Oldtimer-bezitters opgelet!

Geen categorieapr 09 2014, 15:57
De trucs van de belastingdienst!
Vandaag viel de aanslag motorrijtuigenbelasting voor mijn oldtimer motorfiets in de bus, en onmiddellijk viel mij daarbij iets op: de fiscus overtreedt de wet en hoopt dat ik te laat betaal.
Wie een auto of motor bezit is gewend met enige regelmaat een blauwe envelop te ontvangen teneinde zijn of haar motorrijtuigenbelasting te voldoen. Normaliter zijn deze aanslagen een paar dagen gepostdateerd (legaal) en kennen tussen datering en betaling een termijn van ca. een maand. Men is dus gewend aan een betalingstermijn van ca. 30 dagen en veel mensen laten de aanslag dan ook nog even liggen: waarom zou je eerder afscheid van je geld nemen dan nodig, zelfs nu de rente niks meer voorstelt?
Van deze gewenning probeert de fiscus nu gebruik te maken. Voor oldtimers, waar voorheen helemaal geen motorrijtuigenbelasting voor verschuldigd was, maar vanaf nu weer wel, geldt namelijk een 'overgangsregeling'. Deze houdt in dat u 'slechts' een kwart van het normale jaarbedrag hoeft te betalen, op voorwaarde dat u in de maanden december, januari en februari niet rijdt, en dat u tijdig betaalt. Bij te late betaling moet u alsnog de volle mep betalen.
Ik ontving deze aanslag dus vandaag, 09-04-2014, gelijktijdig met een BTW-beschikking. Waar die laatste, zoals gebruikelijk, gepostdateerd is (11-04-2014, legaal) is de oldtimer-aanslag geantedateerd (29-03-2014, illegaal, want valsheid in geschrifte) en is de termijn tussen datering en uiterste betaaldatum (18-04-2014) slechts 20 dagen, waarvan bij ontvangst van de aanslag dus al meer dan de helft verstreken is.
Wie dus een oldtimer heeft en één dezer dagen de belastingaanslag daarvoor in de bus krijgt: let goed op de betalingstermijn en zorg dat u op tijd betaalt. Anders wordt het een stuk duurder.
Tenslotte is het raadzaam om bezwaar te maken. Over het hoe en waarom daarvan kunt u hier alles lezen. U treft er ook een bezwaargenerator.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten