europese Parlement géén debatten uit te zenden van de sociaal-democratische 'topkandidaat' Martin Schulz en de christen-democratische 'topkandidaat' Jean-Claude Juncker.
Sommige eurofielen vinden dat niet zo leuk:
Nee, echt niet:
Heel zielig, hoor, voor deze Brusselliefhebber.. maar als een paal boven water staat: géén Schulz en Juncker op de Nederlandse televisie de aankomende maand! En dat is volgens mij maar goed ook. Om twee redenen.
De eerste is dat de strijd tussen een sociaal-democraat en een christen-democraat geen reflectie is van de belangrijkste verkiezingsstrijd in den lande. In Nederland dingen de S&D-partij en de EVP-partij (PvdA en CDA) helemaal niet meer mee om de hoofdprijs. Hier gaat het om D66 (uit de ALDE-fractie) en de PVV (niet-ingezetene). Gaan kijken naar de Europese topkandidaten Schulz en Juncker werkt dan bevreemdend, aangezien dit tweetal niet de vertegenwoordiging vormt van de grootste kanshebbers op de Nederlandse verkiezingsoverwinning.
Daarnaast doorziet de Nederlander (en de Nederlandse televisie) kennelijk feilloos dat deze strijd tussen Juncker en Schulz alleen maar een strijd is om een leuk baantje voor de betrokkenen. Inhoudelijk verschillen de heren bijna niks van elkaar. De één wil meer Europa, minder inbreng van lidstaten en met een ijzeren vuist Brussel regeren... en de andere wil ook wil meer Europa, minder inbreng van lidstaten en met een ijzeren vuist Brussel regeren. Ziet u? Juncker en Schulz zijn eigenlijk best wel twee handen op één buik. Was de keuze alleen tussen de christen-democraten van de Luxemburgse ex-premier en de sociaal-democraten van de Duitse ex-burgemeester, dan was het kiezen of u door de hond of de kat gebeten wilde worden. Een vals dilemma. Een farçe. Decorum voor méér Europa.
Heel goed dat de Nederlandse televisie niet meewerkt met dit soort spelletjes. Ga je eurofielendebatten maar lekker voeren in Frankrijk, België en Duitsland. Daar waar men nog wél in alle Brusselse propaganda trapt. In Nederland zijn we er in ieder geval goed klaar mee en maken wij ons ondertussen op voor de échte stembusstrijd. Geen straatgevecht tussen socialisten en christen-democraten over stuivertjes en dubbeltjes, maar een volwaardige campagne tussen zij die méér en zij die mínder Europa willen. Zoals het hoort.
P.s. wie per sé Schulz en Juncker op Nederlandse bodem wil zien, moet op 28 april naar Maastricht komen. Of op die dag een livestreampje op euronews.com opzetten. Maar ik kan het u afraden
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten