Kabinet probeert huurders te ketenen

Geen categorieapr 11 2014, 15:15
Heeft u geen eigen huis maar huurt u woonruimte? Da's dan mooi voor de overheid, want binnenkort bepaalt deze instantie waar u woont en voor hoe lang.
Dat VVD-minister Stef Blok van Wonen weinig opheeft met het liberalisme, is vandaag andermaal duidelijk geworden. Onder het mom van 'flexibilisering' verkoopt de bewindsman een aantal hervormingen die het liberale zonlicht absoluut niet kunnen verdragen:

Blok heeft eerder al aangegeven dat hij het huurrecht flexibeler wil maken. Zijn plannen moeten er toe leiden dat mensen eerder een huurwoning krijgen, maar die niet onder alle omstandigheden decennialang kunnen blijven bezetten. Jongeren moeten er uit na een bepaalde leeftijd en starters zodra hun inkomen boven een bepaalde grens is gestegen. Grote gezinnen moeten verhuizen uit een grote woning zodra de kinderen de deur uit zijn en de ouders ook met een kleinere huurwoning toe kunnen.

Natuurlijk is het altijd mooi als zaken flexibeler worden. Doorgaans houdt dat in dat de overheid minder regels oplegt, burgers en bedrijven meer ruimte biedt en in het algemeen zich meer op de achtergrond houdt en de vrije markt haar heilzame werk laat doen.
Wat minister Blok voorstelt, staat daar volledig haaks op. Hij wil hurende burgers dwingen om slechts voor korte tijd in hun onderkomen te verblijven, en vervolgens te verhuizen wanneer hem dat uitkomt. Dat een stel met uitgevlogen kinderen best nog tevreden kan zijn in hun leuke landhuis, doet voor Blok niet ter zake. Kinderen eruit, ouders ook raus. De overheid heeft voor u bepaald dat uw huis ongeschikt is, en stuurt u naar een kleiner huis. Voor uw eigen bestwil!
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de starter in z'n startersappartementje. Waarom zou hij per sé moeten doorverhuizen naar een groter onderkomen? Misschien is zo'n starter wel een ontzettende reisgek en wil hij door klein te blijven wonen op z'n vaste lasten beknibbelen om zoveel mogelijk geld over te houden voor z'n hobby. Mag niet, oordeelt Blok. Uit die woning, vuile profiteur! Ga maar lekker groot wonen.
Ziet u? Alhoewel flexibiliseren natuurlijk een nobel streven is, is dat wat Bloks dwangministerie nu aan het doen is niet te vatten onder de noemer van dat werkwoord. De burger krijgt zo met de plannen van de minister niet méér opties, maar juist minder. En dat is, zeker met een VVD'er aan het roer, een even kwalijke als kwalijk te nemen ontwikkeling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten