Nederland verarmt onder Rutte II

Geen categorieapr 16 2014, 10:14
Onder het nachtmerriekabinet is het inkomen van Nederlanders flink gedaald.
Uit onderzoek van de Stichting Loonwijzer en de website Monsterboard blijkt dat de gemiddelde Nederlandse werknemer er het afgelopen jaar flink op achteruit is gegaan. Dit, natuurlijk, vooral met dank aan het kabinet Rutte II dat zijn best heeft gedaan om bedrijven én consumenten het leven nagenoeg onmogelijk te maken door de ene na de andere lastenverhoging door te voeren.

Het gemiddelde bruto uurloon daalde van 15,50 euro naar 14,60 euro. De grootste daling met 8 procent vond plaats in de financiële- en IT-sector. Werknemers in de horeca en het toerisme hadden het minste last van een loondaling (min 1 procent). In de zorg daalde het inkomen 3 procent. Ook de agrarische sector werd behoorlijk getroffen, hier daalden de lonen 7 procent.

Die cijfers gaan dus over 2013 in vergelijking met 2012.
Nu is het aparte dat de stichting en Monsterboard verscheidene redenen opgeven voor deze loondaling, maar dat ze de regering niet noemen. Zie hier:

Er zijn volgens de opstellers van het rapport meerdere redenen voor de loondaling. Zo telde 2013 meer jonge, goedkope flexwerkers. Ontslagen werknemers namen in een nieuwe baan genoegen met minder loon en nogal wat ouderen met relatief hoge lonen verlieten de arbeidsmarkt. Mogelijk werden ook werknemers onder de cao betaald.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar zijn dat de werkelijke oorzaken van deze ongein of is er iets anders aan de hand? De vraag stellen is hem beantwoorden: de 'redenen' hierboven zijn in werkelijkheid de gevolgen van het onzalige kabinetsbeleid, dat de crisis verdiept en verergerd heeft.
Een vooruitstrevende regering begrijpt namelijk dat een serieuze economische crisis om lastenverlagingen vraagt. Alleen dan kun je de vraag en het aantal investeringen redelijk hoog houden, waardoor bedrijven goed blijven verdienen. Het zal de dames en heren sociaaldemocraten in Den Haag verbazen, maar bedrijven die meer verdienen betalen over het algemeen ook hogere lonen aan hun werknemers. Als de vraag (en investeringen) achterblijven gaat het financieel minder goed met die bedrijven... waardoor, jawel, hun werknemers minder betalen (als ze daarmee weg kunnen komen). Dat is niet zo gek, aangezien ze dan immers minder te besteden hebben.
Zomaar een idee voor het kabinet: doe eens gek en verlaag de belastingen eens. Moet je zien hoe snel de lonen zich herstellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten