Natuurlijk wil de PvdA niet van toeslagen af

Geen categorieapr 24 2014, 10:15
Het is immers een prachtig instrument om aan de 'maakbare samenleving' te sleutelen.
De financieel woordvoerder van de PvdA, Henk Nijboer, zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij niets ziet in de afschaffing van het toeslagenstelsel. "Onder de PvdA blijft dat bestaan," beloofde Nijboer.
Coalitiegenoot VVD riep eerder juist op tot het afschaffen van al die toeslagen. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra beklaagde zich over een belastingstelsel dat is "verworden tot een moloch die op een onzinnige manier geld rondpompt en een maakbare samenleving nastreeft." Hij wees erop dat ruim tweederde van de Nederlandse huishoudens een toeslag ontvangt. "Per maand wordt meer dan een miljard euro uitgekeerd door de Belastingdienst. Geld dat vaak is opgebracht door diezelfde tweederde van de huishoudens via bijvoorbeeld de inkomstenbelasting of de btw."
Een sprekend voorbeeld van deze onzinnige carrousel van belastinggeld: "Iedere Nederlander is verplicht verzekerd en betaalt een zorgpremie. Om dit te compenseren, geeft de overheid miljoenen Nederlanders een zorgtoeslag. En om dit te betalen, moeten al die miljoenen Nederlanders weer belasting betalen aan de overheid." Zou het niet veel makkelijker zijn, vroeg Zijlstra zich af, om tegelijkertijd de toeslagen af te schaffen en de belastingen te verlagen? Dan is al dat rondpompen van geld in een klap niet meer nodig!
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) gaf later toe dat het toeslagensysteem "ingewikkeld en fraudegevoelig" is en zei dat er mogelijk "verdere stappen gezet moeten worden" om het stelsel eenvoudiger te maken. Maar partijleider Diederik Samsom was eerder helderder. "Ik denk eerlijk gezegd dat we het niet moeten zoeken in een lagere bijdrage van mensen aan de overheid," zei hij. "Ik denk dat we het moeten zoeken in een betere overheid." De PvdA ziet het rondpompen van geld niet als het probleem. Het denkt dat het rondpompen van geld op een betere manier moet worden uitgevoerd.
Dit is een belangrijk onderscheid tussen links en rechts. De laatste begrijpt dat fraude, misbruik en verspilling inherent zijn aan enorme overheidsprojecten. Daarom is het vaak beter de ambities van wereldverbeteraars wat naar beneden bij te stellen en juist meer ruimte te geven aan individuen om hun eigen keuzes te maken. Op links leeft echter nog altijd de overtuiging dat de overheid nodig is om een betere wereld te bewerkstelligen en als dat niet lukt, dan moet de overheid gewoon wat meer haar best doen. Wat er natuurlijk onvermijdelijk toe leidt dat de overheid zich meer en meer mengt in het leven van burgers om hun gedrag bij te sturen. Uiteindelijk heeft iedereen zorg en huisvesting, maar niet voordat de keuzevrijheid teniet is gedaan.
Het toeslagenstelsel is bedoeld om vermeende tekortkomingen in de markt te corrigeren. De huren zouden te hoog zijn, de zorgverzekering te duur, dus moet de overheid helpen. Echter, het is juist vanwege overheidsbeleid dat er nauwelijks betaalbare huurwoningen in de vrije sector zijn te vinden en het is overheidsbeleid dat in hoge mate de prijs van de zorgverzekering bepaalt, omdat het eist dat iedereen zich verzekerd en iedereen minstens een basispakket afsluit. Als de overheid zich minder met de woon- en zorgsector bemoeit, zouden de prijzen lager liggen en worden de toeslagen onnodig.
Maar dan hebben PvdA'ers als Nijboer, Asscher en Samsom plots niets meer te doen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten