Koningsspelen zijn onnodige toevoeging op lespakket

Geen categorieapr 25 2014, 10:15
Ook voor vrijdag 25 april geldt: leer de kinderen gewoon rekenen, taal, geschiedenis en aardrijkskunde. En laat de rest van die koddige onzin toch gewoon achterwege.
We zijn gewend aan 30 april Koninginnedag. Dat is nu veranderd naar 27 april, maar vanwege het weekend verplaatst naar 26 april. Oh ja, en de kinderen mogen een monarchistische sportdag houden op 25 april. Vandaag dus. Een hoop verwarring qua data, maar voor veel basisschoolleerlingen zal dat soort ingewikkelde grotemensenplanningen allemaal worst zijn.. vandaag lekker zakkenlopen, spijkerpoepen, hoepeldraaien en trampoline springen! En dat allemaal ter eer en meerdere glorie van de man in de Orange Keep: Koning Willem-Alexander, the first of his name.
Uiteraard heeft het Nieuw Republikeins Genootschap tabak aan het voor één dag omvormen van 's lands jeugd tot oranje juichaapjes:

Het is brainwashen van kinderen', foetert voorzitter Anjo Clement van het Nieuw Republikeins Genootschap. 'Ik was als kind trots dat ik voor de burgemeester mocht zingen op Koninginnedag. Ik kwam er pas laat achter dat het koningshuis een ondemocratisch instituut is, in ere gehouden door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Toegegeven, Clement z'n reactie is wat aan de zure en overdreven kant, maar de man heeft zeker een punt. De Koningsspelen zijn eigenlijk gewoon een sportdag voor basisscholen. Het verschil is echter dat het niet draait om het sporten zelf, maar om het figuur van de Koning. Da's toch een beetje gek. Tuurlijk, Willem-Alexander was in vroeger tijden lid van het IOC, maar sporten heeft van zichzelf niks te maken met het instituut van de monarchie. Het is immers een hobby of een manier om fit te blijven, en de ander een bestuursvorm voor landen die nog ietwat in het verleden zijn blijven hangen.
Het is misschien te zwaar om te spreken over 'brainwashen' (zoals Clement doet) of 'Noord-Koreaanse persoonsverheerlijking' (zoals de Volkskrant doet), maar we moeten toch zeker objectief kunnen vaststellen dat deze Koningsspelen een vorm van oranje indoctrinatie van onze jeugd zijn. Deze dag bevordert het kritisch denken over onze staatsvorm niet; het bevordert slechts het aanleidingloze aanbidden van onze onvolprezen grootmonarch.
Laten we dus afspreken dat 2014 het laatste jaar was waarin we Koningsspelen op basisscholen organiseerden. Sportdagen zijn uiteraard helemaal prima, maar laten we op die dagen wel het sporten centraal stellen. En dus niet het figuur van de Koning, die verder behandeld kan worden tijdens de lessen maatschappijleer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten